Antena do HSPA+ Plusa oraz E3131

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
murciefan
Początkujący użytkownik forum

Antena do HSPA+ Plusa oraz E3131

Post autor: murciefan »

Witam,

posiadam modem E3131 którego do tej pory używałem na działce wyłącznie do Aero2 które działo wyśmienicie. Ostatnio postanowiłem zrobić mały upgrade i kupiłem Plus Online.

W linii prostej do nadajnika mam 2,4km. Tereny wiejskie, bez wysokich zabudowań. 20 metrów od domu jest droga i widać na niej bezpośrednio BTS-a. W tym momencie, prędkości osiągalna jest na poziomie DL:10/UL:1,5 co jest wynikiem dla mnie OK.

Niestety, akcja zagęszcza się w momencie gdy udam się do domu. Antena na parapecie po zewnętrznej stronie, (ściana równoległa do drogi), ale BTS juz w sumie nie widoczny tak bezpośrednio, ale bez przesady, parametry zmieniają się do poziomu DL: 1/UL:0,5. Wynik koszmarny, kompletnie nie do zaakceptowania.

Modemu używam oczywiście z anteną zewnętrzną, (z gatunku najtańszych na rynku ale wszystkie testy wykonuje właśnie z nią także zakładam że jako-tako spełnia swoją rolę). Siła sygnału przy domu wynosi -77db więc również nie ma tragedii, zarówno telefon który mam w Plusie jak i modem mają 5/5 kresek sygnału.

Dodam, że modem co prawda typowo włożony mam do routera MR3020, ale wszystkie testy wykonywałem bezpośrednio z komputera. Pojeździłem również po okolicy, i oczywiście w promieniu 3km wszędzie internet działa bardzo dobrze, tylko nie u mnie w domu.

Drodzy forumowicze. Jak rozwiązać ten problem? Może kupić jakiś inny modem, bardziej czuły, jakąś zewnętrzną antene kierunkową, inną antene?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do HSPA+ Plusa oraz E3131

Post autor: wojteks »

murciefan pisze: jakąś zewnętrzną antene kierunkową
Może pomóc ale skoro masz -77dB to problemem nie jest sygnał a obciążenie stacji bazowej i jeżeli w okolicy jest więcej stacji to skierowanie anteny kierunkowej na mniej obciążona stację może pomóc.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podaj lokalizację sprawdzimy w zasięgu jakich BTS-ów sie znajdujesz. Wygląda na to,że BTS z którego korzystasz jest mocno obciążony. Antena kierunkowa pozwala łączyć się z wybranymi BTS-ami. Nieraz dalszy oferuje lepsze parametry internetu. Po przetestowaniu można wybrać najlepszy.
murciefan

Widzisz, raczej nie obciążenie, skoro przejście kilknastu kroków podnosi dziesięciokrotnie prędkośc.
Ostatnio zmieniony 2013-11-02, 19:07 przez murciefan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

matek451 pisze:Antena kierunkowa pozwala łączyć się z wybranymi BTS-ami
Zwiększa prawdopodobieństwo połączenia się z wybranym BTSem
Bez urazy ale to tak dla ścisłości ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Teraz rozumiem masz dobre parametry na zewnątrz domu. Po wejściu do wewnątrz parametry spadają. znajdujesz się w zasięgu BTS UMTS900 Aero2 we Włostowie. Proponuję zakup anteny kierunkowej ATK-10 na 900MHz z konektorem do E-3131.

[ Dodano: 2013-11-02, 17:06 ]
@Andrzejz 78 użyłem trochę takiego skrótu myślowego. Na terenach pozamiejskich BTS-y Aero2 są z reguły na różnych kierunkach :)
murciefan

Właśnie nie. O ile stoje na drodze nieopodal, jest wszystko OK. Generalnie, wszędzie w okolicy jest OK, tylko nie u mnie w ogrodzie. Jeździłem dziś 1,5h w okolicy i wszystko jest OK. Problem zaczyna się w momencie, gdy zjeżdżam z drogi na podwórko. Antena jest na zewnątrz.

Tak, wiem jak to bezsensownie brzmi -> naprawdę, gdybym rozumiał o co chodzi już dawno bym problem rozwiązał.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

murciefan, może coś Ci zakłóca, urządzenie, sieć energetyczna?
murciefan

Tak, rozważam taką ewentualnośc, ale.. Jest sieć energetyczna, lecz na karcie znajomego w Orange bez problemu osiąga 7Mbit, poza tym, wzdłuż drogi jest ta linia i na drodze nie stanowi to problemu.
ODPOWIEDZ