Skaczacy ping + nie dzialajace strony

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stertyr
Początkujący użytkownik forum

Skaczacy ping + nie dzialajace strony

Post autor: stertyr »

Witam.

Mam problem z siecią bezprzewodowa, postaram się jak najdokładniej przedstawić mój problem.

Posiadam 2 komputery w 2 rożnych pokojach. Przy 1 komputerze znajduje się modem internetu stacjonarnego (firma motorola). W tym samym pokoju znajduje się również modem sieci bezprzewodowej AirLive który to jest połączony kablem sieciowym z modemem stacjonarnym oraz z komputerem (również kablem sieciowym). W drugim pokoju z drugim komputerem znajduje się antenka TP-Link która odbiera sygnał z modemu sieci bezprzewodowej. I tu zaczyna się problem. Ping jest bardzo nierównomierny. Potrafi dojść do nawet 6000 jak nie więcej. Czasami zmienia się z 1000 na 200, zaraz po tym 700 itp. Przykład:

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=754ms TTL=246
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=270ms TTL=246

Chce zaznaczyć iż siec w domu mam tak zrobiona od około 5 lat. Ostatnio przez jakiś tydzień ping tak skacze. Ogólnie działo się to w przeszłości nie jeden raz. Wczoraj np po godzinie 22 wszystko działało normalnie tzn ping około 30-40.

Na 1 komputerze ping jest normalny tzn 20-22 wiec mysle ze nie jest to wina operatora szczególnie gdyż było do niego dzwoniono i powiedział ze wszystko powinno być ok.
Czasami internet przerywa mi na jakieś 10-15s lecz z tym da się żyć, chciałbym głównie rozwiązać problem z pingiem.

Natomiast drugi problem polega na tym ze nie otwierają się niektóre strony na obu komputerach. Zaznaczam iż plik hosts jest czysty tzn nie ma tam żadnych adresów. Nie mogę np otworzyć witryny onet.pl albo otworzyć jakiejkolwiek strony przez Google (samo Google działa jednak nie otworze żadnego linka w wynikach wyszukiwania, czasami jednak po bardzo dłuższym czasie strona otworzy się jednak tylko na 1 komputerze w pomieszczeniu z modemami).

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Skaczacy ping + nie dzialajace strony

Post autor: YaHooo »

stertyr pisze:Chce zaznaczyć iż siec w domu mam tak zrobiona od około 5 lat. Ostatnio przez jakiś tydzień ping tak skacze. Ogólnie działo się to w przeszłości nie jeden raz. Wczoraj np po godzinie 22 wszystko działało normalnie tzn ping około 30-40.
To może oznaczać, że coś Ci zakłóca sieć. Po prostu albo ktoś ma sieć na bliskim kanale co Twoja, albo używa jakiejś bezprzewodowej niani/wideosendera. Spróbuj przestawić kanał sieci.
stertyr pisze:Natomiast drugi problem polega na tym ze nie otwierają się niektóre strony na obu komputerach.
Ja bym zaczął od sprawdzenia jak się ma sprawa z MTU. Niestety szczegółów Ci nie udzielę. Ale na forum jest kilka tematów wyjaśniających problem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ