szyfrowanie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sebastianc
Użytkownik forum

szyfrowanie

Post autor: sebastianc »

Szyfrowanie WPA2 a WEP? Nie mogę ustawić szyfrowania WEP w ruterze TP-LINK MR-3420v2.
Pokazuje mi AES? O co tu chodzi?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: szyfrowanie

Post autor: Jo_gurt »

O istnieniu WEP zapomnij. Zamierzchłe czasy średniowiecza WLAN.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:O istnieniu WEP zapomnij. Zamierzchłe czasy średniowiecza WLAN.
No chyba, że się mieszka w Australii gdzie do sąsiada ma się 500m ;) Albo jakieś bardzo stare urządzenie które nie obsługuje nowszego szyfrowania. U kumpla miałem taki problem, że karta WiFi Intela miała problem z WPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:No chyba, że się mieszka w Australii gdzie do sąsiada ma się 500m

Zapomniałeś dodać przedrostek k(ilo) przed m(etrami)
YaHooo pisze:U kumpla miałem taki problem, że karta WiFi Intela miała problem z WPA.
Kwestia sterowników, albo routera nie do końca zgodnego ze standardem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze: Zapomniałeś dodać przedrostek k(ilo) przed m(etrami)
Myślisz, że do zwykłego routera da się podłączyć z odległości więcej niż 500m?
krystianb pisze:Kwestia sterowników, albo routera nie do końca zgodnego ze standardem.
Nie mam pojęcia. Czasu za dużo nie było, więc trzeba było robić to co idzie bez problemów.

A no i jeszcze taka kwestia, że większość kart w trybie Ad-Hoc wspiera tylko WEP. Chyba, że tu się coś zmieniło ostatnio.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Myślisz, że do zwykłego routera da się podłączyć z odległości więcej niż 500m?
W dd-wrt timeout domyślnie ustawiony jest na "2km", a do podsłuchu i to nie jest potrzebne.
YaHooo pisze:A no i jeszcze taka kwestia, że większość kart w trybie Ad-Hoc wspiera tylko WEP. Chyba, że tu się coś zmieniło ostatnio.
To już dawno temu się zmieniło, choć pewien zgrzyt pozostał, w xp dało się konfigurować adhoc z WPA na niektórych kartach intel tu się wyłamał i do tej pory tylko wep. Za to na win7 można już konfigurować adhoc na WPA2, niestety 1 nie obsługuje, przez co kompy na tych systemach da się po adhoc spiąć tylko po wepie. Na szczęście większość kart pod 7 obsługuje tryb wirtualnego AP z WPA2.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:W dd-wrt timeout domyślnie ustawiony jest na "2km", a do podsłuchu i to nie jest potrzebne.
To jakoś dużo, ciekaw jestem jak to jest na zwykłym sofcie. Jednak aby z tak dużych odległości się łączyć to trzeba mieć bardzo silną antenę moim zdaniem.
krystianb pisze:Na szczęście większość kart pod 7 obsługuje tryb wirtualnego AP z WPA2.
To całe szczęście. Ja na swoim Intelu (stara karta jak świat) mogę tylko sobie WEP załączyć na ad-hoc. Ale dobrze wiedzieć, że się to zmieniło :ok:
ODPOWIEDZ