Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
posiadam internet z Aero2 + modem Huawei E353. Mam problem podczas korzystania z niego na działce w miejscowości Stanisławów (województwo wielkopolskie, obok Szetlewka).
Działanie internetu wygląda tak, że na załadowanie jakiejkolwiek strony czekam ok 1 min lub 2. Niestety nie ma mnie teraz tam na miejscu żeby to dokładnie zbadać ale wydaje mi się, że powinno to działać lepiej. Na mapie sprawdziłem ze nadajnik Aero2 jest w odległości 7,12 km
Wybrałem taką antene: Antena ATK
+ konektor
Czy wybrałem dobry model anteny do tego internetu i czy prędkość może się poprawić?
Pozdrawiam
bboykazuya pisze:Czy wybrałem dobry model anteny do tego internetu
Tak, to dobry wybór. W zasadzie nie ma lepszej konstrukcji na pasmo 900MHz.
bboykazuya pisze:i czy prędkość może się poprawić?
Tego niestety nie powie Ci nikt. Ale można się spodziewać, że powinno się poprawić. Pytanie tylko czy to nie wina obciążenia sieci. W nocy internet działa tak samo?
Problem ogólnie jest taki, że na całej działce ok 70 arów internet łączy się praktycznie w jednym miejscu (na środku działki) gdzie nie ma drzew.. i działa cały czas tak samo wolno o każdej porze dnia. Taki sam problem jest z rozmowami gsm; Można rozmawiać tylko w jednym miejscu i zazwyczaj każda rozmowa po jakimś czasie zostaje przerwana.
Za zakup anteny i wzmacniacza gsm chce się zabrać później bo jest to trochę większy wydatek.. a teraz jestem ciekawy czy to rozwiązanie coś pomoże.
bboykazuya, zgodnie z prawem używanie wzmacniacza GSM, czyli repeatera jest, nielegalne. Prawo instalacji i użytkowania, i to tylko w swoim paśmie, mają wyłącznie podmioty mające licencję na dane pasmo.
bboykazuya to może warto spróbować wynieść antenę na maszcie? Bo jeśli wokół są drzewa to może pomóc i to bardzo wyniesienie anteny ponad nie. Wtedy być może dało się ustanowić połączenie z każdego miejsca.
Antena już zamówiona, w środę montaż. Plan mam taki, że chce zamontować ja na dachu czyli coś około 6,5 m. Drzewa są w odległości ok. 10 m i mają pewnie co najmniej 10 m wysokości .. To może być za nisko?
bboykazuya pisze:Plan mam taki, że chce zamontować ja na dachu czyli coś około 6,5 m. Drzewa są w odległości ok. 10 m i mają pewnie co najmniej 10 m wysokości .. To może być za nisko?
A wtedy antena będzie miała widoczność optyczną ze stacją operatora? Jeśli tak to raczej będzie ok. Jeśli nie to po prostu będziesz miał gorszy zasięg.
Uff. Pieniądze dobrze zainwestowane . Mam jeszcze parę pytań. Co do anteny kupiłem taki zestaw: http://allegro.pl/najmocniejsza-antena-hspa-900mhz-e3131-e173-e353-i3470169205.html
Niestety kabel jest trochę za krótki bo muszę go poprowadzić po ścianie przez strych na parter. Jaki rodzaj kabla muszę dokupić? Czy 20 m będzie wpływało na prędkość?
Gdybym po jakimś czasie chciał zrezygnować z darmowego internetu; czy na tej antenie w moim paśmie 900 MHz będzie działał Play Online?
Czy ktoś używał routera np. TP-Link MR3420 do Aero2? Czy to obecnie ma jakikolwiek sens?
Rozumiem, że gdybym miał np. Play Online mogło to by się sprawdzić ale z Aero2?
Jak już uporam się z montażem anteny na stałe przedstawię fotorelacje. Może się komuś przyda na przyszłość
Im dłuższy kabel tym większe tłumienie, ale u ciebie chyba i tak są bardzo dobre parametry.
Antena jest na częstotliwość, a nie technologię. Zadziała na wszystkim co ma 900 MHz. Czy to GSM, HSPA+, LTE; czy u Playa, Plusa, nie ma znaczenia.
ja.michal pisze:Im dłuższy kabel tym większe tłumienie, ale u ciebie chyba i tak są bardzo dobre parametry.
I nie warto łączyć kabli. Bo każde złącze wprowadza jeszcze większe tłumienia. Lepiej mieć 1 długi kabel niż kilka o tej samej łącznej długości. Każde złącze wprowadza mniej więcej 1.5-3dBm strat dodatkowo.