Jaki zasięg dla routera Huawei B683

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ThEMamutPL
Początkujący użytkownik forum

Jaki zasięg dla routera Huawei B683

Post autor: ThEMamutPL »

Witam. Otóż posiadam router Huawei B683, i chciałbym się zapytać, czy ten router będzie obsługiwał antenę kierunkową z zasięgiem UMTS 2100 MHz. Z góry dzięki
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki zasięg dla routera Huawei B683

Post autor: matek451 »

Ten modem obsługuje UMTS2100. Możesz kupić antenę panelową na 2100MHz z konektorem do B-683 http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... s2100.html
ThEMamutPL

Dzięki ;) temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ThEMamutPL

A mam jeszcze jedno pytanko, czy jak zakupię antenę wyżej wymienioną, to czy będzie ona odbierać sygnał w technologi HSPA+ , jeśli jestem jakieś 4 km od BTS`a 2100 MHz?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Tak bo antena jest właśnie na to samo którego będziesz używał.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dexter18 pisze:Tak bo antena jest właśnie na to samo którego będziesz używał.
I warto podkreślić, że antena właśnie nie jest na częstotliwość, ale na pasmo. Np. antena typu ATK20 zadziała również na GPRS(EDGE)/900MHz jak i UMTS(HSDPA,HSUPA,HSPA+)/900MHz.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
robi1153
Użytkownik forum

Post autor: robi1153 »

YaHooo pisze:I warto podkreślić, że antena właśnie nie jest na częstotliwość, ale na pasmo. Np. antena typu ATK20 zadziała również na GPRS(EDGE)/900MHz jak i UMTS(HSDPA,HSUPA,HSPA+)/900MHz.
Witam.
Jak rozumiem przez przypadek wkradła się tu mała nieścisłość ;) Antena jest zawsze "na jakąś częstotliwość" A to czy jest wąsko czy szeroko pasmowa, to już inna bajka ;)
Robert.

PS. O antenach wielopasmowych już nawet nie wspominam.
R
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

robi1153 pisze:Jak rozumiem przez przypadek wkradła się tu mała nieścisłość ;)
Oj miało być, że antena nie jest na technologię, a na częstotliwość/pasmo ;) Gorące powietrze robi swoje :]
robi1153 pisze: PS. O antenach wielopasmowych już nawet nie wspominam.
A tych to na forum nawet nie polecamy, chyba że w szczególnych przypadkach.
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

Ten modem obsługuje UMTS2100. Możesz kupić antenę panelową na 2100MHz z konektorem do B-683 http://www.cybertech.com....g-umts2100.html
W mojej okolicy ostatnio pojawił się 3G+ w Orange, tak pokazuje na smarcie SG II.
Pytanie czy to jest HSPA +DC ? Czy zwykłe HSPA?
W związku z powyższym planuję zakup Huawei B-683
oraz zastanawiam się nad powyższą anteną ale nie wiem
na jakiej częstotliwości działa w Orange HSPA +DC, 900 czy 1800 Mhz?

Help :)
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

HSPA+DC obecne jest tylko i wyłącznie w UMTS 2100MHz(do 42Mb).Nie jest zaimplementowane w 900MHz oraz w 1800MHz.
darekka
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoja miejscowość jest w zasięgu HSPA+DC. Router B-583 nie obsługuje tego standardu. Musisz kupić B-593.
Awatar użytkownika
Mikele

matek451 dzięki za podpowiedź co do modemu/routera :ok:

Czy ktoś używał już Huawei B593S-22 ?

Jeśli można wiedzieć to który nadajnik w mojej okolicy umożliwia odbiór w HSPA+DC?

Przed zakupem chcę sprawdzić odległość do nadajnika i topografię terenu.

Zainstalowałem appkę na androida GSM Signal Monitor.
Z obserwacji na SII najczęściej loguje się do nadajnika o parametrach:
CID: 13094, LAC:56220 - dziwne bo wg btsearch CID nie pasuje do mojej okolicy :czyta:

Jaka antena zapewni mi stabilne działanie HSPA+DC?

Czy w firmie na C :hyhy: sprzedają same anteny z konektorem ale bez kabla?

Co sądzicie o tym wynalazku? - Antena Paraboliczna :szok:

Używam CDMA i mam zamiar wykorzystać obecny kabel H-155 :ok:
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten BTS to na pewno NetWorks widać to po LAC, który jest charakterystyczny dla niego 56220. Prawdopodobnie ze Siercza. Te BTS-y na razie sa nie umieszczone w bazie danych BTSearch. Kup http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... s2100.html z kablem max10m. Nie przekładaj kabla tej z CDMA, jest na stałe mocowana do ATK-10/450 i ma FME(ż) lub TNC jeśli masz MV400/MV410/MV411/MV610 a panel ma złącze N i z drugie strony FME(ż) . Za 20 zł nie warto sie bawić w przeróbki, lepiej sprzedać tą ATK-10. O tym wynalazku to nawet nie chcę pisać, szkoda słow. Omijaj z daleka.
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:........l z kablem max10m.........
Witam.
A jaki sens jest stosować taki "pseudo" kabel jak H155, nawet w odcinkach max 10m? No chyba dlatego że jest tani jak barszcz.
Robert
Pozdrawiam Robert
matek451
Guru bezprzewodowy

Można zastosować kabel o lepszych parametrach. Ale producenci anten stosują H-155 i właśnie taki kabel i za 10m ze złączem N i FME(ż) płacisz 20 zł. Trudno byłoby znaleźć klienta, który zapłaci za taki odcinek H-1000 100zł lub za H-1500 jeszcze więcej. Koszt kabla przewyższy cenę anteny. Dla klienta budżetowego to nieopłacalne i niezrozumiałe. Załóż swój biznes i spróbuj sprzedać panel Dual LTE za 150 zł z kablem 2x10m H-1500 za 300zł. Takie są realia biznesu w Polsce, szczególnie w tak niszowej dziedzinie jak anteny do internetu mobilnego, to nie TV. Jak Cię stać to możesz kupować taki kabel, szary człowiek z ulicy tego nie zrozumie. Dla niego parametry kabli koncentrycznych 50 Ohm to magia. My o tym wiemy ale tu decyduje ekonomia. Nie stać go na mercedesa to kupuje fiata i jest zadowolony.
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:Można zastosować kabel o lepszych parametrach. Ale producenci anten stosują H-155 i właśnie taki kabel i za 10m ze złączem N i FME(ż) płacisz 20 zł. Trudno byłoby znaleźć klienta, który zapłaci za taki odcinek H-1000 100zł lub za H-1500 jeszcze więcej. Koszt kabla przewyższy cenę anteny. Dla klienta budżetowego to nieopłacalne i niezrozumiałe. Załóż swój biznes i spróbuj sprzedać panel Dual LTE za 150 zł z kablem 2x10m H-1500 za 300zł. Takie są realia biznesu w Polsce, szczególnie w tak niszowej dziedzinie jak anteny do internetu mobilnego, to nie TV. Jak Cię stać to możesz kupować taki kabel, szary człowiek z ulicy tego nie zrozumie. Dla niego parametry kabli koncentrycznych 50 Ohm to magia. My o tym wiemy ale tu decyduje ekonomia. Nie stać go na mercedesa to kupuje fiata i jest zadowolony.
Wiesz, jest taki termin jak "sprawność instalacji antenowej" i jak pomyślisz to do ciekawych wniosków dojdziesz. I jak napisałeś ekonomia najważniejsza jest....pozornie. Na tym forum nie poleca się anten szeroko-pasmowych charakteryzujących się mniejszym zyskiem, a poleca się anteny "jakieś tam" z kablem o dużych stratach. A nie prościej nadajnik/odbiornik przenieść bezpośrednio pod antenę? Likwidujesz straty i podnosisz sprawność. Co ciekawe takie rozwiązanie stosują profesjonaliści.
Jeżeli chodzi o kabel H-1000 to też żadna rewelacja, używam takiego od lat 90-tych i tylko oryginału firmy Belden, i to na częstotliwościach do 500MHz. Chcesz super kabli? Poczytaj i kablach z izolacją powietrzną.
Sprawdzałeś kiedyś jakie straty wnosi odcinek 10m kabla o jakich takich parametrach?
Dla przykładu, kabel 50ohm Andrew CNT-600 (o dobrych parametrach) dane Tutaj i antena w idealnym rezonansie (R=50ohm i X=0ohm) na 900MHz ma straty równe 82.5 do 100 czyli 17.5%. A na 2100MHz już 74.4 do 100 czyli 25.6% idzie w diabły. A wszystko to przy długości 10m i antenie w idealnym rezonansie. A co jeżeli antena nie jest w rezonansie? A co jeżeli kabel jest dłuższy? A co z każdym wtykiem i gniazdem na linii?
Czasami lepiej jest dwa razy pomyśleć niż doradzić " kup antenę......... z kablem.......
Robert
Pozdrawiam Robert
matek451
Guru bezprzewodowy

Kolega chce kupić antenę bez kabla i wykorzystać kabel H-155 od poprzedniej i zaoszczędzić 20 zł a ty mu proponujesz kable za cenę dla niego nie do przyjęcia. To forum dla amatorów a nie profesjonalistów. Ludzie potrzebuja rozwiązań za cenę na jaką ich stać. Rozwiązania z routerem i modemem w pobliżu anteny to nic nowego ale większość osób nie ma o tym pojęcia. Realia bywają smutne. Proponuję założyć biznes i sprzedawać rozwiązania Hi-Endowe do internetu mobilnego dla mas. Bankructwo pewne, możesz też polecać kable po 20 zł za metr anteny po tysiąc złotych zobaczysz jaka będzie reakcja forumowiczów. Zadaniem forum jest pomagać a nie przechwalać się parametrami kabli , anten. To teoretyzowanie niezrozumiałe dla szukających tutaj porady, sztuka dla sztuki, błądzenie w chmurach. Dla amatorskich zastosowań nikt nie kupuje sprzętu za ogromne pieniądze, nie widzi potrzeby i po prostu go na to nie stać.Rzeczy , o których piszesz są dla mnie jasne i oczywiste , rozwiązania trafne ale dla przeciętnego Kowalskiego za drogie.
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:......... a ty mu proponujesz kable za cenę.........
Błąd, nie proponuję nikomu kosztownych rozwiązań, ale bawię się z antenami wszelkiej maści od lat, wiem że czasami lepiej pomyśleć,a dopiero potem działać. Zdaję sobie sprawę że czytający to forum ludzie szukają jak najtańszych rozwiązań, ale tylko nieliczni zdają sobie sprawę że anteny o których piszemy są również antenami nadawczymi, a przy tych muszą być spełnione inne kryteria. Polecanie w kółko anten z firmy Cybertech i Dipol jest błędem. Pomijam absolutnie fakt jak wykonana od strony mechanicznej i elektrycznej jest wykonana antena ATK 20. Wiem też co napiszesz, że jest tania i że działa. I tu się zgodzę, u mojej teściowej zadowalająco pracuje (teściowa jest szczęśliwa) ale na 1800MHz.
I teraz tak, na częstotliwościach o których piszemy NIE DA się zastosować tanich rozwiązań.Można tylko zastosować kompromis "coś za coś"
Piszesz że "ludzie nie mają pojęcia" więc wyjaśnij im na czym polega i jakie możliwości daje montaż nadajnika przy antenie, wyjaśnij też dlaczego w kółko proponuje się kabel H155,firmę Cybertech i Dipol, pokaż inne możliwości. Czytałeś na tym forum o jak najwyższym montażu anten? Według ciebie jest to tanie rozwiązanie? Nie jest, ale coś za coś prawda?
Robert
Pozdrawiam Robert
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli masz takie doświadczenie z antenami to możesz się nim dzielić z ludzmi proszącymi o pomoc na tym forum. Jest duże pole do popisu. Proponuj anteny , kable i rozwiązania, które uważasz za najlepsze. Tylko operuj konkretami, polecaj konkretne firmy, modele anten. Uzasadnji swój wybór opierając się na swojej wiedzy i doświadczeniu. Ja osobiście używam dwóch anten Cybertecha i ATK-10 Dipola uzyskałem satysfakcjonujące choć nie idealne wyniki. Np. przy ATK-10 na 900Mhz uzyskałem zysk około 11dBi wobec deklarowanych 13,5 co biorąc pod uwagę straty na kablu i złączach jest poprawnym wynikiem. Antena spełnia swoją rolę i to jest najważniejsze więc mogę ją z czystym sumieniem polecić przeciętnemu Kowalskiemu , który kupił antenkę typu bacik bo tak mu polecili w salonie operatora , a która mu nie pomaga tylko tłumi sygnał.Montaż anten wysoko tak ale są jakieś granice, nikt nie stawia 30m masztów. Dlatego piszę;" jak najwyżej w ramach możliwości". Podobnie jak propozycje z krótkim kablem i routerem na zewnątrz są dla zaawansowanych usherów. Zwykły ma modem czy router i chce go mieć w domu. Poniekąd słusznie bo przy jego wiedzy montaż zewnętrzny skończy się uwaleniem sprzętu. Tacy użytkownicy nie wybierają też profesjonalnych firm do tego typu prac , nie mają kasy. Trafiają na forum i tu masz pole do popisu. A więc doradzaj.
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:Proponuj anteny , kable i rozwiązania, które uważasz za najlepsze. Tylko operuj konkretami, polecaj konkretne firmy.........Np. przy ATK-10 na 900Mhz uzyskałem zysk około 11dBi wobec deklarowanych 13,5 co biorąc pod uwagę straty na kablu i złączach jest poprawnym wynikiem. Antena spełnia swoją rolę
Jesteś niekonsekwentny w tym co piszesz, jeżeli zaproponuję coś innego niż H155 to napiszesz że "za drogie" i "dla profesjonalistów" Dlatego nie doradzam bo forumowicze i tak wybiorą najtańszą opcję. Jakie są straty w H155 napisałem wcześniej i kto jest rozsądny wyciągnie wnioski.
Teraz co do zysku jaki uzyskałeś z ATK-10 napisz proszę coś więcej o swojej instalacji (ilość złącz, jakie złącza, długość kabla) i jak mierzyłeś i czym. Bo jak rozumiem zdajesz sobie sprawę że wartości podawane przez TopNetInfo nie są wiarygodne. A nie sądzę byś dysponował miernikiem pola (wcz). Jeżeli nie mierzyłeś, napisz proszę jak wyliczyłeś ten zysk.
I teraz najważniejsze z czym absolutnie się zgadzam, jeżeli antena spełnia swoją rolę i jesteś zadowolony nie warto nic zmieniać
Robert
Pozdrawiam Robert
matek451
Guru bezprzewodowy

Na miernik , który ty polecasz za 7000Euro mnie nie stać podobnie jak 99,99999999% Polaków , do pomiaru sygnału na ATK-10 byłaby to mega przesada. Pomiar sygnału za pomocą TNI jest dla zwykłego użytkownika wystarczający. To nie prof. Sowa, którego tak polecasz i nie pisze doktoratu. Do ATK-10 używam kabla 5 metrów, konektor FME(m) -CRC9, modem E-3131 i router MR-3420 na strychu. Całość służy do BDI Aero2. Trochę więcej odwagi , dlaczego zakładasz, ze ludzie nie wybiorą twoich rozwiązań, kabli, anten. Użyj argumentów i ich przekonaj. Liczy się skuteczność a nie akademickie teoretyzowanie, które bije z twoich 24 postów. Polecasz w nich tylko naukową literaturę, niezrozumiała dla zwykłych ludzi ,lub profesionalne mierniki sygnału po kilka tysięcy euro. Uprawiasz sztukę dla sztuki, brutalnie nazywaną biciem piany. Człowiek , który idzie do lekarza oczekuje porady na swą chorobę a nie wykładów z anatomii i fizjologii człowieka.Twoje posty to takie zachowanie, forum to nie sala wykładowa dla studentów. Tu wiedza akademicka się nie liczy, bo to dla forumowiczów magia. Ludzie w większości nie maja pojęcia o fizyce, falach elektromagnetycznych itp. Wiem coś na ten temat bo uczę fizyki i matematyki. Ale stąpam po ziemi a nie daję popisów wiedzy akademickiej, bo po co. Pozdrawiam.
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:Na miernik , który ty polecasz za 7000Euro mnie nie stać podobnie jak 99,99999999% Polaków , do pomiaru sygnału na ATK-10 byłaby to mega przesada. Pomiar sygnału za pomocą TNI jest dla zwykłego użytkownika wystarczający. To nie prof. Sowa, którego tak polecasz i nie pisze doktoratu. Do ATK-10 używam kabla 5 metrów, konektor FME(m) -CRC9, modem E-3131 i router MR-3420 na strychu. Całość służy do BDI Aero2. Trochę więcej odwagi , dlaczego zakładasz, ze ludzie nie wybiorą twoich rozwiązań, kabli, anten. Użyj argumentów i ich przekonaj. Liczy się skuteczność a nie akademickie teoretyzowanie, które bije z twoich 24 postów. Polecasz w nich tylko naukową literaturę, niezrozumiała dla zwykłych ludzi ,lub profesionalne mierniki sygnału po kilka tysięcy euro. Uprawiasz sztukę dla sztuki, brutalnie nazywaną biciem piany. Człowiek , który idzie do lekarza oczekuje porady na swą chorobę a nie wykładów z anatomii i fizjologii człowieka.Twoje posty to takie zachowanie, forum to nie sala wykładowa dla studentów. Tu wiedza akademicka się nie liczy, bo to dla forumowiczów magia. Ludzie w większości nie maja pojęcia o fizyce, falach elektromagnetycznych itp. Wiem coś na ten temat bo uczę fizyki i matematyki. Ale stąpam po ziemi a nie daję popisów wiedzy akademickiej, bo po co. Pozdrawiam.
Ad1. Analizator o którym piszesz (ten drogi) nie służy do pomiaru sygnału tylko do pomiaru anten i kabli w funkcji częstotliwości, a wspomniałem o nim dlatego że ktoś polecał "specjalny miernik impedancji" od CB radia na częstotliwości dużo wyższe. Dziwne że nie zareagowałeś na taki absurd.
Ad2. Prace prof. Sowy dotyczą UZIEMIEŃ i chociaż ze względu na bezpieczeństwo sprzętu warto się z tym materiałem zapoznać. Pisanie o antenach zwartych dla DC bez zrozumienia o co chodzi jest niepoważne. Porady na tym forum powinny być profesjonalne i rzetelne.
Ad3. TNI i jego pomiar poprawi ci samopoczucie i nic poza tym. Traktować go można tylko orientacyjnie.
Ad4. To czy wiedzieć czy nie, to czy akademicka wiedza jest przydatna czy nie, muszą rozsadzić forumowicze. A znając teorię jest dużo prościej nie popełniać błędów w praktyce.
Ad5. Jeżeli chodzi o gotowe rozwiązania to ty proponujesz ich wystarczającą ilość więc ja już nie muszę. Ja zawszę podchodzę indywidualnie do danego problemu (lokalizacja, warunki terenowe itd) i nie czuję się na tyle dobry by nie widząc czegoś, coś komuś doradzać.
Ad6. Co do moich 24 postów, to wolę czytać niż pisać.
Ad7. Jeżeli forumowicze nie mają wiedzy jak piszesz, na temat fizyki to jako wykładowca możesz sporo wyjaśnić, prawda? W prostych słowach i jak taką wiedzę zastosować w praktyce.
Robert
Pozdrawiam Robert
matek451
Guru bezprzewodowy

Porady na forum powinny być przede wszystkim zrozumiałe dla pytających i muszą uwzględniać poziom ich wiedzy a ten na pewno nie jest akademicki.Przesadna teoria jedynie zaciemnia obraz pytającego, nie każdy chce się zagłębiać w nią bo mu to nie potrzebne. To dobre dla pasjonatów. Pytający w większości szukają na forum gotowych porad, sprawdzonych rozwiązań. TNI używają tysiące i są z niego zadowoleni, jest zrozumiały dla kazdego w przeciwieństwie do literatury, która polecasz. Napisz coś lepszego to zacznę używać, krytykujesz TNI w zamian nic nie proponujesz. Na forum nie ma miejsca na wykłady z fizyki, tego tu nikt nie oczekuje i takiej wiedzy nie poszukuje ale ty tego nie zrozumiesz. Zacznij pomagać, pisz a nie tylko czytasz i krytykujesz, czy łapiesz za słówka innych. Porozmawiamy jak w profilu będziesz miał choć jedno podziękowanie za pomoc. Na razie masz 0. Na dzień dzisiejszy nie mam ochoty kontynuować dyskusji z tobą. z poważaniem.
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:...... Na dzień dzisiejszy nie mam ochoty kontynuować dyskusji z tobą. z poważaniem.
Masz rację, nie ma sensu dyskutować. z poważaniem.
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Mikele

Panowie nie miejsce i czas na "przekomarzanie".

matek451 zaproponował konkretny zestaw i dziękuję mu.

A może lepiej na przyszłość zainwestować w taką antenę ?

Może za rok Orange uruchomi LTE, a ta antena ma zakres (1700 - 2100).
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie polecam anten wielozakresowych. Zasadniczo ta antena jest przeznaczona do pasma 1800MHz i na 2100MHz nie będzie skuteczna. Na dzień dzisiejszy kup ten panel , który poleciłem. Jak będziesz miał LTE to się będziesz martwił :) Szkoda, że mój oponent nic Ci nie polecił ;)
robi1153
Użytkownik forum

matek451 pisze:..... Szkoda, że mój oponent nic Ci nie polecił ;)
Nie polecił z prostego powodu, nie miał twój oponent takiej anteny w swoich łapkach i nigdy nie testował. A mam zwyczaj polecać tylko to co wiem jak działa.
Robert
Pozdrawiam Robert
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Znaczy masz mozliwosc przemierzenia takiego ustrojstwa? Zysk, SWR,.....?
Nie pomagam na PW.
robi1153
Użytkownik forum

key pisze:Znaczy masz mozliwosc przemierzenia takiego ustrojstwa? Zysk, SWR,.....?
A pamiętasz jak pytałem się właśnie ciebie jak wygląda pomiar tego typu anten? Odpowiedziałeś że już nie dysponujesz tego typu sprzętem. Więc posiadając możliwości pomiarowe nie pytałbym tylko zamieścił wykres. Dysponuję analizatorem SVNA ale tylko do 180MHz i miernik impedancji do 500MHz ale pewnie nie o to pytasz. Zysk bez specjalistycznego sprzętu możesz co najwyżej oszacować na podstawie budowy (otwierając taką antenę panelową) i to samo z resztą parametrów.
Robert
Pozdrawiam Robert
ODPOWIEDZ