router 2x rp-sma i antena magnetyczna i "patyk" ra

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrk2683
Początkujący użytkownik forum

router 2x rp-sma i antena magnetyczna i "patyk" ra

Post autor: piotrk2683 »

Witam

chciałbym wzmocnić sygnał internetu radiowego w obrębie domu,
chodzi dokładnie o to,że mam zasięg tego internetu na strychu,ale nie mam piętro niżej,
dlatego myślę o zakupieniu routera z funkcją wisp - TP-Link TL-WR843ND,

chciałbym spróbować na początek sam router czy da on radę zwiększyć siłę sygnału ,żebym miał internet piętro niżej ,jeśli sam router nie wystarczy myślę o dokupieniu do niego jakiejś mocnej anteny dookólnej - magnetycznej i właśnie w związku z tą anteną mam pytanie ,

router ,który wymieniłem ma dwa złącza rp-sma i czy jak kupię jedną anteną magnetyczną i podłącze do jednego gniazda rp-sma ,a w drugim gnieździe zostawię standardową antenkę(patyk) dołączoną do routera ,to czy taki układ zda egzamin i wzmocni mi sygnał radiówki?
czy muszę jednak kupić dwie takie same anteny magnetyczne ?ewentualnie kupić router z trybem wisp z jednym złączem rp-sma i do niego podłączyć jedną mocną antenę magnetyczną?

byłbym wdzięczny za doradzenie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: router 2x rp-sma i antena magnetyczna i "patyk" ra

Post autor: YaHooo »

piotrk2683 tym sprzętem nie zrobisz tego co chcesz. To, że router posiada dwie anteny nie oznacza, że masz dwa tory radiowe. A tego właśnie Ci trzeba. Ewentualnie musisz mieć 2 AP, jeden w trybie APC (odbiera internet po WiFi i udostępnia po kablu), zaś drugi zwykły AP udostępnia internet z kabla po WiFi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
piotrk2683

dziękuję za odpowiedź,
czyli potrzebowałbym pewnie coś takiego jak OVISLINK G.DUO AIRLIVE DUO 2 ,

przyznam się ,że sugerowałem się takimi opisami trybu wisp tego TP-Linka jak na tej aukcji:
TP-Link TL-WR843ND
sam obrazek:
klient WISP

tu widać na obrazku ,że ten router w trybie wisp jednocześnie odbiera sygnał wifi i dalej go rozprowadza,tak odbierałem ten rysunek :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wg. twego opisu w trybie WISP podłączył byś antenę zewnętrzną do routera, pobierał sygnał po WiFi i rozsyła dalej tylko znowu ta antena zewnętrzną tylko komu na zewnątrz bo na pewno nie sobie tylko sąsiadom. Potrzeba drugiego radia. Dokup AP i połącz do tego WR-843( WR-743) po LAN. Wyjdzie taniej niż G. DUO no i w trybie WiFi N.
piotrk2683

dzwoniłem ,na infolinię tp-linka i udzielono mi informacji ,że ,żeby zwiększyć zasięg wifi mogę użyć tego tp-linka TP-LINK TL-WR843ND i ustawić w trybie wisp ,
nie muszę kupować urządzenia z dwoma torami radiowymi ,ani łączyć dwóch access pointów pierwszego w trybie pa client i kablem do drugiego access pointa ,
gdyż anteny w typ tp-linku są nadawczo-odbiorcze i używając tego modelu tp-linka w trybie wisp osiągnę swój cel i zwiększę zasięg wifi :)

nie chce się spierać ,może ja czegoś nie rozumiem ,moja wiedza o sieciach jest dosyć skromna ,ale utwierdził mnie pan z infolini tp-linka ,żeby zwiększyć zasięg wifi piętro niżej wystarczy mi router z trybem wisp,że tym routerem osiągnę swój cel zwiększenia zasięgu wifi :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

piotrk2683 pisze:używając tego modelu tp-linka w trybie wisp
WISP jest marketingowa bajka dla naiwniakow majacych za duzo kasy.
piotrk2683 pisze:nie chce się spierać ,może ja czegoś nie rozumiem
Pan z TP-LINKa chce ci sprzedac ich produkty - wzioles to moze pod uwage?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

piotrk2683, doradzający Ci wyżej koledzy są świadomi tej funkcji i jej działania i z premedytacją jej nie polecają.
Natomiast jeśli chcesz to spróbuj, a nuż wyniki akurat dla Ciebie będą zadowalające.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na niczym człowiek tak się uczy jak na własnych błędach. Kup zainstaluj, spróbuj. Nie zadziała dokupisz za 50 zł WRT-740 ,ustawisz jako AP połączysz z WR-843 po LAN i będziesz miał WiFi na dwóch radiach. Wyjdzie taniej niż G.DUO no i w N. Doradca z Tp-Linka opiera swoje rady na tych samych obrazkach i ulotce, które ty już widziałeś. Pewnie nigdy nie widział w realu jak działa ten ich WISP.
piotrk2683

dziękuję za odpowiedzi i doradzenie :)

szczerze mówiąc na infolinii TP-Linka nie wciskano mi routera z tym trybem wisp,to był mój pomysł i dzwoniłem na infolinię TP-Linka dopytując czy zda to egzamin i czy zadziała,
model tego TP-Linka był polecony na moją prośbę ,o doradzenie jakiegoś sprzętu z wisp :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:doradzający Ci wyżej koledzy są świadomi tej funkcji i jej działania i z premedytacją jej nie polecają.
Co więcej na nawet o niej nie wspomniałem, bo po prostu to nie ma sensu. Ale może ktoś chce spróbować, pytanie tylko po co tracić kasę jak można mieć od razu sprawdzone rozwiązanie ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ