Ja czekam na czasy, gdy ceny będą takie, ze internet komórkowy będzie można mieć w notebooku jako drugie łącze do pracy w terenieSelvis pisze:Gdy nie ma innej możliwości dojścia do netu to branie komórkowego jest jeszcze uzasadnione....

Moderator: Moderatorzy
Ja czekam na czasy, gdy ceny będą takie, ze internet komórkowy będzie można mieć w notebooku jako drugie łącze do pracy w terenieSelvis pisze:Gdy nie ma innej możliwości dojścia do netu to branie komórkowego jest jeszcze uzasadnione....
Ceny nie są aż taka zaporą.BliSki pisze: Ja czekam na czasy, gdy ceny będą takie, ze internet komórkowy będzie można mieć w notebooku jako drugie łącze do pracy w terenie
Pociągnę jeszcze trochę OTSelvis pisze:Ceny nie są aż taka zaporą.
Porównaj cenę za szybkie łącze.
Aż takiej róznicy nie ma.
Ale limit....
Oczywiście, że poza tematykę forum nie wybiegaSelvis pisze:Faktycznie dyskusja "trochę" wychodzi poza temat, ale chyba nie jest pozbawiona sensu a od tematyki forum też nie odbiega?
To najlepsze wyjścieSelvis pisze:Może by ten fragment wydzielić?
I właśnie o to chodzi.Selvis pisze:Zgadzam się z Tobą, co do cen usług.
Ale modemów?
Owszem, kupując je na "wolnym rynku" ceny (przynajmniej jeśli chodzi o 3G i wyżej) są zaporowe.
Ale zazwyczaj cena 1zł na nowy modem HSDPA jest niska, gdy:Selvis pisze:Można kupić z abonamentem u operatora dobry sprzęt za 1 zł.
Ja powiemSelvis pisze:Może ktoś powie, że wtedy dochodzi jeszcze cyrograf na 2 lata
Masz oczywiście racje wlodus, ja tu podawałem przykład takowego internetu jako drugiego tylko do laptopa, zakładając, że w domu mamy łacze szerokopasmowe. A w takim przypadku ludzie nie chcą podpisywać umowy na 2 lata ale także odstraszają ich ceny modemów.wlodus pisze:powiem wam jak to wyglada ze strony sprzedawcy
nie jest problemem limit
nie jest problemem cena modemu (malo osob ma z tym problem)
najwiekszym problemem jest umowa na 2 lata...
cholernie sie tego ludzie boja...
Dlatego cały czas jak już pisałem mam na myśli ten typ, jako drugie "łacze w rodzinie"wlodus pisze:ale dla mnie przeszkoda sa limity
w domu "rodzinnym" mam lacze 2 mb i potrafilem sciagac ok 30-40 gb w msc a teraz gdzies wchodze i juz mi netmeter krzyczy
...Nic dodać nic ująć... Kolega wlodus ma rację - ceny modemów nie są aż tak wysokie (przynajmniej wg mnie). Przez dość długi czas używałem Nokii 5140 jako modemu. Ze względu na wygodnictwo podczas częstych podróży zakupiłem modem. Nie wszyscy co prawda dysponują "zbędną" gotówką w danej chwili (bądź co bądź całkem nie małą). Wszystko niestety zależy od naszej "kochanej" pracy która nie zawsze pozwala na wysupłanie kilkuset złotychwlodus pisze:...najwiekszym problemem jest umowa na 2 lata...
...w domu "rodzinnym" mam lacze 2 mb i potrafilem sciagac ok 30-40 gb ...
Ceny nie są aż takie wysokie, jak umowę podpiszesz na 2 lata i mamy koło zamkniętemar_kow pisze:...Nic dodać nic ująć... Kolega wlodus ma rację - ceny modemów nie są aż tak wysokie (przynajmniej wg mnie).
No i kolejne koło zamkniętewlodus pisze:oni nawet nie maja na sklepach tych lepszych modemow bo nikt o nie nie pyta....
...Siedzę właśnie 12 km od miasta na urlopie i mam zasięg EDGE - całkiem przyzwoity. Sporo podrózując nawet na parkingach leśnych bywało że pracowałem na EDGE... Coraz z tym lepiej - oby tak dalej...siwy_gm pisze:...czekam na czasy gdzie w obszarach pozamiejskich będzie dostępny przynajmniej edge
Ale dalej piszesz...mar_kow pisze:...Mówiąc że ceny modemów HSDPA nie są zbyt wysokie miałem na mysli ceny "wolne" od abonamentu...
Też uważam, że to dużo, dlatego nie rozumiem dalej Twojego pierwszego zdaniamar_kow pisze:Całkiem dobrze sprzedają się modemy za ok 500-800 zł. A to całkiem spora kwota jak na średnią krajową...
Ja cały czas w tym wątku opisuję modem do laptopa, którym poruszamy się po Polsce i jesteśmy w zasięgu także HSDPA.mar_kow pisze:No i nie kupiłbym modemu HSDPA wiedząc że będę miał tylko zasięg GPRS/EDGE i nigdzie nie będę wyjeżdżał.
...Po prostu dla mnie wydanie takiej sumy nie nadweręża budżetu domowego i jak później zaznaczyłem w stosunku do średnich zarobków jest to spora kwota...BliSki pisze:Też uważam, że to dużo, dlatego nie rozumiem dalej Twojego pierwszego zdania![]()
...Czyli zgadzamy się w tej kwestii...BliSki pisze:Ja cały czas w tym wątku opisuję modem do laptopa, którym poruszamy się po Polsce i jesteśmy w zasięgu także HSDPA.
Pisząc miasta to jaką masz dokładnie na myśli? Wojewódzkie, byłe wojewódzkie, czy może jeszcze inaczej?wlodus pisze:wydaje mi sie ze to kwestia jeszcze roku gdzie cale miasta beda pokryte umst przynajmniej
Zgadzam się z tym całkowicie.wlodus pisze:ogolnie podsumowujac w wielkim skrocie...
w miescie miejmy nadzieje ze naustawiaja tyle nadajnikow ze nie bedzie nikomu grozilo przeciazenia a poza miastami niech chodziaz dobrze edge chodzi
chodziło mi o miasta w których jest już UMTSBliSki pisze: Pisząc miasta to jaką masz dokładnie na myśli? Wojewódzkie, byłe wojewódzkie, czy może jeszcze inaczej?
...Ano tak - nawet sprwdzałem ostatnio: ładnie śmigastone21 pisze:... a ta technologia już jest u mnie to bym wytyrał ładne kilka gigabajtów w ciągu dnia.
Jestem teraz 15km od miejscowości Mońki woj.Podlaskie Iplus EDGE w laptopie modem Merlin bez żadnej anteny działa mi O.Ksiwy_gm pisze:A ja czekam na czasy gdzie w obszarach pozamiejskich będzie dostępny przynajmniej edge , bo w mieście >>na pewno<< bym nie skorzystał z oferty internetu bezprzewodowego .