TL-MR3420 + Cyfrowy Polsat - działa tylko w sieci edge

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

NOA
Użytkownik forum

Re: TL-MR3420 + Cyfrowy Polsat - działa tylko w sieci edge

Post autor: NOA »

Witam, internet ruszył, konektor pasuje ten w linku mojej ostatniej wypowiedzi. Ale pojawił się nowy problem :( internet na komputerze działa cały czas podłączony do routera kablem, a wi-fi raz łączy raz nie, zrywa połączenie, albo działa jak odpalę przeglądarkę i przeglądam strony na komputerze. Lampka w modemie miga na niebiesko. W czym może tkwić problem? Może złe ustawienia? Proszę jeszcze o screena z odpowiednimi ustawieniami routera w gargoyle. Dodam, że zasięg poprawił się po podłączeniu konektora.
Po zastosowaniu przedłużki, lampka od modemu pali się cały czas na niebiesko, ale internet nie działa <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

NOA pisze:wi-fi raz łączy raz nie, zrywa połączenie
Po pierwsze jakie są odległości pomiędzy routerem a urządzeniem klienckim?

Może po prostu jest za daleko, za dużo ścian i łączność się rwie. Inna możliwa przyczyna to dużo obcych sieci w eterze, trzeba przeskanować otoczenie i zobaczyć ile sieci działa, z jaką mocą i na jakich kanałach. Polecam program WirelessNetView.exe.
Do doboru kanału polecam aplikację: WiFi Channel Selector.exe

Generalnie od tego bym zaczął. I jaką ustawiłeś szerokość kanału: 20 czy 40 Mhz?
Często, zwłaszcza w zatłoczonym eterze 40MHz pogarsza sprawę, lepiej pracować na 20MHz.
NOA
Użytkownik forum

Po pierwsze jakie są odległości pomiędzy routerem a urządzeniem klienckim?
Zrywa połączenie w tym samym pomieszczeniu co router, nawet jak siedzę blisko routera to połączenie nie jest stabilne. Szerokość kanału ustawiona na 20 Mhz.
Kiedyś wyczytałem, w jakimś wątku żę powrót do orginalnego oprogramowania routera, sprawiało że połączenie było stabilne. Może wypowie się ktoś kto korzysta z TL-MR3420 ver 1.2 i modemu ZTE MF821 ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

NOA pisze:powrót do orginalnego oprogramowania routera, sprawiało że połączenie było stabilne
W moim przypadku korzystanie z wifi na MR3420, ale V2, z openWRT Gargoyle_pl 1.5.9.6 nie sprawia żadnych problemów. Sterowniki zawarte w Gargoylu są stabilne i dopracowane, nie to stanowi problem. Jeśli zrywa połączenie wifi w tym samym pomieszczeniu to tak jak pisałem, najczęściej problem leży po stronie dużej ilości sieci w okolicy. Jeśli jednak masz czysto w eterze, to może być problem techniczny albo z radiem routera, albo urządzenia klienckiego. To łatwo sprawdzić łącząc router z innym klientem lub tego klienta sprawdzić na innej sieci. Czasami też może zakłócać inne urządzenie np. bluetooth, klawiatura bezprzewodowa itp., które tez pracują na częstotliwości 2,4GHz. To pasmo jest bardzo wąskie a ostatnio bardzo popularne i niestety robią się problemy, zwłaszcza w miastach, w blokach.
NOA
Użytkownik forum

Na komputerze też zrywa, dopiero jak wyjmę modem i ponownie podłącze to jest ok. Na modemie HUAWEI E367 nie działo się takich cudów.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wygląda to na problemy z zasięgiem, podaj lokalizację. Jaki masz poziom sygnału, łączysz się z 3G?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

NOA pisze:Na komputerze też zrywa, dopiero jak wyjmę modem i ponownie podłącze to jest ok.

Napisz tak dokładnie, w czym problem, czy Ci zrywa połączenie wifi router-laptop czy inne urządzenie klienckie, czy Ci zrywa połączenie GSM(UMTS lub LTE, z czego korzystasz) modem-nadajnik, bo nie wiem, czy o tym samym myślimy.

Jeśli masz problemy ze stabilnością połączenia internetowego na modemie, to opisz, w jakiej technologii masz połączenie (HSPA, LTE), jaki poziom sygnału itp. Daj więcej informacji aby można było określić problem.
Modemy 821 pobierają większy prąd niż 367, a routery 3420 są znane z słabej wydajności prądowej złącza USB i często wymagają aktywnego HUB'a.
Kolejna sprawa to aktualizacja softu. Masz Gargoyla, którą wersję? Sterowniki w Gargoylu też są aktualizowane pod nowsze modemy.
NOA
Użytkownik forum

Problem wygląda następująco, gdy miałem podłączony sam modem ZTE MF821 do routera połączenie było stałe na komputerze ale nie było wystarczająco wydajnego zasięgu żebym mógł się połączyć z innymi urządzeniami przez wi-fi. Gdy zakupiłem konektor i podłączyłem antenę do modemu a modem wpiąłem do routera, lampka modemu miga na niebiesko, urządzenia łączą się z wi-fi ale zrywa połączenie, tak samo dzieje się na komputerze (gdy modem z anteną jest wpięty do routera i połączony lanem z komputerem).
Gdy odłączę router i modem z anteną jest podłączony bezpośrednio z komputerem połączenie jest stałe.
Mieszkam w Trąbkach Wielkich, w Pomorskim.
Sieć działa w HSPA+. Gdy modem z anteną jest podłączony bezpośrednio do komputera zasięg wynosi -65 dBm
Gdy modem z anteną jest podłączony do routera, zasięg wynosi -89 dBm.
Oprogramowanie routera najnowszy Gargoyle 1.5.10.12 (r37768) w ustawieniach mam zaznaczone tylko zasięg 3G, na innych ustawieniach też zrywał połączenie.
Dodam, że na modemie HUAWEI E367 z anteną, podłączonym do routera lampka tamtego modemu świeciła ciągle na niebiesko, czyli połączenie było stałe. Nie posiadam niestety aktywnego HUBA żeby sprawdzić czy ustabilizował by połączenie. Zakupiłem kiedyś z allegro i po tygodniu się spalił, zgubiłem paragon i nie mogłem go zareklamować. Może właśnie problem tkwi w słabej wydajności prądowej. Mógłby ktoś wkleić linka z jakimś najtańszym aktywnym hubem na allegro, albo może ktoś ma na sprzedaż taki hub niedrogo. Bo nie chciałbym na darmo wyrzucać pieniędzy w błoto jeśli by to nie zadziałało. Z góry dzięki za odp.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zasięg nie zależy od tego czy modem jest w routerze czy komputerze tylko od anteny. Te wyniki, które podałeś to obydwa przy 3G? Za duża różnica.
NOA
Użytkownik forum

Oby dwa przy 3 G, modem pracuje w sieci HSPA+, z tym że ten gorszy wynik gdy modem podłączony do routera, ten lepszy gdy modem bezpośrednio do komputera. Gdy jest podłączony bezpośrednio do komputera, połączenie jest stałe i lampka modemu świeci cały czas na niebiesko, jak do routera to miga, czyli problem z połączeniem. Może mam złe ustawienia? wklei ktoś screena ze swoimi to będę miał porównanie :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Na pewno nie powinno być różnicy w sile sygnału pomiędzy routerem a komputerem, jesli modem łączy się do tego samego nadajnika.

W menu Konfiguracja/Podstawowa
okno Internet WAN ustaw:
połączony przez: modem 3G/LTE
technologia: 4G/3G/2G (auto lub zależne od modemu)
urządzenie: ponoć dla 821 jest /dev/ttyUSB2, musisz użyć przycisku skanuj i testować kolejno wszystkie USB (0; 1 lub 2)
operator i APN to chyba wiadomo (a może APN jest nie prawidłowy i dlatego Ci nie łączy)
dla CP to nie wiem jaki powinien być, ja mam plusa

i to wszystko, nie ustawiaj technologii tylko 3G, bo wówczas router wymusza na modemie poprzez komendy AT określone parametry połaczenia, przy ustawieniu 4G/3G/2G auto, router nie zmienia ustawień modemu, zatem jak w laptopie ustawisz połączenie, to w routerze ustawienia modemu się nie zmienią

polecam lekturę:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoyle3g
oraz
http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemylte#ztemfd
gdzie jest napisane:
Dostępne są cztery interfejsy /dev/ttyUSB0 do /dev/ttyUSB3, z czego interfejsem komunikacyjnym jest /dev/ttyUSB2. Na 3 można uzyskać polecenia diagnostyczne.
NOA
Użytkownik forum

W sumie to zmieniłem tylko ustawienie:
technologia: 4G/3G/2G (auto lub zależne od modemu)
nie pomogło dalej zrywa połączenie, dziwne jest tylko to że jak pracuje na przeglądarce albo przeglądam internet to połączenie się nie zrywa, a jak przez parę minut przestanę cokolwiek robić to połączenie się urywa.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

NOA, ale włącz modem do komputera, przy pomocy programu od CP połacz się z netem, jak będzie dobrze to się rozłącz i przełóż modem do routera, przy tym ustawieni 4G/3G/2G auto i wtedy zobacz, bo jak miałeś modem w routerze i zmieniłeś to ustawienie, to modem nadal pozostał tak jak był.

i sprawdź ten APN w routerze
i ten interfejs masz /dev/ttyUSB2?
NOA
Użytkownik forum

Po dokładniejszym sprawdzeniu modemu gdy podłączyłem pod komputer: siła sygnału wynosiłą - 91 dBm, był inny punkt dostępowy, i lampka też miga.
Gdy ustawiłem od nowa router, tak jak powinno być internet działa, tylko urządzenia długo się łączyły z wi-fi, jutro dam znać czy nie zrywa połączenia. A tak na marginesie dzięki za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Do BTS-a masz około 3km więc ten poziom sygnału nie powala. No ale to "zasługa" tej nibyanteny z CP. Na twoim miejscu kupiłbym ATK-10.
NOA
Użytkownik forum

Rozwiązałem problem w inny sposób, zainstalowałem orginalne oprogramowanie ze strony TP-Linka, odpowiednio skonfigurowałem i wszystko działa bdb. Widocznie coś nie tak z tym modemem że zrywał połączenie na gargoyle. Polecasz antenę ATK-10 z cybertecha tak? czy ten konektor co ostatnio u nich kupiłem, będzie pasował pod tą antenę, czy przychodzi tam już inny?
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz taki konektor? http://www.cybertech.com.pl/p118,konekt ... sma-z.html czy zakończony wtykiem SMA.
NOA
Użytkownik forum

taki jak w twoim linku.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

NOA pisze:czy ten konektor co ostatnio u nich kupiłem, będzie pasował pod tą antenę, czy przychodzi tam już inny?
Jak kupiłeś konektor w Cybertechu, to dzwonisz do nich, powołujesz się na to co kupiłeś, zamawiasz antenę z kablem i końcówką pasującą do konektora, który u nich kupiłeś i Ci dorobią. U nich nie ma problemu z zamówieniem indywidualnym, o czym sam się przekonałeś kupując konektor. Zrobią dla każdej anteny, jaką u nich zamówisz:ATK (10 czy 20) lub panel na 2100.

[ Dodano: 2013-10-12, 20:42 ]
NOA pisze:Mieszkam w Trąbkach Wielkich, w Pomorskim
Wg mapy zasięgu CP masz internet z nadajnika w Pszczółkach, ponad 10km, to raczej lepsza by była ATK-20, wg mnie.
ODPOWIEDZ