Polsat LTE + E3276 ... jaka antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xonebite
Początkujący użytkownik forum

Polsat LTE + E3276 ... jaka antena

Post autor: xonebite »

Witam

Mam internet w Cyfrowym Polsacie ... "jadę" na HSPA+ download około 1, upload około 0,7. Antenę posiadam oryginalną kominową co dawali w zestawie.

Dzisiaj przyszedł nowy modem E3276 i ma dwa wejścia antenowe :) Ponoć to dobrze :)
Nie za bardzo orientuje się w temacie anten, i dlatego mam pytanie do fachowców z forum ... co podłączyć do tego modemu??

Przedstawiam mapkę jaki nadajnik mam w pobliżu, sprawdziłem go podłączając modem E367 do tableta i jechałem w jego stronę. Siła sygnału wzrastała ...
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Polsat LTE + E3276 ... jaka antena

Post autor: kmy »

Jeśli ma być LTE to polecam to:
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html

+ konektory do Twojego modemu

Wszystko w komplecie zamawiasz w Cybertechu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jesteś poza zasięgiem internetu LTE. Na swoim terenie korzystasz z zasięgu HSPA, który masz z BTS UMTS900 Aero2 z Pakosławia. Do poprawy zasięgu musisz wymienić ten złom od CP na antenę kierunkową 900MHz , polecam jedną z tych http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html do tego konektor do E-3276 http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html Ten BTS , o którym piszesz to na razie tylko pozwolenie.

[ Dodano: 2013-10-11, 16:28 ]
Najbliższy działający BTS LTE1800 Mobylandu jest w Rawiczu, masz do niego ok.15 km. W przyszłości może będzie działał ten w Miejskiej Górce.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:Jesteś poza zasięgiem internetu LTE
Fakt, założyłem, że xonebite, upewniłeś się co do zasięgu LTE. Możesz spróbować napisać do CP o informację, kiedy uruchomią ten nadajnik LTE w Miejskiej Górce. Do czasu jego uruchomienia pozostaje Ci tylko 3G.
matek451 pisze:korzystasz z zasięgu HSPA, który masz z BTS UMTS900 Aero2 z Pakosławia.
Tu niekoniecznie, ma 6 km do nadajnika UMTS2100 w Miejskiej Górce. Także możesz korzystać zarówno z UMTS2100 jak i z UMTS900 z Pakosławia. Aby podjąć decyzję, z którego korzystać i jaką antenę kupić, ja na Twoim miejscu wziąłbym laptopa, modem 3276, podjechał pod nadajnik na 2100 w Miejskiej Górce a później pod nadajnik na 900MHz w Pakosławiu, sprawdził transfery o różnych porach, rano, wieczorem i wybrał ten z lepszym transferem, a następnie kupił odpowiednią antenę w Cybertechu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Faktycznie Plus ma zweryfikowany UMTS2100 w M.Górce. Przychylam się do rady poprzednika. Najpierw test później wybór odpowiedniej anteny.
xonebite

Przeprowadziłem test programem topnetinfo, zaznaczając w ustawieniach pasmo i GSM900 i W2100, wyniki w załącznikach ... (chyba że coś nabroiłem w programie)

Wnioskować można że zasięg UMTS2100 chwytam z nadajnika w Miejskiej Górce, więc raczej kierunek wybiorę na Miejską Górkę. Widok na Pakosław mam "zanieczyszczony" drzewa i inne zabudowania.

Skoro w planach ma być LTE z nadajnika w Miejskiej Górce ... dobrym rozwiązaniem będzie antena która teraz "pojedzie" na 2100 a później ewentualnie na LTE ... tylko co wybrać, panelową dual, czy jakąś inną ...
matek451
Guru bezprzewodowy

Błąd w wyborze UMTS900, wybrałeś GSM900 a więc EDGE. Ustaw tylko W900 aby przetestować Pakosław.

[ Dodano: 2013-10-11, 18:28 ]
Ten GSM900 to Pakosław, więc na UMTS900 możesz mieć podobna moc sygnału.

[ Dodano: 2013-10-11, 18:29 ]
Oprócz TNI zrób jakieś speedtesty tych UMTS2100 z M.G i UMTS900 z Pakosławia.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:zrób jakieś speedtesty
Dokładnie, tu nie tyle chodzi o poziom sygnału, co o transfery, jakie osiągniesz z każdego nadajnika. Lepiej mieć słabszy sygnał a szybsze łącze niż odwrotnie.
Polecam stronę noc.gts.pl , z której możesz pobrać plik o określonym rozmiarze w MB i określić czas pobierania. Wówczas będziesz miał rzeczywiste transfery pobierania plików.
Ja mam antenę Cybertecha i z 10,5 km odbieram sygnał na UMTS2100 z poziomem około 30 do 35%, ale z transferami do 16Mb/s (w HSPA-DC).
xonebite pisze:antena która teraz "pojedzie" na 2100 a później ewentualnie na LTE
Mogę Ci tylko napisać o swoich doświadczeniach, ale z zastrzeżeniem, że nie są one zgodne z teorią jak i dobrą praktyką inżynierską. Swego czasu (ponad półtora roku) też stałem przed takim samym dylematem, jakie anteny kupić, aby były dobre jak włączą LTE? Ponieważ firma Cybertech jest z Płocka i ja też pochodzę z Płocka, a internet podłączałem u siebie na działce 30km za Płockiem, korzystając z nadajników w Sierpcu, to udałem się do firmy Cybertech i dzięki uprzejmości Właściciela firmy, wypożyczyłem na próbę panel na 2100 i na 1800 MHz. Mam modem E398 i jeździłem z laptopem i modem oraz z antenami pod nadajnik UMTS2100 i LTE1800, odjeżdżałem samochodem i co kilka km robiłem kolejne próby. Ostatecznie wówczas miałem nadajnik UMTS2100 10,5 km oraz LTE 15 km od domu. Na UMTS2100 na obydwu antenach w domu miałem taki sam poziom sygnału jak i transfery. Na LTE 1800 także miałem taki sam poziom sygnału na obydwu antenach, ale niestety z 15 km połączenia nie uzyskałem z LTE, maksymalnie do 13 km miałem połączenie, ale 15 km już nie. Na tych 13 km połączenie uzyskiwałem na każdej z anten.
Ostatecznie wyszła z tych testów, że panel Cybertecha na 1800 tak samo pracował na 1800 jak i na 2100, i panel na 2100 tak samo pracował na 2100 jaki na 1800MHz.
Obydwa wypożyczone panela miały deklarowany zysk 15dBi. Różnica w wymiarach wynosiła około 15mm na każdym boku, bo to kwadrat jest.
Ostatecznie zakupiłem dwa panele (wówczas jeszcze nie mieli anten dualnych, trzeba było na LTE kupować dwie i montować w przeciwnych polaryzacjach) na 1800MHz i do początku tego roku, czyli około roku czasu pracowały na 2100 z nadajnikiem z Sierpca na UMTS2100. Na początku tego roku włączyli w Sierpcu, na tym samym maszcie co UMTS2100 nadajnik LTE, korzystałem z niego, na tych samych antenach, bo w sumie są na 1800MHz, około 2 miesięcy, ale wzrost liczby abonentów sprawił, że połączenie LTE nie zawsze było osiągalne. Przy poziomie sygnału około 50% nadajnik mnie odrzucał, domyślam się, że ze względu na obciążenie, ponieważ rano czy w nocy nie było problemu a po południu coraz częściej nie mogłem się połączyć. W końcu powróciłem na UMTS 2100 i się okazało, że uruchomili DC-HSPA+ na tym nadajniku. Oczywiście do nawet DC-HSPA+ dwie anteny są nie potrzebne, ale myślałem przyszłościowo o LTE, stąd dwie anteny.

Ty masz tylko 6km, to raczej powinieneś mieć pewne połączenie z LTE jak uruchomią.
Także ja nie mogę Ci zalecić kupna innych anten niż dedykowanych na konkretne pasmo, czyli panel Cybertecha na 2100 do UMTS2100 lub dual panel na 1800 do LTE, ale u mnie pracują te od 1800 na 2100 (w styczniu będzie 2 lata). Testowałem też temp. modemu termometrem w stresie, w czasie poboru dużych plików i na obydwu antenach była porównywalna. Dlatego wybrałem te na 1800 aby w przyszłości korzystać z LTE. No ale życie to zweryfikowało i pracują cały czas na 2100.
xonebite

Dziękuję za informacje i podpowiedzi :) Stwierdziłem że przestawię się na Miejska Górkę i pojadę na 2100, a w miarę upływu czasu może uruchomią tam LTE i zobaczymy jak będzie.

Jaką polecacie antenę ... Dual, czy zwykła, rozumiem że pasmo 1900-2100 powinno wystarczyć?? A skoro u kolego "kmy" te z 1800 pracowały na 2100 to może faktycznie duala wybrać hmmmmm do E3276 się podepnie.

Tak przeglądałem oferty i znalazłem:

http://allegro.pl/antena-panelowa-2x15d ... 22062.html

http://allegro.pl/zestaw-do-huawei-e398 ... 27820.html

http://allegro.pl/antena-dual-lte-15dbi ... 46173.html

http://www.cybertech.com.pl/p60,antena- ... fme-z.html

http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html

http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html

Coś z tego się nadaję??
kmy
Mistrz bezprzewodowy

xonebite pisze:te z 1800 pracowały na 2100
Tego nikt Ci na tym forum, łącznie ze mną, nie poleci, ja Ci opisałem własne doświadczenia i swój wybór, poparty testami na tych antenach.
Taka decyzja jest wyłącznie Twoją decyzją i na Twoja odpowiedzialność. To tak,żeby wszystko było jasne, jeśli się zdecydujesz postąpić jak ja.

Z przedstawionych propozycji:
-odrzuć te z allegro
- skup się na Cybertechu, jeśli na 2100 to bierz tę 17dBi, jeśli dualLTE to tę 15dBi, masz 6 km to na te częstotliwości trzeba brać mocniejsze.
DonCamillo

Post autor: DonCamillo »

Jako że od niedawna jestem użytkownikiem LTE pozwolę sobie dorzucić garść moich (krótkich raczej) doświadczeń.
Mając warunki następujące: słaby zasięg w domu (rwący 2G), 3G mogę łapać poza domem, a w zasadzie na domu, wchodząc na komin, zbadałem sytuację i wynikało z niej, że w odległości 7.5km mam nie tylko BTS (NodeB) UMTS, ale też LTE (to w plusie). Dodatkowo, na bardzo zbliżonym azymucie jest również następna stacja 1.5km dalej (a więc 9km ode mnie).
Zaryzykowałem więc i zakupiłem E3276 w Plusie (CP od strony technicznej to to samo, praktycznie rzecz biorąc) oraz antenę 15dBi dual MIMO, dedykowaną do LTE Cybertecha, oraz obejmę kominową z masztem, żeby to zamontować, oraz router TP-Linka MR3420. Trochę w ciemno, bo teoretycznie, wg map Plusa jestem poza zasięgiem LTE (choć w zasięgu 3G). Uprzednio uzyskałem w Cybertechu zapewnienie, że w razie porażki będę mógł zmienić antenę (o ile nie będzie śladów użytkowania). Dodam, że wybór ten był wynikiem wnikliwej lektury tegoż forum (niniejszym dziękuję). Wynkiem lektury był również zakup aktywnego huba USB, jako że wydajność prądowa routera może sprawić kłopoty ze stabilnością połączenia przy słabszym zasięgu sieci LTE.
Stanąwszy na kominie z laptopem i modemem, mogłem połączyć się z 3G, natomiast z LTE mimo 1-2 kresek, połączenia nie nawiązywało.
Po zamontowaniu i ustawieniu anteny, 2-3 kreski LTE (ok. -71 - -75dB wg aplikacji Mobile Partner na PC). Stabilne połączenie, transfery 10MB-30MB max w downloadzie, 5-7MB upload.
Dodam jeszcze, że antena, pomimo przeznaczenia do LTE, pozwala również na bezproblemowy odbiór 3G (tutaj wzmocenienie było na poziomie 4 kresek, nie pamiętam dokładnej wartości), w końcu pasma nie są jakoś szczególnie oddalone.
Ból jest taki, że w routerze nie pokazuje siły sygnału niestety (zawsze 10%). Z laptopem sprawdzać trochę niewygodnie bo raz, że muszę rozpinać, a po drugie mam w niewygodnym miejscu na szafie pod sufitem - dalej już nie wyciągnę kabla (a i tak wziąłem 10m + konektor - wyszło praktycznie na styk). Może jak zainstaluję openwrt na routerze to będę mógł sprawdzić, na razie nie mam czasu się tym bawić, skoro wszystko działa.

Być może to pomoże, chociaż oczywiście warunki lokalne są za każdym razem inne.

Pozdrawiam,
Kuba
xonebite

Zakupiłem w Cybertechu antenę na 2100:

http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html

Otrzymałem również informację że do LTE1800 również się nadaję. Poczekamy i zobaczymy kiedy ruszy z tego nadajnika LTE. Najwyżej w późniejszym terminie dokupię drugą taką i będzie DUAL.
Zastanawiam mnie czy spora różnica jest w odbiorze i korzystaniu z LTE na jednej antenie, i na antenie dualnej.

Dziękuje wszystkim za udzielone informacje :)
ODPOWIEDZ