Sieć oparta o routery , problem z dhcp

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Shamson
Początkujący użytkownik forum

Sieć oparta o routery , problem z dhcp

Post autor: Shamson »

Witam !
Jestem nowy więc za błędy z góry przepraszam :)

Sieć wygląda następująco :

Tp-link MR3420 jest głównym routerem z PPPoE do niego podłączone są dwa tp-linki WR841N i jeden range extender ustawiony w tryb ap. Każdy router jest na osobnym piętrze i jest podpięty ethernetem do głównego. Do jednego z WR841N aby przedłużyć sieć jest podłączony w tryb wds (bezprzewodowo) drugi WR841N i tam rozsyła siec wifi. WDS rozsyłający nazwijmy A WDS który przedłuża B . Często zdarza się tak że nie ma połączenie z internetem(na obu wr841N) gdzie wystarczy odnowienie adresu DHCP na routerze A i wtedy jest ale to tez nie długo.

Kiedy tracę połączenie z internetem wejście na stronę konfiguracyjną routera głównego jest niemożliwe, ale wejście na stronę konfiguracyjna ap jest możliwe, dopiero po odświeżeniu adresu (przy statycznej adresacji tak samo to wygląda) mogę działać. Niestety nie jest to zależne od ilości klientów WIFI gdyż po wyłączeniu nadawania wifi na wszystkich punktach oprócz wds problem się powtarza.

Wymiana sprzętu czy zmiana konfiguracji ? Jak myślicie...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć oparta o routery , problem z dhcp

Post autor: krystianb »

Shamson pisze:Wymiana sprzętu czy zmiana konfiguracji ? Jak myślicie...
Zasadniczo coś pomiędzy. To cud, że w ogóle to działa. Żeby sieć działała potrzebny jest dodatkowy sprzęt w postaci kabli ethernet pomiędzy tymi routerami, które trzeba by skonfigurować jako goły AP+switch.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Shamson

Co masz dokładnie na myśli ? Wszystko jest połączone kablem. Zdaje sobie sprawę że najlepiej jak zamiast routerow były by ap...proponujesz spiąć wszystkie routery do switcha i switch pod główny router ? Na jednym piętrze jest stacjonarny pc i musi mieć neta po kablu...myślałem wymienić główny router na coś lepszego i na każdym piętrze ap plus jakis wzmacniacz sygnału,niestety nie można wszędzie pociągnąć kabla. Jak według Ciebie to powinno wyglądać ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Shamson pisze:Jak według Ciebie to powinno wyglądać ?
Szkielet sieci kablem, nie musi wszystko iść pierwszego routera jeśli pospinasz je w gniazdach lan-lan (wyłączone dhcp i ustawione indywidualne ip). Możesz próbować trybu AP client (trzeba zmienić soft w routerze na choćby dd-wrt, tam to się nazywa client-brigde) + ewentualnie drugi w trybie AP. ale sukcesu nie wróżę, miałem router z 2 radiami, jeśli oba chodziły na 2.4GHz to tragicznie chodziło mimo odsuniętych kanałów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Shamson

krystianb pisze:Szkielet sieci kablem, nie musi wszystko iść pierwszego routera jeśli pospinasz je w gniazdach lan-lan (wyłączone dhcp i ustawione indywidualne ip). Możesz próbować trybu AP client (trzeba zmienić soft w routerze na choćby dd-wrt, tam to się nazywa client-brigde) + ewentualnie drugi w trybie AP. ale sukcesu nie wróżę, miałem router z 2 radiami, jeśli oba chodziły na 2.4GHz to tragicznie chodziło mimo odsuniętych kanałów.
Sorki za opóźnienie ale miałem problemy ze sprzętem :)

Czyli zamiast czegoś na wzór topologii gwiazdy zrobić coś ala szeregowe podpięcie? Do głównego routera wpiąć router niżej i do niego kolejny routera... Tylko jeśli chodzi o przedłużenie sieci tak jak mówię ustawienie kolejnego ap jest mało możliwe bo nie podciągnę kabla a z tego co wiem to AP jeśli "ciągnie" internet po kablu to rozsyła bezprzewodowo albo na odwrót.
Znajomy polecił mi bodajże z cisco sprzęt airport i on jest chyba na dwóch radiach, na pewno zachwalał że mają duże pokrycie. Tylko nie wiem na ile to będzie stabilne, sam mówisz że miałeś na dwóch radiach i kicha...

To teraz tak jeśli miałbyś robić od nowa sieć to jak to powinno wyglądać z takim warunkiem ze w pionie jest tylko połączenie ethernetowe nie ma możliwości inaczej podciągnąć kabla. Na dniach postaram się to rozrysować jakoś dla zobrazowania problemu.
p.s. Jeszcze zmienię FW na najnowszy może to coś pomoże, bo mimo wszystko nie wiem skąd bierze się ten problem z rozłączaniem-co jest przyczyną.
ODPOWIEDZ