Z czego byłby najlepszy internet u mnie ? HELP!

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

Z czego byłby najlepszy internet u mnie ? HELP!

Post autor: cegulla »

Witam! W listopadzie kończy mi się umowa na internet radiowy WiMax z multimedii. Jak wiadomo ta technologia umożliwia tylko dostęp do internetu z łączem do 1mb/s i nie więcej. Ja mieszkam na wsi, gdzie nie ma światłowodów :/ . Rozmyślałem ostatnio by wziąć może internet z cyfrowego polsatu bo ich oferta jest dla mnie najlepsza bo posiadam u nich tv od dłuższego czasu, wtedy bym dostał 25gb limitu w dzień i 50gb w nocy przy abo 49.99 czyli takim samym jak w multimedii. Myślałem też nad playem bo mają tą formułę www, ale to mi się trochę nie podoba. Ostatnio też pojawił się nowy dostawca internetu radiowego u mnie. Gdzieś z tydzień temu postawili nadajnik 300m od mojego domu i dowiedziałem się, że na pewno będzie internet o prędkości 2mb a szybszy też powinien być, tylko oni tam mają wszystko posprawdzać i jeszcze mają dwa przekaźniki założyć. No ta ich oferta była by najlepsza bo internet bez limitu z tym, że nie wiadomo ile by chcieli miesięcznie za więcej niż 2mb/s i w dodatku montaż kosztuje 180zł : / . Myślałem, też jakby mi się jutro udało znaleźć czas iść do playa i wziąć neta na próbę z modemem huawei e3131 z tą anteną dookólną, bo przecież nie warto mi kupować <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> anteny lepszej jak nie wiadomo jak to by chodziło. Daję linka do mapki z nadajnikami u mnie, mieszkam w miejscowości Sinogóra:
mapka z nadajnikami

Myślę, że najlepszy zasięg bym miał z anten z Żuromina, bo po drodze nie ma lasów ni nic a teren też jest prawie równy. Nie wiem, czemu, ale niektórzy mówią, że z Żuromina może nie łapać, a jednak w telefonie mogę śmiało w domu złapać dwie kreski hspa, a telefon przecież chyba nie ma takiej dobrej anteny co nie ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Z czego byłby najlepszy internet u mnie ? HELP!

Post autor: matek451 »

Wg. mapy zasięgu Play jesteś w zasięgu UMTS900 MHz na zewnątrz budynku. W swojej miejscowości powinieneś mieć zasięg, jeśli byłyby problemy to trzeba przenieść punkt poboru sygnału na zewnątrz( np. za pomocą tego bacika). Lepszym rozwiązaniem byłby zakup anteny kierunkowej na 900MHz( koszt ok. 100zł). Aby się przekonać jak chodzi u Ciebie Play weź go na próbę i przetestuj.Możesz przy okazji sprawdzić działanie CP( Plusa ) kupując starter Plusa i wykorzystując modem E3131 z Play. U siebie masz zasięg UMTS900 MHz z BTS-a -Lubowidz AERO2. W tym przypadku antena taka jak do Play, choć zasięg powinien być podobnie jak w Play, czyli na zewnątrz. Za 49,90 miałbyś nie 25GB a 10(12 przy zakupie online)+ 3-5GB za TV. Do tego 50 GB w godz. 1-7.
cegulla

Gdyby mi łapało mi ze stacji aero 2 z Lubowidza to bym był zadowolony, ale po drodze są lasy i to może mi przeszkodzić. Antenę kierunkową mogę kupić, ale najpierw muszę przetestować jak to działa właśnie. A mam pytanie, czy Polsat ma swoje nadajniki?

[ Dodano: 2013-04-19, 20:43 ]
Kurcze z tym limitem okazało się słusznie, że miałbym aby 13gb w dzień :/ to za mało. Kurcze szkoda, że tak mało. Szczerze mówiąc, jeśli ma być tak mało limitu w dzień to chyba będę musiał zrezygnować. W nocy niestety nie korzystam często z internetu i nie ściągam. Chyba moim ostatnim wyjściem jest ten nowy dostawca internetu w mojej miejscowości jednak obawiam się, że ten internet od nich może być nie stabilny czy coś. Niby nie ma tam umowy czasowej, czyli mogę umowę rozwiązać kiedy chcę z tym, że muszę wysłać pismo miesiąc przed rezygnacją.
matek451
Guru bezprzewodowy

CP i Plus to obecnie jedna sieć. Obydwaj korzystają z BTS :Plusa na 2100MHz, AERO2 na UMTS 900MHz i Mobyland LTE 1800MHz. Właścicielem wszystkich tych firm jest Pan Solorz. Zasięg CP i Plusa jest tożsamy. Rozumiem , ze z tytułu posiadania TV Sat CP dostaniesz 3 GB, jeśli zamówisz internet CP online to otrzymasz 10 GB + 2GB, czyli razem będziesz miał 15GB transferu dziennego. Możesz wziąć internet na próbę w CP lub Plusie i sprawdzić zasięg. Jeśli chodzi o Play to za 49,90 możesz mieć 15GB( +3GB za zakup online) z formułą www( strony nie wchodzą do limitu) i nocami bez limitu.Taki limit dzienny z tą formułą powinien Ci wystarczyć. Prędkość ograniczona do 4Mbps. Umowa bez modemu na 12 m-cy. Modem kupisz ze starterem Play za 129 zł. Zrobisz testy. Jeśli podpiszesz umowę na rok to po jej wypowiedzeniu za 11 m-cy możesz uzyskać dużo korzystniejszą ofertę przedłużeniową z DUK. Jeśli będziesz niezadowolony z Play to możesz zmienić operatora korzystając z ofert bez modemu( zaleta posiadania własnego sprzętu :) ).
cegulla

Nie no chyba będę musiał zrezygnować z tego bo za 15gb limitu to za mało niestety. Szczerze mówiąc nic innego chyba nie ma co nie ? Jeszcze zaciekawił mnie ten play i formuła www jednak boje się, że z tą formułą może coś nie grać tzn. otworzę stronę czy coś a to mi zabierze internetu z limitu.

[ Dodano: 2013-04-21, 11:11 ]
Tak cały czas myślę o tym Polsacie. Muszę jeszcze do nich pójść osobiście bo niedawno byłem z moim dziadkiem przedłużyć umowę z polsatem na abonament 39zł i wtedy też pytałem się o internet i pan mówił, że do tego abonamentu bym dostał jednak 25gb tego internetu.
rafalpl18
Początkujący użytkownik forum

Aero 2 czy jest zasięg w gm. Lutocin ( pow. Żuromin ) ?

Post autor: rafalpl18 »

Może ktoś wie czy w okolicach Lutocin (pow. Żuromin) jest zasięg aero2?
Używa może ktoś tej karty w gminie lutocin i czy jest zasięg i z kąd i na jakim modemie?
Ostatnio zmieniony 2013-10-21, 10:51 przez rafalpl18, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W gminie Lutocin jest zasięg UMTS900 Aero2. Proponuję zakup modemu E-3131 z Play na kartę za 105 zł. BTS UMTS900 Aero2 znajduje się w Lutocinie.
ODPOWIEDZ