matek451 pisze:zrób jakieś speedtesty
Dokładnie, tu nie tyle chodzi o poziom sygnału, co o transfery, jakie osiągniesz z każdego nadajnika. Lepiej mieć słabszy sygnał a szybsze łącze niż odwrotnie.
Polecam stronę noc.gts.pl , z której możesz pobrać plik o określonym rozmiarze w MB i określić czas pobierania. Wówczas będziesz miał rzeczywiste transfery pobierania plików.
Ja mam antenę Cybertecha i z 10,5 km odbieram sygnał na UMTS2100 z poziomem około 30 do 35%, ale z transferami do 16Mb/s (w HSPA-DC).
xonebite pisze:antena która teraz "pojedzie" na 2100 a później ewentualnie na LTE
Mogę Ci tylko napisać o swoich doświadczeniach, ale z zastrzeżeniem, że nie są one zgodne z teorią jak i dobrą praktyką inżynierską. Swego czasu (ponad półtora roku) też stałem przed takim samym dylematem, jakie anteny kupić, aby były dobre jak włączą LTE? Ponieważ firma Cybertech jest z Płocka i ja też pochodzę z Płocka, a internet podłączałem u siebie na działce 30km za Płockiem, korzystając z nadajników w Sierpcu, to udałem się do firmy Cybertech i dzięki uprzejmości Właściciela firmy, wypożyczyłem na próbę panel na 2100 i na 1800 MHz. Mam modem E398 i jeździłem z laptopem i modem oraz z antenami pod nadajnik UMTS2100 i LTE1800, odjeżdżałem samochodem i co kilka km robiłem kolejne próby. Ostatecznie wówczas miałem nadajnik UMTS2100 10,5 km oraz LTE 15 km od domu. Na UMTS2100 na obydwu antenach w domu miałem taki sam poziom sygnału jak i transfery. Na LTE 1800 także miałem taki sam poziom sygnału na obydwu antenach, ale niestety z 15 km połączenia nie uzyskałem z LTE, maksymalnie do 13 km miałem połączenie, ale 15 km już nie. Na tych 13 km połączenie uzyskiwałem na każdej z anten.
Ostatecznie wyszła z tych testów, że panel Cybertecha na 1800 tak samo pracował na 1800 jak i na 2100, i panel na 2100 tak samo pracował na 2100 jaki na 1800MHz.
Obydwa wypożyczone panela miały deklarowany zysk 15dBi. Różnica w wymiarach wynosiła około 15mm na każdym boku, bo to kwadrat jest.
Ostatecznie zakupiłem dwa panele (wówczas jeszcze nie mieli anten dualnych, trzeba było na LTE kupować dwie i montować w przeciwnych polaryzacjach) na 1800MHz i do początku tego roku, czyli około roku czasu pracowały na 2100 z nadajnikiem z Sierpca na UMTS2100. Na początku tego roku włączyli w Sierpcu, na tym samym maszcie co UMTS2100 nadajnik LTE, korzystałem z niego, na tych samych antenach, bo w sumie są na 1800MHz, około 2 miesięcy, ale wzrost liczby abonentów sprawił, że połączenie LTE nie zawsze było osiągalne. Przy poziomie sygnału około 50% nadajnik mnie odrzucał, domyślam się, że ze względu na obciążenie, ponieważ rano czy w nocy nie było problemu a po południu coraz częściej nie mogłem się połączyć. W końcu powróciłem na UMTS 2100 i się okazało, że uruchomili DC-HSPA+ na tym nadajniku. Oczywiście do nawet DC-HSPA+ dwie anteny są nie potrzebne, ale myślałem przyszłościowo o LTE, stąd dwie anteny.
Ty masz tylko 6km, to raczej powinieneś mieć pewne połączenie z LTE jak uruchomią.
Także ja nie mogę Ci zalecić kupna innych anten niż dedykowanych na konkretne pasmo, czyli panel Cybertecha na 2100 do UMTS2100 lub dual panel na 1800 do LTE, ale u mnie pracują te od 1800 na 2100 (w styczniu będzie 2 lata). Testowałem też temp. modemu termometrem w stresie, w czasie poboru dużych plików i na obydwu antenach była porównywalna. Dlatego wybrałem te na 1800 aby w przyszłości korzystać z LTE. No ale życie to zweryfikowało i pracują cały czas na 2100.