Jaka antena do netbox2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
denzel.pcm
Użytkownik forum

Jaka antena do netbox2

Post autor: denzel.pcm »

Witam
od kilku dni jestem uzytkownikiem uslugi iPlus (wczesniej korzystałem z orangutana) i okazalo sie ze mam bardzo slaby zasieg plusa u siebie w mieszkaniu. Korzystam z modemu Netbox2 i mialem nadzieje ze bede mial edge a w rzeczywistosci mam tylko gprs i to czasami niestabilny... sporadycznie zlapie edge ale tylko przez chwile mam pow 60kbps.
Mieszkam w warszawie na pradze pólnocnej za ch wilenska ul. tarchomińska. Zastanawiam sie jaką antene kupić żeby mieć stabilnego edga i czy antena cos pomoze. Sporadycznie bede tez korzystal z tego dostepu na wsi w miejscowości Terebiń gmina Werbkowice a powiat Hrubieszów:) zastanawiam sie nad antena dookólną...

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaka antena do netbox2

Post autor: Fanta »

Na początek zapytam dlaczego nie wziąłeś modemu z UMTS/HSDPA?

Co do problemu to proponuję sprawdzić jakie nadajniki łapiesz na modemie:
Sprawdzanie BTS'ów i komendy AT
Jak uruchomić Hyper Terminal
Jak uruchomić Hyper Terminal
Podaj też jaki masz zysk (AT+CSQ)
Skąd masz pewność że jedziesz na GPRS? Przydał by się jakiś telefon z EDGE aby to sprawdzić.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Sprawdź najpierw jakimś telefonem, czy masz może zasięg 3G. Być może lepiej będzie sprzedać Netboxa i kupić modem/telefon z EDGE +UMTS/HSDPA i dokupić antenę zewnętrzną. Nie ma co nastawiać się na EDGE jak się mieszka w Warszawie, gdzie dostępne jest HSDPA.
denzel.pcm
Użytkownik forum

zdaje sobie sprawe z tego ze mieszkam w warszawie gdzie jest zasieg hsdpa, ale po przejsciach z orange i probami zwiekszenia zasiegu i wydaniu sporo zł na sprzet ktory teraz lezy w szafce stwierdzilem ze wystarczy mi stabilny zasieg edge z tym ze mam problem z zasiegiem i nie wiem jaka antene kupic do netboxa2 dookolna czy kierunkowa?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

W mieście zalecae są anteny dookólne o jak największym zysku, najlepiej wyrzucone na zewnątrz. W Warszawie masz pełno nadajaników i żeby wybrać najlepszy przydałby się netmonitor z opcją wymuszania kanałów.
Ja bym nie rezygnował z 3G. Sieci mocno inwestują w tą technologię i jeżdżąc po Warszawie widziałem, że jest niezłe pokrycie w Plusie. Może ten sprzęt po Orange jeszcze by się przydał? :wink:
denzel.pcm
Użytkownik forum

ze sprzetu mam jeszcze motorole a835 takze jutro w dzien sprawdze czy zlapie 3G w co bardzo watpie... zamierzam kupic antene dookolna na allegro o zysku ok 9dBi takze mam nadzieje ze cos pomoze i nie beda to kolejne pieniadze wyrzucone w bloto:) tylko nie wiem jakia koncowke musze miec zeby podlaczyc ja do netboxa2 i zastanawiam sie tez czy na wsi tez zlapie edga
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Zerknij TUTAJ, potrzebujesz konektora SMA.

Co do zasięgu na wsi, to jeśli ufać mapkom ze strony iPlus to powinno być ok, ale trzeba to sprawdzić w praktyce.
Obrazek
denzel.pcm
Użytkownik forum

na wsi sprawdze w piatek bo jade wlasnie tam na weekend ale jezeli tam powinien byc tez edge to mysle ze antena dookolna z wyjsciem SMA bedzie najlepszym rozwiazaniem i bede cieszyl sie stabilnym transferem min 160kbps a to mnie juz zadowoli:) wczesniej w warszawie majac orange free przez rok korzystalem tylko z gprs'u:)
dzieki za pomoc i jak tylko kupie antene co zamierzam zrobic na poczatku wrzesnia to napisze co i jak
jeszcze raz wielkie dzieki
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Fanta pisze:Zerknij TUTAJ, potrzebujesz konektora SMA.
Ten konektor to MC CARD na FME. Netbox2 ma wejście- MC Card, Netbox1 (starszy, do 177kb/s)- SMA.

PS. Sprawdź tą motorole a835.
denzel.pcm
Użytkownik forum

to ja w takim poszukam w warszawie jakiegos sklepu z odpowiednia antena i moze bedzie mozliwosc przetestowania anteny w domu...
rozumiem ze mam kupic antene i konektor MC Card na FME
denzel.pcm
Użytkownik forum

kupilem dzisiaj antene dookolna 9dBi i zasieg sie zwiekszyl o 2kreski ale polaczenie dalej nie jest stabilne raz jest 50kbps a raz pow 100 max mialem 170kbps zastanawiam sie czy wymuszenie na netboxie zasiegu edge cos da ale nie wiem jak to zrobic:(
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Z technologią EDGE tak już jest. Transfer należy głównie od obciążenia sieci, a wiadomo, że telefonów mamy sporo. Jeszcze nic straconego, możesz spróbować złapać 3G na tej motoroli. Posprawdzaj też CID, czy nie przeskakuje ci z jednego nadajnika na drugi.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Być może że HUB USB rozwiąże problem, zobacz jak chodzi u mnie po zamontowaniu HUB'a USB na NetBox2:
KLIK
denzel.pcm
Użytkownik forum

z motka jeszcze nie sprawdzalem zasiegu 3G ale wydaje mi sie ze bez anteny nic z tego chcialbym miec stabilnego edga takze sprobuje z hub usb mam nadzieje ze to cos da i mam pytanie ile to kosztuje i gdzie najlepiej kupic i mniej wiecej jak to ma wygladac
dzieki za pomoc :)

POST 2

znalazlem na allegro HUB 4 portowy USB 2.0 DO 480 Mbps+zasilacz 230V za 25 i zwykle bez zasilacza za ok 10zł ktory bedzie lepszy?

--
Sklejenie postów, BliSki.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Właśnie cały pic polega na tym że musi być zasilacz, bez zasilacza na pewno nie będzie lepiej.
denzel.pcm
Użytkownik forum

jestem teraz na wsi w Terebiniu o którym na poczatku wspomnialem i okazalo sie ze net lepiej smiga na wsi niz w Warszawie mam antene dookólna takze jezeli mialbym tutaj kierunkowa to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jeszcze lepiej by smigal na wsi wyciagam caly czas pow 100kb/s i jest stabilniej niz w wawie sprobuje jeszcze z hub usb ale wydaje mi sie ze wina jest mojej lokalizacji bo w wawie jestem zabudowany dookoła wysokimi blokami i mam zasloniete bts'y:(
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

W Warszawie także nadajniki są bardziej przeciążone jak w każdym mieście. Ja miałem podobną sytuację jak kierowałem antenę na miasto i w dzień chodziło marnie, ale teraz jak łapię nadajnik na "bezludziu" przez 24 h jest elegancko i stabilnie.
denzel.pcm
Użytkownik forum

postanowilem jednak sprawdzic u siebie w domu zasieg 3G na motoroli a835 o ktorej wczesniej wspomnialem i nie wiem dlaczego ale nie chce mi <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zalogowac sie do sieci ( z karta orange nie ma problemu i mam słaby zasieg 3G ) kiedys czytalem cos na ten temat ze to moze byc wina softu...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Może telefon ma simlocka z Orange. A sprawdzałeś za zewnątrz, na mieście? Jaki zasięg ma 3G Plusa u ciebie w domu?
denzel.pcm
Użytkownik forum

ta motorola nie ma simlocka... sporo przeszla bo miala wgranego nowego softa polskie meni ale i tez pare razy zaliczyla uderzenie o podłogę:) ma slaba baterie i nielaczace wejscie na ladowarke...:)
jak tylko bede mial okazje to sprawdzę jakims sprawnym tel zasieg 3G i jezeli sie okaze ze mam to sprzedam netboxa i kupie jakas nokie z edge/umts tylko sie zastanawiam czy do niej bede mogl podlaczyc antene
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Będziesz mógł podłączyć antenę do noki, jak i każdego innego telefonu po przez konektor uniwersalny.
denzel.pcm
Użytkownik forum

To co pogrubilem to na tym polaczeniu najlepiej mi internet dzialal...
dodam ze mieszkam na ul. Tarchomińskiej. Popełniłem chyba błąd kupując antene dookólna bo łapie zasięg z różnych bts'ów zastanawiam sie co teraz z tym zrobić?
AT+CSQ
+CSQ: 14,99

18,09,07 godz 18

+CREG: 2,1,2B01,0A71

godzine pozniej

+CREG: 2,1,2B01,38B9
20:30 ledwo chodzi... srednio 18kbps:)

+CREG: 2,1,2AFA,2793

21:30 polaczenie przez K700 gprs

at+csq
+CSQ: 18,99
+CREG: 2,1,"FA2A","00002793"

C:\>ping www.wp.pl

Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 2, Utracone = 2 (50% straty)
Minimum = 954 ms, Maksimum = 1188 ms, Czas średni = 1071 ms

C:\>ping www.wp.pl

Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1 (25% straty),
Minimum = 743 ms, Maksimum = 2999 ms, Czas średni = 1584 ms

K700 22:00 18,09,07
+CREG: 2,1,"012B","00000A71"

19,09,07 8:00 netbox2 transfer ok 100kbps ale znosnie

AT+CSQ
+CSQ: 14,99
AT+CREG=2
+CREG: 2,1,2B0E,0349
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Obalona chyba została teoria jakoby antena dookólna bardziej zapobiegała przelogowaniom na BTS-ach w dużych miastach. Żongluje nadajnikami, aż miło. Oby tylko modem nie był popsuty, ale jeśli w tej miejscowości na wsi chodzi stabilnie to jest to wina sieci.

W każdym razie to jeszcze jeden powód żeby zainteresować się 3G. Te nadajniki z EDGE są rozmieszczone w zasięgu 1km, a sygnał masz dość słaby co świadczy że są zasłonięte. Nawet z anteną kierunkową nie masz gwarancji, że złapiesz porządany nadajnik. Jeśli chcesz pozbyć się całkiem problemów to rzeczywiście zakup Noki UMTS/EGDE (najlepiej 6630) z netmonitorem jest rozsądnym wyjściem. Albo postawić od razu na HSDPA jeśli jesteś pewien zasięgu.
denzel.pcm
Użytkownik forum

Co do zasięgu HSDPA to raczej nie jestem pewien bo mapka plusa pokazuje że jestem tylko w zasięgu UMTS ale w rzeczywistości też nie wiem czy mam 3G (jeszcze tego nie sprawdzałem). Mieszkam na 2piętrze a dookoła jestem zabudowany 10piętrowymi blokami:( Chętnie zakupiłbym Nokię 6630 ale najpierw muszę sprzedać NetBox'a...

Mam teraz dosyć często problem z łącznością modemu z komputerem np. jak korzystam z internetu to po jakimś czasie mnie rozłącza i nie mogę się połączyć a jak sprawdzam kwarendę modemu to modem nie odpowiada, pomaga wtedy przeinstalowywanie sterowników i to nie zawsze... Także ten problem z łącznością komputera z modemem i przelogowywanie BTS'ów to może wina uszkodzonego modemu (na wsi nie przetestowałem go aż tak dobrze)
denzel.pcm
Użytkownik forum

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz dlaczego jak się łączę przez NetBox'2+antena dookólna 9dBi to mam zysk +CSQ: 14,99 a przez SE K700 +CSQ: 31,99 i dodam że to jest ten sam nadajnik. Wydaje mi się że to jest wina modemu bo bardzo czesto zdarza się też że nie mogę się połączyć. Zamierzam oddać go na gwarancję, ale jeżeli się okaże że modem jest sprawny albo uszkodzenie jest z mojej winy to zostanę obciążony kosztami transportu do serwisu ok.50zł (czyli kolejny zbędny wydatek) Chociaż w sklepie Plusa powiedziano mi że telefony lepiej łapią zasięg...
mimo87
Stały użytkownik forum

A może nie koniecznie zapłacisz

Post autor: mimo87 »

moja siostra wywrała właśnie gniazdo to miniUSB w sławnym NetBoxie 2.
oddała na gwarancje, podpisała oświadczenie że jak co to nie zapłaci kasy,
naprawili i nic nie chcieli

Mam podobny problem:
tylko miszkam na wsi łącze się GPRS ale według cudnych mapek Plusa powinienem mieć Edge, kupiłem antene kierunkową w sklepie dipola+konektor(ale nic nie daje(chyba nie umiem ustawić))
teraz idzie Hub zasilany ale nie mam wielkich nadziei
i mam 2 kreski zasięgu na iMegagerze(w tym samym miejscu moja siostra ma wszystkie na moto L6(simplus))
chodzi stabilnie no ale GPRS to jednak trochę przy wolno

da się coś poradzić????

(<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy dobrze że się wcinam w rozmowę, czy nie powinienem zacząć nowego tematu co do mojego problemu)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: A może nie koniecznie zapłacisz

mimo87 pisze:(<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy dobrze że się wcinam w rozmowę, czy nie powinienem zacząć nowego tematu co do mojego problemu)
Jest OK.

Co do problemu, a raczej problemu z ustawieniem anteny to proponuję odpalić Hyper Terminal, wpisać komendę AT+CREG? i kręcąc anteną sprawdzić jakie nadajniki widzi Twój modem. Następnie na każdym nadajniku sprawdzić transfer i na tym który jest najlepszy pozostawić. Do najkorzystniejszego ustawienia anteny posłuży Ci parametr AT+CSQ (zysk) max to 31,99.

Przeczytaj te linki:
:arrow:Jak uruchomić Hyper Terminal
:arrow:Jak uruchomić Hyper Terminal
:arrow:Sprawdzanie BTS'ów i komendy AT

Chyba że antenę masz na 900 MHz, a nadajnik z EDGE jest na 1800 MHz.

Napisz jakie BTS'y udało Ci się złapać.

Ewentualnie też możesz napisać e-maila do działu technicznego iPlusa i spytać gdzie najbliżej Twojej miejscowości są nadajniki z EDGE.

życzę powodzenia.
mimo87
Stały użytkownik forum

nawer napisałem maila do Pana co do mojego problemu na adres podany na forum....
mam antene 900MHz Yagi ale problemy są już wcześniej
hyper terminal: odpalam tym sposobem podając nazwe i port modemu to nic nie moge wpisać i nic nie wyskakuje, biorąc anuluj i w ciemno ATE1 mam:
OK
at+cpin="8988"
ERROR
at+creg=2
ERROR
at+creg?
ERROR
at+csq
ERROR
a to chyba oznacza że nie jest tak jak powinno :( (wpisywałem tak przy aktywnym połączeniu z netem bez połączenia, gdy iMegager był włączony i gdy był wyłączony)-- bo serio to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak naprawde powinno być
iMenager odpala mi się razem z systemem(a <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to ma jakieś znaczenie czy nie)
połączyłem się i rozłączyłem i znów do hyper terminala
--powinienem mieśpołącztenie z netem i włączonrgo iMeganera czy nie???
bo <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> planuje wyszukać co mi łapie modem jak jest bez anteny
wiem że bts'y mam tan na północy i południu obie z edge obie oddalone o jakieś 6km
pomocy
denzel.pcm
Użytkownik forum

Też miałem problem z odpaleniem hyperterminalu... zrób dial-up i zastosuj się do 2linku który ci podał Fanta "Jak uruchomić Hyper Terminal"
mimo87
Stały użytkownik forum

małe sukcesy

po pierwsze dzięki za rade z dial-upem :!:
poskutkowało i udało mise odpaliś ten hyperterminal jak i coś z niego wyciągnąć:
oczywiście te wyniki są dla samego modemu NetBox2 (bez zewnętrznej anteny)
at+creg=2

OK
at+creg?

+CREG: 2,1,2B06,3F72

OK
więc mój CID to 3f72 co w bazie btsearch dało Siennica, Mazowieckie
przeliczając mój CID na 10tny otrzymałem sektor 2
komenda AT+CSQ dała 9,99 czyli około -93dBi
pasmo BTSa to 900MHz więc coś moja Yagi może pomóc
odległość z miejscowości w której mieszkam(starogród) do siennicy gdzie jest BTS to 7km

więc teraz pozostaje mi celowanie tak na oko w tego BTSa??
ODPOWIEDZ