Antena do HSPA+ Plusa oraz E3131
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do HSPA+ Plusa oraz E3131
Witam,
posiadam modem E3131 którego do tej pory używałem na działce wyłącznie do Aero2 które działo wyśmienicie. Ostatnio postanowiłem zrobić mały upgrade i kupiłem Plus Online.
W linii prostej do nadajnika mam 2,4km. Tereny wiejskie, bez wysokich zabudowań. 20 metrów od domu jest droga i widać na niej bezpośrednio BTS-a. W tym momencie, prędkości osiągalna jest na poziomie DL:10/UL:1,5 co jest wynikiem dla mnie OK.
Niestety, akcja zagęszcza się w momencie gdy udam się do domu. Antena na parapecie po zewnętrznej stronie, (ściana równoległa do drogi), ale BTS juz w sumie nie widoczny tak bezpośrednio, ale bez przesady, parametry zmieniają się do poziomu DL: 1/UL:0,5. Wynik koszmarny, kompletnie nie do zaakceptowania.
Modemu używam oczywiście z anteną zewnętrzną, (z gatunku najtańszych na rynku ale wszystkie testy wykonuje właśnie z nią także zakładam że jako-tako spełnia swoją rolę). Siła sygnału przy domu wynosi -77db więc również nie ma tragedii, zarówno telefon który mam w Plusie jak i modem mają 5/5 kresek sygnału.
Dodam, że modem co prawda typowo włożony mam do routera MR3020, ale wszystkie testy wykonywałem bezpośrednio z komputera. Pojeździłem również po okolicy, i oczywiście w promieniu 3km wszędzie internet działa bardzo dobrze, tylko nie u mnie w domu.
Drodzy forumowicze. Jak rozwiązać ten problem? Może kupić jakiś inny modem, bardziej czuły, jakąś zewnętrzną antene kierunkową, inną antene?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
posiadam modem E3131 którego do tej pory używałem na działce wyłącznie do Aero2 które działo wyśmienicie. Ostatnio postanowiłem zrobić mały upgrade i kupiłem Plus Online.
W linii prostej do nadajnika mam 2,4km. Tereny wiejskie, bez wysokich zabudowań. 20 metrów od domu jest droga i widać na niej bezpośrednio BTS-a. W tym momencie, prędkości osiągalna jest na poziomie DL:10/UL:1,5 co jest wynikiem dla mnie OK.
Niestety, akcja zagęszcza się w momencie gdy udam się do domu. Antena na parapecie po zewnętrznej stronie, (ściana równoległa do drogi), ale BTS juz w sumie nie widoczny tak bezpośrednio, ale bez przesady, parametry zmieniają się do poziomu DL: 1/UL:0,5. Wynik koszmarny, kompletnie nie do zaakceptowania.
Modemu używam oczywiście z anteną zewnętrzną, (z gatunku najtańszych na rynku ale wszystkie testy wykonuje właśnie z nią także zakładam że jako-tako spełnia swoją rolę). Siła sygnału przy domu wynosi -77db więc również nie ma tragedii, zarówno telefon który mam w Plusie jak i modem mają 5/5 kresek sygnału.
Dodam, że modem co prawda typowo włożony mam do routera MR3020, ale wszystkie testy wykonywałem bezpośrednio z komputera. Pojeździłem również po okolicy, i oczywiście w promieniu 3km wszędzie internet działa bardzo dobrze, tylko nie u mnie w domu.
Drodzy forumowicze. Jak rozwiązać ten problem? Może kupić jakiś inny modem, bardziej czuły, jakąś zewnętrzną antene kierunkową, inną antene?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do HSPA+ Plusa oraz E3131
Może pomóc ale skoro masz -77dB to problemem nie jest sygnał a obciążenie stacji bazowej i jeżeli w okolicy jest więcej stacji to skierowanie anteny kierunkowej na mniej obciążona stację może pomóc.murciefan pisze: jakąś zewnętrzną antene kierunkową
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj lokalizację sprawdzimy w zasięgu jakich BTS-ów sie znajdujesz. Wygląda na to,że BTS z którego korzystasz jest mocno obciążony. Antena kierunkowa pozwala łączyć się z wybranymi BTS-ami. Nieraz dalszy oferuje lepsze parametry internetu. Po przetestowaniu można wybrać najlepszy.
-
Widzisz, raczej nie obciążenie, skoro przejście kilknastu kroków podnosi dziesięciokrotnie prędkośc.
Ostatnio zmieniony 2013-11-02, 19:07 przez murciefan, łącznie zmieniany 2 razy.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zwiększa prawdopodobieństwo połączenia się z wybranym BTSemmatek451 pisze:Antena kierunkowa pozwala łączyć się z wybranymi BTS-ami
Bez urazy ale to tak dla ścisłości

-
- Guru bezprzewodowy
Teraz rozumiem masz dobre parametry na zewnątrz domu. Po wejściu do wewnątrz parametry spadają. znajdujesz się w zasięgu BTS UMTS900 Aero2 we Włostowie. Proponuję zakup anteny kierunkowej ATK-10 na 900MHz z konektorem do E-3131.
[ Dodano: 2013-11-02, 17:06 ]
@Andrzejz 78 użyłem trochę takiego skrótu myślowego. Na terenach pozamiejskich BTS-y Aero2 są z reguły na różnych kierunkach
[ Dodano: 2013-11-02, 17:06 ]
@Andrzejz 78 użyłem trochę takiego skrótu myślowego. Na terenach pozamiejskich BTS-y Aero2 są z reguły na różnych kierunkach

-
Właśnie nie. O ile stoje na drodze nieopodal, jest wszystko OK. Generalnie, wszędzie w okolicy jest OK, tylko nie u mnie w ogrodzie. Jeździłem dziś 1,5h w okolicy i wszystko jest OK. Problem zaczyna się w momencie, gdy zjeżdżam z drogi na podwórko. Antena jest na zewnątrz.
Tak, wiem jak to bezsensownie brzmi -> naprawdę, gdybym rozumiał o co chodzi już dawno bym problem rozwiązał.
Tak, wiem jak to bezsensownie brzmi -> naprawdę, gdybym rozumiał o co chodzi już dawno bym problem rozwiązał.
-
- Mistrz bezprzewodowy
murciefan, może coś Ci zakłóca, urządzenie, sieć energetyczna?
-
Tak, rozważam taką ewentualnośc, ale.. Jest sieć energetyczna, lecz na karcie znajomego w Orange bez problemu osiąga 7Mbit, poza tym, wzdłuż drogi jest ta linia i na drodze nie stanowi to problemu.