Bardzo wolny internet po WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daihat
Początkujący użytkownik forum

Bardzo wolny internet po WIFI

Post autor: daihat »

Witam
Byłem ostatnio u znajomej narzekającej na zasyfione komputery i okazało się, że jej problemem jest prędkość wifi.

Mianowicie, komputer po podłączeniu na rj45 do routera netgear wgr614v6 wykazał prawidłowo 10mbit w speedtest. Po wifi laptop i komputer stacjonarny (testowałem różne kanały) pokazuje max 0.8mbit. Prędkość połączenia z reguły 24mbit.
Zasięg ogólnie świruje w mieszkaniu i potrafi spadać do 1 kreski 8m od routera ale bez różnicy z prędkością nawet przy pełnym zasięgu jest tak samo. Windows wykrywa w poblizu 2 inne sieci tylko.

Zmieniałem kanały i szyfrowanie.

-Na razie do głowy przychodzi mi zmiana adresacji dhcp./
-wgranie nowszego firmware
-zmiana standardu wifi

NA kilku forach zagranicznych ludzie mieli podobny problem gdy było włączone WMM w QoS. Nie wydaje mi się jednak aby ten router to miał, dzisiaj będę wiedzieć. Nie wszystkim zresztą wyłączenie wmm pomogło.

Tak czy siak, miał ktoś kiedykolwiek podobny problem z wifi?
Z góry thx za pomoc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Bardzo wolny internet po WIFI

Post autor: krystianb »

daihat pisze:Po wifi laptop i komputer stacjonarny (testowałem różne kanały) pokazuje max 0.8mbit. Prędkość połączenia z reguły 24mbit.

Zasięg ogólnie świruje w mieszkaniu i potrafi spadać do 1 kreski 8m od routera ale bez różnicy z prędkością nawet przy pełnym zasięgu jest tak samo. Windows wykrywa w poblizu 2 inne sieci tylko.
Prawdopodobnie sąsiad ma videosernder, bezprzewodową kamerę, nianię bądź cokolwiek innego na 2.4GHz.
Czasem się jeszcze może zdarzyć uszkodzony router bądź karta wifi, jeszcze bym sprawdził czy złącza od anten nie wysunęły się z gniazd w laptopie (jeśli nie jest na gwarancji).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
prezes200

Post autor: prezes200 »

Podepne się pod temat, co by nie zaczynać nowego - otóż mam internet 60Mb od UPC, router dlinkgo GO-RT-N 150, i karte sieciową w lapku Intel Centrino Wireless-N 2230. Czyli oba urządzenia teoretycznie powinny działać w standardzie N. Po kablu nie mam zastrzeżeń - wyciąga 58Mb. Ale po WiFi jest problem - nie więcej niż 20-22Mb. Domyślam się że problem leży w konfiguracji routera, macie jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zobacz na ile się zlinkowała karta WiFi (status połączenia).
prezes200

Szybkość 72Mb - jeśli to o to chodzi
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak. Czyli masz jakieś 80% dla tego linku.
Sprawdź na routerze czy masz włączony szeroki kanał (40MHz).
prezes200

Chwilowo nie mam dostępu do routera więc sprawdzę w nocy, albo jutro. A powinno być 40MHz?

Przy okazji - faktycznie masz rację, sprawdziłem inSSIDer'em i mam 79%, czy to oznacza że full jaki mogę wyciągnąć to 25Mb ? Trochę słabo jak na standard N i komputer 3 metry od routera, jest jakaś możliwość żeby tę prędkość poprawić?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Sprawdź na routerze czy masz włączony szeroki kanał (40MHz).
Nie tylko na routerze, przynajmniej 6200 intela miała domyślnie wyłączony kanał 40MHz na 2.4GHz, trzeba było odblokować w ustawieniach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
prezes200

Powiem tak - poustawiałem na routerze standard N, 40MHz i nic to nie dało. Poza tym że link spadł do 55 :/
Nie wiem czy problem przypadkiem nie leży jednak w karcie sieciowej - we właściwościach ichniejszej co prawda tolerancja dla kanału 40MHz jest włączona, ale już szerokość kanału 802.11n dla pasma 2,4 mam do wyboru albo 20MHz albo Automatyczna. Ponadto: tryb 802.11n-włączony, ale Tryb bezprzewodowy-do wyboru tylko b, g, lub b/g. Dziwne to wszystko.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

prezes200 pisze: już szerokość kanału 802.11n dla pasma 2,4 mam do wyboru albo 20MHz albo Automatyczna
No to automatyczna.

Jednak jeśli przy zmianie 20Mhz -> 40Mhz jest gorzej, to można zgadywać, że masz sporo syfu w eterze na 2,4GHz.
Ostatnio zmieniony 2013-10-01, 05:39 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Skorzystaj np. z aplikacji inSSIDer. Zobaczysz ile masz sieci i na jakich kanałach. Potem możesz spróbować zmienić kanały w routerze na te relatywnie mniej obciążone.

Też mieszkałem w miejscy gdzie korzystałem z UPC i z racji, że to był w praktyce blok, było dużo sieci i internet po wifi faktycznie kiepsko działał. Z tym, że ja mogłem się trochę ratować 5 GHz.
daihat

Post autor: daihat »

No ale lapek powinien spokojnie łączyć się na 150 mbps na takiej odległości. Warto było by przetestować z kartą wifi na usb w standardzie N. Albo karta wifi albo router nie daje rady. Ja na 8-10 metrach i 2 ścianach łapię 150mbps na tp-link wn722n. Testowane w 2 mieszkaniach na 2 routerach.

Odnośnie mojego tematu:

Wymieniłem router na tp-link tl-wr841n i prędkość internetu na laptopie 10mbit w całym mieszkaniu przez cały czas czyli 100% od modemu. (prędkość połączenia wifi 56mbps).
SUKCES.

Natomiast komputer stacjonarny bez rewelacji. Przed zakupem routera zrobiłem mu format. Prędkości skoczyły do góry do 1-4mbit a może to sytuacja losowa.
Na nowym routerze natomiast net potrafi na nim czasem i rzadko wyciągać prawie 10mbit czasem spada do 4,3 a nawet 2. Wszystko co się dało w opcjach zarządzania energią wifi dałem na max wydajność. Sytuacja wygląda identycznie na karcie usb edimax ew-7318usg (prędkość skacze między 24mbps a 36mbps) i na karcie tp-link wn722n. (prędkość 150mbps! w statusie połączenia, zasięg identyczny tj 2-3kreski na 5).
Dodam, że na laptopie w tym samym miejscu i czasie cały czas 10mbit, zasięg 3-4 kreski.
Na obu komputerach windows 7. Laptop jest dowodem, że zagęszczenie sieci i odległość nie stanowią problemu.

Z drugiej strony jedynym logicznym wyjaśnieniem dla mnie jest to, że laptop ma trochę lepszy zasięg i być może to pozwala mu się przebić w pełni w eterze.
W zasięgu obu komputerów jest jedna sieć o większej mocy (zasięg 4/5). Wszak anteny w lapku poprowadzone dookoła wyświetlacza mają wiekszą moc niż jakieś tam 3db na usb.
Dowodem na to jest to, że poprzez router wifi 3G leżacy obok komputera stacj. i mający 5/5 zasięg- obie karty wifi wyciągały pięknie i stale 100% od dostawcy tj. 10mbit. To odwiodło mnie od poszukiwania winy w komputerze i jego zasilaniu. karta wifi tplink jest ciut mocniejsza i stąd lepsze wartości w speedteście.

To czego zapomniałem zrobić to przetestować net na lapku używajać owych 2 kart wifi co pewnie dowiodło by ich winy. Zapomniałem także zrobić test ping na utratę pakietów. Dodam, że obie karty w moim komputerze na wsi wyciągają max mojego łącza ADSL na 10m.

Mimo to wniosek jest 1:
Potrzebna jest mocniejsza antena tj porządne 5-7dbi do karty wifi w komputerze stacjonarnym. :klnie:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

daihat pisze:Mimo to wniosek jest 1:
A może przedłużacz USB do karty WiFi i doczepienie karty na rzepie/taśmie do monitora.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ