Zmienna szybkość internetu.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mateusz2000x
Początkujący użytkownik forum

Zmienna szybkość internetu.

Post autor: mateusz2000x »

Witam, piszę pierwszy problem na tym forum. Zacznę od tego, że przeprowadziłem się do nowego miejsca. Rozpakowałem komputer, podłączyłem modem, nic, nie działa. Nie łączy. Poradzili mi abym kupił antenę do modemu, więc kupiłem, podłączyłem, wystawiłem przez okno. Wszystko śmiga i to już ładne kilka tygodni. Zwykle ping 50-100, jak dla mnie to bardzo niski. Aż nagle, 5 dni temu, wracam ze szkoły, włączam i dziwię się, strony ładują się dziwnie wolno... Zrobiłem test na speed test, wyszło mi 150 pingu, czyli nieco więcej niz zwykle. Więc myślałem że wszystko jest już okej, następnie włączyłem jedną ze swoich internetowych gierek, zacząłem grę. Pierwsze 2 minuty były okej. Następnie, zupełnie niespodziewanie ping skacze do 2000+, zmienia się pomiędzy 500 a 1000 przez 10 minut, po czym znowu uspokaja się na 2 minuty.. i znowu 500-2000 ping (bywa wyższy, ale szkoda gadać). Nic zupełnie nie zmieniałem, antena w tym samym miejscu. Internet może być szybki nawet przez 10 min, ale nie dłużej. Po prostu podczas intensywnego użytkowania (np podczas gry przez net) zaczyna szaleć, nie muszę chyba mówić że to denerwujące. Ten stan utrzymuję się przez 5 dni. Proszę was o pomoc, wiem że internet mobilny nie jest stabilny.. Ale to chyba nie aż tak, poza tym było już dobrze..

Pozdrawiam i proszę was o pomoc!
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Zmienna szybkość internetu.

Post autor: Mikele »

Jakiego modemu bądź routera używasz do połączenia z internetem?

Sprawdzałeś jak z temperaturą modemu po tych 10 minutach? Nie grzeje się?
Jak pojawi się wysoki ping, sprawdź czy modem nie jest gorący, spróbuj wyłączyć aby ostygł,
potem sprawdź ponownie jaki jest ping.

Jakiej anteny używasz? Może konektor antenowy lub złącze antenowe nie ma styku?
Czasami przy "przeprowadzkach" zdarza się nieświadomie uszkodzić kabel lub złącze.
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ewentualnie może po prostu są jakieś prace w sieci? Warto sprawdzić jak się sprawa ma późno (2-3) w nocy. Czasem obciążenie też ma wpływ na takie osiągi. Warto przetestować w innej lokalizacji, gdzie masz lepszy zasięg.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mateusz2000x

Mikele, nie wiem czy się zrozumieliśmy, antenę kupiłem już po przeprowadzce, więc nie ma mowy o tym że kabel się zepsuł, ponieważ antena od podłączenia stoi w 1 miejscu, a wcześniej działała. Niedługo sprawdzę jak z tym pingiem, czy wtedy modem się nagrzewa, wtedy dam odpowiedź. Nazwa modemu to Huawei E3131, w dodatku jest on nowiutki, ledwie 2 tygodnie temu kupiony. Co do anteny - używam takiej jak widoczna na zdjęciu w tej akcji - http://archiwum.allegro.pl/oferta/anten ... 45903.html nazwy nie znam, lecz tam wszystko jest napisane. Mam co do anteny pytanie, czy to możliwe że przez to że kabel od niej jest zatrzaskiwany w oknie mogła się zepsuć? Ale w punkcie t-mobile mówili że można zamknąć.. Więc nie wiem. Zauważyłem jeszcze że kabel strasznie ciężko wchodzi do modemu, trzeba nawet użyć nieco siły, potem mocno siedzi. Może to ma jakiś wpływ na coś..

[ Dodano: 2013-10-21, 18:42 ]
Zauważyłem teraz że w ciągu 5 minut po włączeniu komputera internet był w miarę szybki, minęło pół godziny i zaczął się robić wolniejszy. To może jakaś poszlaka? Czyżby modem się przegrzewał? Ale nie wydaje mi się nadto gorący niż zwykle.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mateusz2000x pisze:minęło pół godziny i zaczął się robić wolniejszy
Wieczór i obciążenie sieci rośnie.
Nie pomagam na PW!
mateusz2000x

Może tak.. Ale widzę że nie przeczytałeś, że wcześniej w każdej porze dnia był ping mniej więcej stały. Wracając do tematu, włączyłem grę, zagrałem 5 min, wyszedłem. Pierwsze 2 minuty, nie tak tragicznie, ping 200-500. Później już niestety.. 1500-2500 i wyżej. Tak jakby rośnie z czasem.. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mateusz2000x pisze:Ale widzę że nie przeczytałeś
Przeczytałem i mam swoje zdanie na ten temat które napisałem.
mateusz2000x pisze:Później już niestety.. 1500-2500 i wyżej
Może gniazdo antenowe uszkodziłeś albo łączysz się z inną stacją bazową niż wcześniej.
Nie pomagam na PW!
mateusz2000x

Myślę że antena działa, bo gdy ją odłączę szybkość automatycznie zmienia się z 3G na 2G czyli wolniejsze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Po pierwsze to warto by wymusić na modemie tylko 3G aby nie łączył się z 2G. Po drugie należy zakupić antenę zewnętrzną kierunkowa na określone pasmo( W zależności od sieci i lokalizacji na 900MHz lub 2100MHz). To co masz to maszcik na chorągiewkę. Nie masz stabilnego połączenia stąd takie cyrki. Antena kierunkowa pozwala wymusić połączenie z konkretnym BTS-em o najlepszych parametrach. Do testowania połączenia użyj TNI.
mateusz2000x

Teraz, kiedy modem działa mniej więcej godzinę, ta strona ładowała mi się z 20 sekund. Nawet kiedy patrzyłem przez chwilę nie było nawet 1 kreski zasięgu :zdziwko:, a przypomniało mi się, jak późnym wieczorem wczoraj robiłem test pingu wyszedł na minusie.. Dokładnie -7 :facepalm:.Tego jednak się nie spodziewałem.

[ Dodano: 2013-10-21, 19:26 ]
Wiadomość z ostatniej chwili, szybkość wyszła 0.01 mb/sek. Podziwiajcie : http://www.speedtest.pl/test/70226898

[ Dodano: 2013-10-21, 20:41 ]
2 ważne informacje. Po 1, modem praktycznie cały czas jest gorący. Po 2, mój pokój znajduję się na górnym piętrze, biurko jest przy oknie a od okna na lewo jest nadajnik. Laptop jest na dole przy oknie, wprost skierowany na nadajnik. Tuż przy oknie (na parapecie :D). Tan internet działa aż miło.. Dlaczego? Potrzebuję go na komputerze..

[ Dodano: 2013-10-21, 20:43 ]
Cholera, już nie było dobrze z zakupem tej anteny, a teraz żeby nową kupować? Nie da się wrócić do poprzedniego stanu internetu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Korzystasz z T-Mobile, jak daleko masz do BTS-a. Mieszkasz w samym Radomiu.Musisz sobie zdawać sprawę, że dobra antena kierunkowa na określone pasmo jest wymagana przy większych odległościach od BTS-a. To co kupiłeś trudno nazwać anteną. Jeśli chcesz korzystać z internetu na kilku komputerach to proponuję zakup routera z obsługa modemu 3G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mateusz2000x a czemu nie chcesz posprawdzać jak Ci radziłem? Późno w nocy, bo to wygląda albo na obciążenie sieci, albo na problem z przegrzewającym się modemem. Jeśli nie będziesz sprawdzał to my Ci nie pomożemy. Szklana kula nie działa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ