Problemy z prędkością.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Acid
Początkujący użytkownik forum

Problemy z prędkością.

Post autor: Acid »

Witam,

Od połowy sierpnia borykam się ze sporym problemem z prędkościami internetu mobilnego w Orange. Mniej więcej do 15-20 sierpnia internet działa ogólnie bez najmniejszych zarzutów, a prędkości, które uzyskiwałem były, jak dla mnie bardzo dobre. Wahały się w przedziale między 5, a 7 Mb/s. Niestety do po tym feralnym dniu ni stąd, ni zowąd router zaczął łączyć się tylko i wyłącznie poprzez EDGE. Po napisaniu kilku mail i skonsultowaniu się z doradcami z BOK-u odstałem odpowiedź, że najlepiej będzie jeśli przestawię tryb łączenia na tylko 3G, a winę na taki stan rzeczy zrzucono na zasięg wewnątrz budynku. Oczywiście zrobiłem tak jak mi polecono, ale niestety prędkość znacznie spadła i do dnia dzisiejszego utrzymuje się na poziomie od 0.6 do 2.5 Mb/s. Router do Huawei B683, nie posiadam żadnej anteny, a sam router stoi przy oknie. Najbliższy BTS znajduje się w miejscowości Szepietowo. To plus minus 4 kilometry od miejsca mojego zamieszkania. Pomiędzy tymi dwiema miejscowościami jest całkiem spory las, który pewnie w jakiś sposób utrudnia komunikację. Czy jest sens kupowania anteny i jeśli tak, to jaką kupić? Nie bardzo też rozumiem to, co pokazuje mi router, bo czasami pokazuje mi np. cztery kreski zasięgu (screen), czasami trzy, ale to nijak nie przekłada się na prędkości, bo poprzednio nawet bez ani jednej kreski internet działał naprawdę dobrze. Niestety jeśli chodzi o tego typu rzeczy jestem totalnym laikiem.

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problemy z prędkością.

Post autor: matek451 »

Na twoim terenie BTS UMTS2100 w Szepietowie ul.Kolejowa3 jest po modernizacji NetWorks, stąd problemy , które wystąpiły podczas prac w sierpniu. Jesteś pewny ,że łączysz się z Szepietowem a nie z BTS w Wysokim Maz. Możliwe, że teraz łączysz się z BTS-em bardziej obciążonym.
Acid

Jeśli chodzi o informacje odnośnie BTS-a, z którym się łączę, to mam je od pracowników BOK-u Orange. Poprzednio przy ciągłym zasięgu EDGE łączyłem się z bliższym BTS-em, który znajduje się na ulicy Głównej i na mapie jest oznaczony, jako nadajnik T-Mobile, ale chyba po tej konsolidacji jest wspólny, czy coś takiego, tak? Tak czy inaczej otrzymałem informację, że właśnie z tym BTS-em się łączę i najlepiej będzie jeśli zmienię tryb połączenia na "Tylko 3G". Po zmianie HSPA + wróciło, ale z takimi prędkościami, jak pisałem powyżej. W sierpniu była jakaś modernizacja? To ciekawe, bo pracownicy Orange mocno upierali się, że żadne prace nie są w chwili obecnej prowadzone. Jeśli chodzi o obciążenie, to faktycznie problem może leżeć po tej stronie, a tu pewnie antena mi nie pomoże.
matek451
Guru bezprzewodowy

Prace były prowadzone w ramach modernizacji NetWorks http://www.orange.pl/lepszy_zasieg.phtml Podczas prac na BTS występuja zawsze okresowe problemy z internetem w danej okolicy czego sam doświadczyłeś( EDGE). Jak widzisz fachowość panów z Orange jest duża. podobnie jak informaca o BTS, z którym się łączysz. To można stwierdzić tylko znając CID i LAC BTS-a w chwili połączenia.Czasami przy braku anteny kierunkowej modem przeskakuje między najbliższymi BTS-ami. W twojej okolicy BTS UMTS2100 NetWorks( T-Mobile, Orange) są w Szepietowie i Wysokiem ul. Ludowa 122(Mlekovita). Dzięki antenie kierunkowej możesz wymusić połączenie z każdym z nich i wybrać lepszy. Potrzebujesz http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... s2100.html , kabel max. 10m.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Kolego ja mam to samo. Przed modernizacją działało tak jak u Ciebie prędkości rzędu 5-11 Mb/s a teraz ? Ledwo co idzie 2 Mb/s wycisnąć do tego ogromne pingi rzędu 200-300 ms. Modernizacja dała jeszcze gorsze efekty. Kończy się umowa dziękuję T-mobile i przesiadka na plus.
Acid

matek451, dzięki za pomoc. Antena kupiona i prędkości znacznie się polepszyły.

dexter18 , w Orange nie tylko prędkości leżą. Nie wiem czy kojarzysz taką usługę, jak Szczęśliwe Godziny. Rozliczanie totalnie leży, bo często zżera ci dane z pakietu, a to przecież w godzinach 00:00 - 8:00 powinno być darmowe. Ostatnio przez cztery miesiące musiałem wręcz walczyć o to, by zwrócili mi dane, które przepadły. Też z niecierpliwością czekam do końca umowy i uciekam jak najdalej od tej firmy.
matek451
Guru bezprzewodowy

No to super :ok: , powodzenia.
ODPOWIEDZ