Witam ponownie.
Odświeżę temat.
Na początek zaznaczam, że aktualnie nie mam żadnych problemów z zasięgiem LTE.
Kłopoty są z transferem pomiędzy routerem, a laptopem. Prędkość mierzona przez stronę
www.wspeedtest.pl wynosi zazwyczaj 10 mbit/s, a czasami sięga 16-17 Mbit/s. Z kolei, jak połączę router z lapkiem kablem to prędkość wynosi 40 Mbit/s. Do routera wgrałem najnowsze oprogramowanie, kombinowałem z zabezpieczeniami przez WPA, jak i filtrowanie MAC ale to nie poprawiło sytuacji.
Mam laptopa Dell Inspiron 3521 z wifi w standardzie N, ale z reguły prędkość jaką osiąga wifi i jaką raportuje Windows wynosi 54 Mbit/s. Wgrywałem nowe sterowniki ze strony Della, ale też nie pomogło. Niestety nie mogę z poziomu lapka ustawić na sztywno tylko prędkości N (może ktoś wie jak), a oprogramowanie w routerze oferuje tylko tryb mieszany „bg”, albo „bgn”.
Co ciekawe jeszcze we wrześniu transfer poprzez wifi z routera sięgał 25 Mbit/s.
Zastanawiam się, czy to nie problem zbyt słabej mocy routera. Być może zmiana na inny, lepszy np. AirLive N450R da lepszy efekt.
Wolę jednak zapytać zanim wydam pieniądze.
Dla tych, którzy problemów szukać będą w zasięgu wklejam diagnostykę z Mobile Partnera.
Urządzenie
Nazwa urządzenia: E3276
Port aplikacji: COM6
Numer seryjny: A2FDWC9380600449
IMEI:
Wersja sprzętu: CH1E3276SM
Wersja firmware: 21.192.03.00.69
Wersja programu: 23.009.05.00.69
SIM/USIM
Własny numer(MSISDN): Nieznane
Wiadomości w SIM/USIM: 0/20
Kontakty w SIM/USIM: 10/250
Numer centrum wiadomości: +48601000310
Status kodu PIN: Gotowy
Stan sieci
Nazwa sieci: PLUS
RSSI: -63dBm (w miejscu gdzie stoi router wartość wynosi -59dBm)
ID komórki: AE02
Załącznik sieci PS: Dołączony
Ustawienia sieciowe
APN: internet
Tryb wyboru sieci: Automatyczny