Bardzo wolny internet po WIFI
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo wolny internet po WIFI
Witam
Byłem ostatnio u znajomej narzekającej na zasyfione komputery i okazało się, że jej problemem jest prędkość wifi.
Mianowicie, komputer po podłączeniu na rj45 do routera netgear wgr614v6 wykazał prawidłowo 10mbit w speedtest. Po wifi laptop i komputer stacjonarny (testowałem różne kanały) pokazuje max 0.8mbit. Prędkość połączenia z reguły 24mbit.
Zasięg ogólnie świruje w mieszkaniu i potrafi spadać do 1 kreski 8m od routera ale bez różnicy z prędkością nawet przy pełnym zasięgu jest tak samo. Windows wykrywa w poblizu 2 inne sieci tylko.
Zmieniałem kanały i szyfrowanie.
-Na razie do głowy przychodzi mi zmiana adresacji dhcp./
-wgranie nowszego firmware
-zmiana standardu wifi
NA kilku forach zagranicznych ludzie mieli podobny problem gdy było włączone WMM w QoS. Nie wydaje mi się jednak aby ten router to miał, dzisiaj będę wiedzieć. Nie wszystkim zresztą wyłączenie wmm pomogło.
Tak czy siak, miał ktoś kiedykolwiek podobny problem z wifi?
Z góry thx za pomoc.
Byłem ostatnio u znajomej narzekającej na zasyfione komputery i okazało się, że jej problemem jest prędkość wifi.
Mianowicie, komputer po podłączeniu na rj45 do routera netgear wgr614v6 wykazał prawidłowo 10mbit w speedtest. Po wifi laptop i komputer stacjonarny (testowałem różne kanały) pokazuje max 0.8mbit. Prędkość połączenia z reguły 24mbit.
Zasięg ogólnie świruje w mieszkaniu i potrafi spadać do 1 kreski 8m od routera ale bez różnicy z prędkością nawet przy pełnym zasięgu jest tak samo. Windows wykrywa w poblizu 2 inne sieci tylko.
Zmieniałem kanały i szyfrowanie.
-Na razie do głowy przychodzi mi zmiana adresacji dhcp./
-wgranie nowszego firmware
-zmiana standardu wifi
NA kilku forach zagranicznych ludzie mieli podobny problem gdy było włączone WMM w QoS. Nie wydaje mi się jednak aby ten router to miał, dzisiaj będę wiedzieć. Nie wszystkim zresztą wyłączenie wmm pomogło.
Tak czy siak, miał ktoś kiedykolwiek podobny problem z wifi?
Z góry thx za pomoc.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Bardzo wolny internet po WIFI
Prawdopodobnie sąsiad ma videosernder, bezprzewodową kamerę, nianię bądź cokolwiek innego na 2.4GHz.daihat pisze:Po wifi laptop i komputer stacjonarny (testowałem różne kanały) pokazuje max 0.8mbit. Prędkość połączenia z reguły 24mbit.
Czasem się jeszcze może zdarzyć uszkodzony router bądź karta wifi, jeszcze bym sprawdził czy złącza od anten nie wysunęły się z gniazd w laptopie (jeśli nie jest na gwarancji).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Podepne się pod temat, co by nie zaczynać nowego - otóż mam internet 60Mb od UPC, router dlinkgo GO-RT-N 150, i karte sieciową w lapku Intel Centrino Wireless-N 2230. Czyli oba urządzenia teoretycznie powinny działać w standardzie N. Po kablu nie mam zastrzeżeń - wyciąga 58Mb. Ale po WiFi jest problem - nie więcej niż 20-22Mb. Domyślam się że problem leży w konfiguracji routera, macie jakieś wskazówki?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zobacz na ile się zlinkowała karta WiFi (status połączenia).
-
Szybkość 72Mb - jeśli to o to chodzi
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak. Czyli masz jakieś 80% dla tego linku.
Sprawdź na routerze czy masz włączony szeroki kanał (40MHz).
Sprawdź na routerze czy masz włączony szeroki kanał (40MHz).
-
Chwilowo nie mam dostępu do routera więc sprawdzę w nocy, albo jutro. A powinno być 40MHz?
Przy okazji - faktycznie masz rację, sprawdziłem inSSIDer'em i mam 79%, czy to oznacza że full jaki mogę wyciągnąć to 25Mb ? Trochę słabo jak na standard N i komputer 3 metry od routera, jest jakaś możliwość żeby tę prędkość poprawić?
Przy okazji - faktycznie masz rację, sprawdziłem inSSIDer'em i mam 79%, czy to oznacza że full jaki mogę wyciągnąć to 25Mb ? Trochę słabo jak na standard N i komputer 3 metry od routera, jest jakaś możliwość żeby tę prędkość poprawić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie tylko na routerze, przynajmniej 6200 intela miała domyślnie wyłączony kanał 40MHz na 2.4GHz, trzeba było odblokować w ustawieniach.Jo_gurt pisze:Sprawdź na routerze czy masz włączony szeroki kanał (40MHz).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Powiem tak - poustawiałem na routerze standard N, 40MHz i nic to nie dało. Poza tym że link spadł do 55 
Nie wiem czy problem przypadkiem nie leży jednak w karcie sieciowej - we właściwościach ichniejszej co prawda tolerancja dla kanału 40MHz jest włączona, ale już szerokość kanału 802.11n dla pasma 2,4 mam do wyboru albo 20MHz albo Automatyczna. Ponadto: tryb 802.11n-włączony, ale Tryb bezprzewodowy-do wyboru tylko b, g, lub b/g. Dziwne to wszystko.

Nie wiem czy problem przypadkiem nie leży jednak w karcie sieciowej - we właściwościach ichniejszej co prawda tolerancja dla kanału 40MHz jest włączona, ale już szerokość kanału 802.11n dla pasma 2,4 mam do wyboru albo 20MHz albo Automatyczna. Ponadto: tryb 802.11n-włączony, ale Tryb bezprzewodowy-do wyboru tylko b, g, lub b/g. Dziwne to wszystko.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to automatyczna.prezes200 pisze: już szerokość kanału 802.11n dla pasma 2,4 mam do wyboru albo 20MHz albo Automatyczna
Jednak jeśli przy zmianie 20Mhz -> 40Mhz jest gorzej, to można zgadywać, że masz sporo syfu w eterze na 2,4GHz.
Ostatnio zmieniony 2013-10-01, 05:39 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skorzystaj np. z aplikacji inSSIDer. Zobaczysz ile masz sieci i na jakich kanałach. Potem możesz spróbować zmienić kanały w routerze na te relatywnie mniej obciążone.
Też mieszkałem w miejscy gdzie korzystałem z UPC i z racji, że to był w praktyce blok, było dużo sieci i internet po wifi faktycznie kiepsko działał. Z tym, że ja mogłem się trochę ratować 5 GHz.
Też mieszkałem w miejscy gdzie korzystałem z UPC i z racji, że to był w praktyce blok, było dużo sieci i internet po wifi faktycznie kiepsko działał. Z tym, że ja mogłem się trochę ratować 5 GHz.
-
No ale lapek powinien spokojnie łączyć się na 150 mbps na takiej odległości. Warto było by przetestować z kartą wifi na usb w standardzie N. Albo karta wifi albo router nie daje rady. Ja na 8-10 metrach i 2 ścianach łapię 150mbps na tp-link wn722n. Testowane w 2 mieszkaniach na 2 routerach.
Odnośnie mojego tematu:
Wymieniłem router na tp-link tl-wr841n i prędkość internetu na laptopie 10mbit w całym mieszkaniu przez cały czas czyli 100% od modemu. (prędkość połączenia wifi 56mbps).
SUKCES.
Natomiast komputer stacjonarny bez rewelacji. Przed zakupem routera zrobiłem mu format. Prędkości skoczyły do góry do 1-4mbit a może to sytuacja losowa.
Na nowym routerze natomiast net potrafi na nim czasem i rzadko wyciągać prawie 10mbit czasem spada do 4,3 a nawet 2. Wszystko co się dało w opcjach zarządzania energią wifi dałem na max wydajność. Sytuacja wygląda identycznie na karcie usb edimax ew-7318usg (prędkość skacze między 24mbps a 36mbps) i na karcie tp-link wn722n. (prędkość 150mbps! w statusie połączenia, zasięg identyczny tj 2-3kreski na 5).
Dodam, że na laptopie w tym samym miejscu i czasie cały czas 10mbit, zasięg 3-4 kreski.
Na obu komputerach windows 7. Laptop jest dowodem, że zagęszczenie sieci i odległość nie stanowią problemu.
Z drugiej strony jedynym logicznym wyjaśnieniem dla mnie jest to, że laptop ma trochę lepszy zasięg i być może to pozwala mu się przebić w pełni w eterze.
W zasięgu obu komputerów jest jedna sieć o większej mocy (zasięg 4/5). Wszak anteny w lapku poprowadzone dookoła wyświetlacza mają wiekszą moc niż jakieś tam 3db na usb.
Dowodem na to jest to, że poprzez router wifi 3G leżacy obok komputera stacj. i mający 5/5 zasięg- obie karty wifi wyciągały pięknie i stale 100% od dostawcy tj. 10mbit. To odwiodło mnie od poszukiwania winy w komputerze i jego zasilaniu. karta wifi tplink jest ciut mocniejsza i stąd lepsze wartości w speedteście.
To czego zapomniałem zrobić to przetestować net na lapku używajać owych 2 kart wifi co pewnie dowiodło by ich winy. Zapomniałem także zrobić test ping na utratę pakietów. Dodam, że obie karty w moim komputerze na wsi wyciągają max mojego łącza ADSL na 10m.
Mimo to wniosek jest 1:
Potrzebna jest mocniejsza antena tj porządne 5-7dbi do karty wifi w komputerze stacjonarnym.
Odnośnie mojego tematu:
Wymieniłem router na tp-link tl-wr841n i prędkość internetu na laptopie 10mbit w całym mieszkaniu przez cały czas czyli 100% od modemu. (prędkość połączenia wifi 56mbps).
SUKCES.
Natomiast komputer stacjonarny bez rewelacji. Przed zakupem routera zrobiłem mu format. Prędkości skoczyły do góry do 1-4mbit a może to sytuacja losowa.
Na nowym routerze natomiast net potrafi na nim czasem i rzadko wyciągać prawie 10mbit czasem spada do 4,3 a nawet 2. Wszystko co się dało w opcjach zarządzania energią wifi dałem na max wydajność. Sytuacja wygląda identycznie na karcie usb edimax ew-7318usg (prędkość skacze między 24mbps a 36mbps) i na karcie tp-link wn722n. (prędkość 150mbps! w statusie połączenia, zasięg identyczny tj 2-3kreski na 5).
Dodam, że na laptopie w tym samym miejscu i czasie cały czas 10mbit, zasięg 3-4 kreski.
Na obu komputerach windows 7. Laptop jest dowodem, że zagęszczenie sieci i odległość nie stanowią problemu.
Z drugiej strony jedynym logicznym wyjaśnieniem dla mnie jest to, że laptop ma trochę lepszy zasięg i być może to pozwala mu się przebić w pełni w eterze.
W zasięgu obu komputerów jest jedna sieć o większej mocy (zasięg 4/5). Wszak anteny w lapku poprowadzone dookoła wyświetlacza mają wiekszą moc niż jakieś tam 3db na usb.
Dowodem na to jest to, że poprzez router wifi 3G leżacy obok komputera stacj. i mający 5/5 zasięg- obie karty wifi wyciągały pięknie i stale 100% od dostawcy tj. 10mbit. To odwiodło mnie od poszukiwania winy w komputerze i jego zasilaniu. karta wifi tplink jest ciut mocniejsza i stąd lepsze wartości w speedteście.
To czego zapomniałem zrobić to przetestować net na lapku używajać owych 2 kart wifi co pewnie dowiodło by ich winy. Zapomniałem także zrobić test ping na utratę pakietów. Dodam, że obie karty w moim komputerze na wsi wyciągają max mojego łącza ADSL na 10m.
Mimo to wniosek jest 1:
Potrzebna jest mocniejsza antena tj porządne 5-7dbi do karty wifi w komputerze stacjonarnym.

- wojteks
- *** Administrator ***
A może przedłużacz USB do karty WiFi i doczepienie karty na rzepie/taśmie do monitora.daihat pisze:Mimo to wniosek jest 1:
Nie pomagam na PW!