Dyskusja o przyszłości internetu komórkowego

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Dyskusja o przyszłości internetu komórkowego

Post autor: zDaleKi »

Dyskusja wydzielona z wątku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=45108#45108
Selvis pisze:Gdy nie ma innej możliwości dojścia do netu to branie komórkowego jest jeszcze uzasadnione....
Ja czekam na czasy, gdy ceny będą takie, ze internet komórkowy będzie można mieć w notebooku jako drugie łącze do pracy w terenie ;)
Ostatnio zmieniony 2007-08-15, 19:49 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Re: Dyskusja o przyszłości internetu komórkowego

Post autor: Selvis »

BliSki pisze: Ja czekam na czasy, gdy ceny będą takie, ze internet komórkowy będzie można mieć w notebooku jako drugie łącze do pracy w terenie ;)
Ceny nie są aż taka zaporą.
Porównaj cenę za szybkie łącze.
Aż takiej róznicy nie ma.
Ale limit....

I tak nie zdarza mi sie często przekraczać tych 2 GB w BC (większość i tak robie w pracy) ale i tak nie lubie płacić i mieć i mieć jeszcze narzucane ograniczenia.
zDaleKi

Selvis pisze:Ceny nie są aż taka zaporą.
Porównaj cenę za szybkie łącze.
Aż takiej róznicy nie ma.
Ale limit....
Pociągnę jeszcze trochę OT ;)
Ceny usług może i nie, ale ceny modemów tak :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Post autor: Selvis »

Faktycznie dyskusja "trochę" wychodzi poza temat, ale chyba nie jest pozbawiona sensu a od tematyki forum też nie odbiega?

Może by ten fragment wydzielić?

Zgadzam się z Tobą, co do cen usług.
Ale modemów?

Owszem, kupując je na "wolnym rynku" ceny (przynajmniej jeśli chodzi o 3G i wyżej) są zaporowe.
Można kupić z abonamentem u operatora dobry sprzęt za 1 zł.
Może ktoś powie, że wtedy dochodzi jeszcze cyrograf na 2 lata, ale umowy na dobry kabel tez zwykle są na czas określony.

Według mnie jedynym minusem neta komórkowego jest jednak limit....
zDaleKi

Selvis pisze:Faktycznie dyskusja "trochę" wychodzi poza temat, ale chyba nie jest pozbawiona sensu a od tematyki forum też nie odbiega?
Oczywiście, że poza tematykę forum nie wybiega ;)
Ale poza temat tamtego wątku, czyli o modemie... ;)
Selvis pisze:Może by ten fragment wydzielić?
To najlepsze wyjście ;)
I to właśnie czynię.
Selvis pisze:Zgadzam się z Tobą, co do cen usług.
Ale modemów?

Owszem, kupując je na "wolnym rynku" ceny (przynajmniej jeśli chodzi o 3G i wyżej) są zaporowe.
I właśnie o to chodzi.
Ja rozważam przypadek albo używanie SimDaty okazjonalnie i zakup modemu na wolnym rynku albo ... (o czym niżej).
Selvis pisze:Można kupić z abonamentem u operatora dobry sprzęt za 1 zł.
Ale zazwyczaj cena 1zł na nowy modem HSDPA jest niska, gdy:
- bierzemy umowę na 2 lata,
- bierzemy drogi abonament.

Jeżeli ktoś potrzebuje to jako drugie łącze, to obie te opcje odpadają a wtedy zostaje nam wysoka cena modemu.

Dlatego sprecyzuję swoje słowa. Czekam na czasy, gdy będzie abonament po 30zł, modem HSDPA za 1zł i umowa tylko na rok. Wtedy drugie łącze do notebooka i prace w terenie ma sens. Obecnie zostaje tylko SimData lub Orange Free na kartę i telefon z funkcją modemu.
Selvis pisze:Może ktoś powie, że wtedy dochodzi jeszcze cyrograf na 2 lata
Ja powiem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

powiem wam jak to wyglada ze strony sprzedawcy
nie jest problemem limit
nie jest problemem cena modemu (malo osob ma z tym problem)
najwiekszym problemem jest umowa na 2 lata...
cholernie sie tego ludzie boja...
wiem jak ja sie balem podpisujac umowe...
teraz wynajmuje mieszkanie i musz emiec cos takiego bo nie mam innej mozliwosci...
ale nie wiem co bedzie za jakis czas i inni sie tez tego boja...
choc mimo wszystko teraz sie jakos tego nie "boje"
baaaaaaaaaardzo sie przekonalem do takiego netu a 60 zl to nie jest jakas duza cena...ale dla mnie przeszkoda sa limity
w domu "rodzinnym" mam lacze 2 mb i potrafilem sciagac ok 30-40 gb w msc a teraz gdzies wchodze i juz mi netmeter krzyczy :)

ale no coz
jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

Pozdrawiam
Łukasz
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
zDaleKi

wlodus pisze:powiem wam jak to wyglada ze strony sprzedawcy
nie jest problemem limit
nie jest problemem cena modemu (malo osob ma z tym problem)
najwiekszym problemem jest umowa na 2 lata...
cholernie sie tego ludzie boja...
Masz oczywiście racje wlodus, ja tu podawałem przykład takowego internetu jako drugiego tylko do laptopa, zakładając, że w domu mamy łacze szerokopasmowe. A w takim przypadku ludzie nie chcą podpisywać umowy na 2 lata ale także odstraszają ich ceny modemów.
Jeżeli jest to jedyne łącze, to jest tak jak piszesz.
wlodus pisze:ale dla mnie przeszkoda sa limity
w domu "rodzinnym" mam lacze 2 mb i potrafilem sciagac ok 30-40 gb w msc a teraz gdzies wchodze i juz mi netmeter krzyczy :)
Dlatego cały czas jak już pisałem mam na myśli ten typ, jako drugie "łacze w rodzinie" ;)

Czekam z utęsknieniem na takie oferty :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

wlodus pisze:...najwiekszym problemem jest umowa na 2 lata...

...w domu "rodzinnym" mam lacze 2 mb i potrafilem sciagac ok 30-40 gb ...
...Nic dodać nic ująć... Kolega wlodus ma rację - ceny modemów nie są aż tak wysokie (przynajmniej wg mnie). Przez dość długi czas używałem Nokii 5140 jako modemu. Ze względu na wygodnictwo podczas częstych podróży zakupiłem modem. Nie wszyscy co prawda dysponują "zbędną" gotówką w danej chwili (bądź co bądź całkem nie małą). Wszystko niestety zależy od naszej "kochanej" pracy która nie zawsze pozwala na wysupłanie kilkuset złotych
...Umowa z reguły nie wchodzi w grę ze względu na właśnie czas - nie zawsze się potrzebuje dostępu do netu w takiej formie, mając w domu szybki dostęp "do świata" modem leżałby w szufladzie nie używany...
zDaleKi

mar_kow pisze:...Nic dodać nic ująć... Kolega wlodus ma rację - ceny modemów nie są aż tak wysokie (przynajmniej wg mnie).
Ceny nie są aż takie wysokie, jak umowę podpiszesz na 2 lata i mamy koło zamknięte :lol: Cały czas pisze o modemach HSDPA, ale to tylko moje zdanie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
wlodus

dokladnie zamkniete kolo
ale piszesz ze chodzilo ci o modemu HSDPA
dla przykladu w mniejszych miescowosciach modemy typu netbox commander i opti globettery sprzedaja sie w bardzo duzych ilosciach no bo sa za zlotowke:))
oni nawet nie maja na sklepach tych lepszych modemow bo nikt o nie nie pyta.... :)
zDaleKi

wlodus pisze:oni nawet nie maja na sklepach tych lepszych modemow bo nikt o nie nie pyta.... :)
No i kolejne koło zamknięte ;)
Jeżeli tam na 100% nigdy nie będzie HSDPA, to jasne że nie warto. Ja cały czas mam na uwadze korzystanie z tego w wielu miejscach (laptop), stąd HSDPA jest konieczne.

Ale faktycznie jeżeli nie używa się HSDPA, to za 1zł można coś "dostać" przy abonamencie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
wlodus

ale tak swoja droga wyobrazcie sobie ze plus zwieksza limity...ale tylko nowym uzytkownikom...

no z widlami bym poszedl na siedzibe polkomtel :)
Awatar użytkownika
siwy_gm
### BAN ###

Post autor: siwy_gm »

A ja czekam na czasy gdzie w obszarach pozamiejskich będzie dostępny przynajmniej edge , bo w mieście <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> bym nie skorzystał z oferty internetu bezprzewodowego .
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Mówiąc że ceny modemów HSDPA nie są zbyt wysokie miałem na mysli ceny "wolne" od abonamentu... Allegro - jest alternatywą , kupujących też jest sporo patrząc na aukcje... Całkiem dobrze sprzedają się modemy za ok 500-800 zł. A to całkiem spora kwota jak na średnią krajową... No i nie kupiłbym modemu HSDPA wiedząc że będę miał tylko zasięg GPRS/EDGE i nigdzie nie będę wyjeżdżał. Co prawda takie spojrzenie jest na bliskowzroczne, ale każdy uważa że za dwa lata podpisze kolejną umowę i zmieni sprzęt. Przynajmniej tak mi się wydaje...
siwy_gm pisze:...czekam na czasy gdzie w obszarach pozamiejskich będzie dostępny przynajmniej edge
...Siedzę właśnie 12 km od miasta na urlopie i mam zasięg EDGE - całkiem przyzwoity. Sporo podrózując nawet na parkingach leśnych bywało że pracowałem na EDGE... Coraz z tym lepiej - oby tak dalej...
Awatar użytkownika
siwy_gm
### BAN ###

Akurat mieszkam 30 km. od centrum Krakowa i mam tylko gprs , także ja *** te ich reklamy o hsdp czy *** wie co . Jak mieszkałem w mieście to korzystałem z chello classic przy którym jednocześnie ściągałem pliki , grałem online i rozmawiałem przez skype ( bez problemów ) . Także na prawde , warto sie zastanowić nad przyszłością "internetu"komórkowego , zwłaszcza 20 km od centrum miasta .

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-08, 07:53 ]
poprawa wulgaryzmów
Ostatnio zmieniony 2007-12-08, 07:53 przez siwy_gm, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi

mar_kow pisze:...Mówiąc że ceny modemów HSDPA nie są zbyt wysokie miałem na mysli ceny "wolne" od abonamentu...
Ale dalej piszesz...
mar_kow pisze:Całkiem dobrze sprzedają się modemy za ok 500-800 zł. A to całkiem spora kwota jak na średnią krajową...
Też uważam, że to dużo, dlatego nie rozumiem dalej Twojego pierwszego zdania :lol:
mar_kow pisze:No i nie kupiłbym modemu HSDPA wiedząc że będę miał tylko zasięg GPRS/EDGE i nigdzie nie będę wyjeżdżał.
Ja cały czas w tym wątku opisuję modem do laptopa, którym poruszamy się po Polsce i jesteśmy w zasięgu także HSDPA.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

BliSki pisze:Też uważam, że to dużo, dlatego nie rozumiem dalej Twojego pierwszego zdania :lol:
...Po prostu dla mnie wydanie takiej sumy nie nadweręża budżetu domowego i jak później zaznaczyłem w stosunku do średnich zarobków jest to spora kwota...
BliSki pisze:Ja cały czas w tym wątku opisuję modem do laptopa, którym poruszamy się po Polsce i jesteśmy w zasięgu także HSDPA.
...Czyli zgadzamy się w tej kwestii...
Awatar użytkownika
wlodus

ale tak swoja droga rozmawiajac o przyszlosci internetu bezprzowodowego mysle ze miasta powinnismy zostawic w spokoju
wydaje mi sie ze to kwestia jeszcze roku gdzie cale miasta beda pokryte umst przynajmniej, no moze co innego to ilosc nadajnikow zeby te lacza jakos chodzily ale no powiedzmy ze beda...i tak na dobra sprawe no i co z tego ze dadza wieksza predkosc 7.2 itd itd skoro i tak operator ustawia takie limity zeby uzytkownicy nie zapychali sieci jakimis torrentami i innymi p2p.
ktorys z forumowiczow jest z bieszczad i gdzies jak przegladalem starsze posty forum znalazlem jego opis jak probowal zeby mu w ogole chodzil net...
i podejrzewam ze takich miejscowosci jest mnostwo...
dzis uzyskalem odp w sprawie zasiegu hsdpa w lodzi bo jeszcze oficjalnie go nie ma...wyslano mi mapke z zasiegiem ze jest i ze z czasem bedzie powiekszany :)

ogolnie podsumowujac w wielkim skrocie...
w miescie miejmy nadzieje ze naustawiaja tyle nadajnikow ze nie bedzie nikomu grozilo przeciazenia a poza miastami niech chodziaz dobrze edge chodzi
zDaleKi

wlodus pisze:wydaje mi sie ze to kwestia jeszcze roku gdzie cale miasta beda pokryte umst przynajmniej
Pisząc miasta to jaką masz dokładnie na myśli? Wojewódzkie, byłe wojewódzkie, czy może jeszcze inaczej? ;)
wlodus pisze:ogolnie podsumowujac w wielkim skrocie...
w miescie miejmy nadzieje ze naustawiaja tyle nadajnikow ze nie bedzie nikomu grozilo przeciazenia a poza miastami niech chodziaz dobrze edge chodzi
Zgadzam się z tym całkowicie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
szalony

Post autor: szalony »

Za rok tu niestety niewiele więcej będzie umts niż obecnie :( Myślę że w umts w dobrym zasięgu( nie pojedyncze stacje a całe miasta) będą miasta powyżej 30tys. mieszkańców za 3lata najwcześniej .
Awatar użytkownika
wlodus

BliSki pisze: Pisząc miasta to jaką masz dokładnie na myśli? Wojewódzkie, byłe wojewódzkie, czy może jeszcze inaczej? ;)
chodziło mi o miasta w których jest już UMTS

a tak swoja droga napisałem jak to wyglada u mnie z netem do iPlusa i taka dostałem odpowiedz:

"Uprzejmie Pana informuję, że w tej lokalizacji dostępny jest sygnał HSDPA w terenie niezabudowanym.
Niestety, w niektórych lokalizacjach, nie jest możliwe zagwarantowanie odpowiedniego poziomu sygnału z uwagi na warunki sieciowe i infrastrukturalne w tym rejonie (budynki, ich struktura, naturalne przeszkody, źródła zakłóceń fal radiowych)."
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Tak sobie myślę mi osobiście włączają ograniczenie po przekroczeniu limitu dopiero następnego dnia (nawet jak się łącze z netem kilka razy w ciągu dnia)
i gdybym miał powiedzmy modem na 3.6 Mbita a ta technologia już jest u mnie to bym wytyrał ładne kilka gigabajtów w ciągu dnia.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

stone21 pisze:... a ta technologia już jest u mnie to bym wytyrał ładne kilka gigabajtów w ciągu dnia.
...Ano tak - nawet sprwdzałem ostatnio: ładnie śmiga :) i nawet szeroki zasięg. Mają dobre nadajniki. Teraz tylko zainwestować trochę w coś szybkiego...
Awatar użytkownika
Boguszek
Stały użytkownik forum

Post autor: Boguszek »

siwy_gm pisze:A ja czekam na czasy gdzie w obszarach pozamiejskich będzie dostępny przynajmniej edge , bo w mieście >>na pewno<< bym nie skorzystał z oferty internetu bezprzewodowego .
Jestem teraz 15km od miejscowości Mońki woj.Podlaskie Iplus EDGE w laptopie modem Merlin bez żadnej anteny działa mi O.K :) DL 160kb/s Up 40kb/s .
Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Awatar użytkownika
siwy_gm
### BAN ###

A tak na poważnie , to olejcie internet komórkowy jak macie inna możliwość - taki jest wniosek z całej dyskusji . :lol:
Download: 40 kbps (5 KB/s)
Upload: 20 kbps (2.5 KB/s)
ping: 741 ms
Awatar użytkownika
siwy_gm
### BAN ###

Ostatnio zauważyłem pozytywne objawy . Czasami transfer śmiga około 10KB . Czyżby edge nadchodziło ....
Download: 40 kbps (5 KB/s)
Upload: 20 kbps (2.5 KB/s)
ping: 741 ms
Henry
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Henry »

W Olsztynie EDGE to max w iPlusie... póki to było do zabawy to mogłem czekać. A teraz nawracam się na kabel. Jak pójdę gdzieś z laptopem to i tak mogę się połączyć przez komórkę (ceny nie są znowu takie zabójcze żeby nie móc skorzystać raz na jakiś czas).
ODPOWIEDZ