Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Dzisiaj dostałem odpowiedź z BOK Orange na temat zasięgu
HSPA+DC w mojej okolicy.
"Weryfikacja wykazała, że we wskazanej przez Pana lokalizacji aktualnie
nie jest dostępny zasięg HSPA+ DC."
Wielka szkoda a miało być tak pięknie.
"...dostępny jest zasięg UMTS 900. Jest to zasięg jest w standardzie
HSPA+ o prędkości do 21 Mb/s, czyli realna prędkość około 6- 8Mb
w zależności od obciążenia nadajnika."
I teraz się waham
Czy wybrać antenę ATK-20 900Mhz + Huawei B683,
ja.michal rzeczywiście B593 bardziej przyszłościowy i tu masz absolutną rację.
Co do anteny to jednak ATK-20 na 900 Mhz.
Pasmo sprawdziłem SGSII dzięki kodom serwisowym
Wymusiłem WCDMA 900 Mhz i pokazuje mi tylko Orange i T-Mobile.
Po połączeniu z internetem skacze między HSPA a HSDPA.
W telefonie co prawda pokazuje HSDPA:9.
Ostatnio zmieniony 2013-09-26, 22:01 przez Mikele, łącznie zmieniany 1 raz.
Orange, który też modernizuje sieć w ramach NetWorks razem z T-Mobile( koszty sa dzielone na dwóch) wprowadził już LTE( wprawdzie ubogie i na częstotliwościach T-mobile) to sprzęt ma dużo lepszy. T-Mobile to w tej chwili ubogi krewny pozostałych sieci jeśli chodzi o sprzęt- typowa niemiecka oszczędność. Nie liczyłbym na wiele na wiosnę. Mam dwie umowy u nich i na moje pytania o dostępność nowego sprzętu zero odpowiedzi. Konsultanci przekonani, są, że mają super sprzęt ( choć modem i dwa routery nie obsługuje nawet ich HSPA+DC ).
matek451, z tego co dziś się dowiedziałem w T-Mobile przy okazji przedłużania umowy to sprzętu nie ma na razie do LTE. Nie wprowadzają również LTE z tego względu, że trwają testy i podobno mają oficjalnie wprowadzić do oferty nowy sprzęt w momencie gdy pokrycie siecią LTE będzie na sensowym poziomie. Z tego co mi gość powiedział to jeszcze może koło roku to wszystko potrwać.
To by się zgadzało z moimi informacjami. Czekanie ze zmianą sprzętu na wprowadzenie LTE do oferty gdy proponuje się już HSPA+DC to porażka. Wciąż nie mają modemu z jego obsługą co zakrawa na kpiny z ich strony.Mogliby chociaż zaproponować E-3251. Brak modemu z HSPA+DC powoduje, że klienci nie mogą korzystać z tej technologii chyba że kupią swój sprzęt.A więc modernizacja NetWorks w przypadku T-Mobile to sztuka dla sztuki. Na dodatek jest jeszcze wielu nieświadomych klientów korzystających z E173s1, którzy na dodatek nie mogą korzystać z UMTS900. Przy przedłużaniu umowy konsultanci nie proponują nawet wymiany modemu. Wg. mnie operator powinien być lojalny wobec klienta i zaproponować sam wymianę sprzętu i to na taki z obsługą HSPA+DC np. E-3251 i to w umowie na 12 m-cy. Ale o czym ja piszę, liczy się tylko biznes a nie dobro klienta. Nie ma zmiłuj się.
Oryginalne podejście do tematu Obawiam się jednak że 98% klientów T-Mobile nie ma pojęcia o tych niuansach ze sprzętem. Tacy upierdliwcy jak my to prawdziwa zmora dla konsultantów
Operatorzy określają nas hard userami i ogólnie nie jesteśmy najlepszymi klientami bo wiemy z czym to się je, a same oferty nigdy nie będą budowane pod takich jak my. Liczy się jak najwięcej zarobić przy tym jak najmniej dając.