Plus, słaby zasięg blisko btsów.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Plus, słaby zasięg blisko btsów.
Witam, zacznę od tego że używam modemu huawei e3131 bez żadnych anten wpiętego bezpośrednio do laptopa. korzystam z internetu prepaid orange kiedy potrzebuję niezawodnego połączenia i aero2 do mniej ważnych rzeczy. Ostatnio kupiłem kartę z plusa. Sprawdzałem mapę btsów i jeżeli chodzi o nadajniki plusa to znajduję się około 400metrów od dwóch. bts-ja-bts prawie w linii prostej. modem przełącza się co chwilę między umts i hspa++, moc sygnału w porywach 29% co przy takiej lokalizacji raczej jest słabe. Wynik speedtestu: http://www.speedtest.net/my-result/3007598994
dla porównania wynik z orange (odległość od bts około 300m, moc sygnału 54%) http://www.speedtest.net/my-result/3007607354
Wyniki z Aero też nie są zadowalające ale to teraz drugorzędny problem.
Jakiś pomysł dlaczego jest taka różnica odbioru internetu przy niewielkiej różnicy odlegości od nadajników? czy to możliwe żeby plus był aż tak przeciążony?
Zastanawiałem się nad kupnem anteny takiej jak tutaj http://allegro.pl/antena-do-modemow-hua ... 49681.html
poprawi jakość mojego internetu? Chciałbym żeby antena umożliwiała mi korzystania zarówno z aero jak i innych (orange, plus). W mojej sytuacji kierunkowa też odpada. Dodatkowo nie mam możliwości zainstalowania anteny na zewnątrz, musi być w pokoju. Taki zakup ma sens?
Pozdrawiam.
dla porównania wynik z orange (odległość od bts około 300m, moc sygnału 54%) http://www.speedtest.net/my-result/3007607354
Wyniki z Aero też nie są zadowalające ale to teraz drugorzędny problem.
Jakiś pomysł dlaczego jest taka różnica odbioru internetu przy niewielkiej różnicy odlegości od nadajników? czy to możliwe żeby plus był aż tak przeciążony?
Zastanawiałem się nad kupnem anteny takiej jak tutaj http://allegro.pl/antena-do-modemow-hua ... 49681.html
poprawi jakość mojego internetu? Chciałbym żeby antena umożliwiała mi korzystania zarówno z aero jak i innych (orange, plus). W mojej sytuacji kierunkowa też odpada. Dodatkowo nie mam możliwości zainstalowania anteny na zewnątrz, musi być w pokoju. Taki zakup ma sens?
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Plus, słaby zasięg blisko btsów.
Skoro dystans do stacji bazowych jest tak mały, prędkości takie marne i zasięg również, to można tylko domyślać się, że problemem jest położenie, w którym się znajdujesz. "Przerzuca cię" między dwiema stacjami i połączenie jest niestabilne. Kupno anteny dookólnej nic nie da, a nawet pogłębi problem.
Masz dwie opcje.
Zmienić operatora.
Kupić jakąś kierunkową antenę (nawet postawioną w pomieszczeniu), która sprawi, że będziesz się łączył tylko z jedną stacją.
Masz dwie opcje.
Zmienić operatora.
Kupić jakąś kierunkową antenę (nawet postawioną w pomieszczeniu), która sprawi, że będziesz się łączył tylko z jedną stacją.
-
istnieje możliwość programowego wykluczenia jednego btsa?
jeden jest: GSM1800 (33400) GSM1800 (33400) GSM900 (33400) UMTS2100 (33400)
drugi: UMTS2100 (34142)
w programie top net info wykluczyłem pasmo oznaczone W2100 i moc skoczyła do ponad 50% ale teraz mnie łączy przez EDGE. Może jest możliwość poprawnej konfiguracji żeby mi się te btsy ze sobą nie gryzły.
jeden jest: GSM1800 (33400) GSM1800 (33400) GSM900 (33400) UMTS2100 (33400)
drugi: UMTS2100 (34142)
w programie top net info wykluczyłem pasmo oznaczone W2100 i moc skoczyła do ponad 50% ale teraz mnie łączy przez EDGE. Może jest możliwość poprawnej konfiguracji żeby mi się te btsy ze sobą nie gryzły.
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki masz zasięg Aero2? Te BTS-y UMTS900 obsługują również Plusa(CP). Spróbuj wymusić tylko WCDMA 900 i zobacz na karcie Plusa.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Puppycba, 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie nie ma takiej opcji. Jeśli oba nadają na tej samej częstotliwości to nie. Jeśli na różnych (np 900 oraz 2100) to można próbować w zależności od posiadanego modemu.Puppycba pisze:istnieje możliwość programowego wykluczenia jednego btsa?
Sprawdź osiągi późno w nocy. Tak 2-3. Bo może to faktycznie kwestia obciążenia sieci.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)