nie tylko w Aldiku ja dla karty z Aldika kupowałem np w Rossmanie z e-plusa w większości marketach masz takie doładowania przy kasie dla wszystkich sieci.acess pisze:
ale doladowania moge tylko kupic w aldicu tak ?
i w jakiej formie one są ? tak jak u nas w formie paragonu czy karty zdrapki sie kupuje ??
Internet w Niemczech
Moderator: Moderatorzy
- zefel
- Stały użytkownik forum
Re: Internet w Niemczech
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teoretycznie tak. Praktycznie "wchodza" wszystkie doladowania z e-plus, ale czasami aldi blokuje karte po doladowaniu obcym kuponem.acess pisze:ale doladowania moge tylko kupic w aldicu tak ?
Paragonacess pisze:tak jak u nas w formie paragonu czy karty zdrapki sie kupuje ??
Nie pomagam na PW.
- zefel
- Stały użytkownik forum
Nie miałem problemu raz kupiłem Rossmanie a drugi raz w Kauflandzie i działało bez jakiś blokad.key pisze:Teoretycznie tak. Praktycznie "wchodza" wszystkie doladowania z e-plus, ale czasami aldi blokuje karte po doladowaniu obcym kuponem.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-03, 16:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-10-03, 15:19 przez zefel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja raz przejechalem na czerwonym swietle i nie dostalem mandatu - czy to jest motywacja zeby robic to zawsze?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
a jeszcze mi powiedzcie mozna doladowywac z konta krótkim kodem doladowującym ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy od sieci. W Aldi tak, opis metod doladowania jest na paragonie.
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
witam. mam jakis czzas kupiona karte w MOBILKA korzystam tutaj tylko z pakietu minut, czy ktoś mial internet z tego? czy sie opłaca jak działa? www.mobilka.de
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sa tansze/lepsze alternatywy. Przeczytaj ostatnie pare stron tego watku.
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Poratujcie mnie, bo nic już nie rozumem.. Czy by aktywować kartę Lidl trzeba mieć konto bankowe? Bo mój chłopak kupił taką kartę i doładowanie do niej, a jak próbuję doładować to wyskakuje mi by podać numer konta.. Więc jak to jest? Po co się kupuje doładowania skoro trzeba mieć konto w banku?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie. Rozumiem, że numer jest zarejestrowany https://lidl.fonic.de/freischalten .Spicy pisze:Czy by aktywować kartę Lidl trzeba mieć konto bankowe?
Tzn. gdzie Ci wyskakuje?jak próbuję doładować to wyskakuje mi by podać numer konta
OK. wszystko rozumiem, pan moderator nie przeniósł całego tematu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39222 . Pozycję konto bankowe przy rejestracji pomiń, bo akceptowane jest tylko niemieckie, a sam proces aktywacji trwa do 3 godzin.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Witam, czy ktoś wie jak włączyć 24- godzinny internet za 1,99e? Loguję się na stronce Aldi Talk, ale nie mam możliwości włączenia tej opcji, są inne czyli S,M,L oraz XL.
A może jakiś kod ekspresowy w telefonie można wpisać aby włączyć tą opcję co mnie interesuje. Ewentualnie na numer 1155, to proszę o podanie które kolejno cyferki mam wpisywać.
A może jakiś kod ekspresowy w telefonie można wpisać aby włączyć tą opcję co mnie interesuje. Ewentualnie na numer 1155, to proszę o podanie które kolejno cyferki mam wpisywać.
-
- Użytkownik forum
Kolego.. 24 godzinny net aktywuje Ci sie automatycznie jak wkladasz modem do kompa , dlatego nie masz wlaczenia tej opcji..adziu82 pisze:Witam, czy ktoś wie jak włączyć 24- godzinny internet za 1,99e? Loguję się na stronce Aldi Talk, ale nie mam możliwości włączenia tej opcji, są inne czyli S,M,L oraz XL.
sam tak mialem .
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No akurat ja lecę na routerku, ale mam nadzieję, że to bez różnicy. Czyli nic nie włączam i po prostu łączę się z internetem i za 1,99 e aktywuję się pakiet 24 godzinny, tak to rozumiem.
-
- Użytkownik forum
tak mialem u siebie...
potem doladowalem konto za 5 E. i kupilem sobie pakiet miesieczny .
potem doladowalem konto za 5 E. i kupilem sobie pakiet miesieczny .
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ok, dzięki za pomoc. W przyszłym tygodniu sprawdzę to, jak przywiozę kartę Aldi.
[ Dodano: 2013-10-20, 15:57 ]
Nutzung von GPRS-Anwendungen innerhalb des E-Plus-Mobilfunknetzes (Achtung: es darf nicht der Zugangspunkt (APN) tagesflat.eplus.de eingestellt sein, da mit Eintrag des APN „tagesflat.eplus.de“ automatisch die 24 Stunden Internet Flat abgerechnet wird.)
Tu coś jest że automatycznie się aktywuje, ale nie rozumiem dlaczego 1MB kosztuje 0,24 centa,jak to się włączyć automatycznie i będzie 1GB za 1,99e czyli nie będzie rozliczane za 0,24 centy za 1MB.
[ Dodano: 2013-10-20, 15:57 ]
Nutzung von GPRS-Anwendungen innerhalb des E-Plus-Mobilfunknetzes (Achtung: es darf nicht der Zugangspunkt (APN) tagesflat.eplus.de eingestellt sein, da mit Eintrag des APN „tagesflat.eplus.de“ automatisch die 24 Stunden Internet Flat abgerechnet wird.)
Tu coś jest że automatycznie się aktywuje, ale nie rozumiem dlaczego 1MB kosztuje 0,24 centa,jak to się włączyć automatycznie i będzie 1GB za 1,99e czyli nie będzie rozliczane za 0,24 centy za 1MB.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bzdura. 24h ma IIRC inny APN - tagesflat.eplus.deadziu82 pisze:Kolego.. 24 godzinny net aktywuje Ci sie automatycznie jak wkladasz modem do kompa , dlatego nie masz wlaczenia tej opcji..
Jesli dasz standartowy APN (internet.eplus.de) placisz za MB.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
żadna bzdura..key pisze:Bzdura. 24h ma IIRC inny APN - tagesflat.eplus.de
Jesli dasz standartowy APN (internet.eplus.de) placisz za MB.
tagesflat (APN) dostajesz, od razu z automatu gdy po raz pierwszy wlozysz modem z kartą do lapka.
wiem, bo jestem na świeżo.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-21, 18:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-10-21, 17:31 przez acess, łącznie zmieniany 1 raz.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No to chyba sam już sobie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dostałeś z automatu. Ja nie dostałem, tylko włączyłem 5GB na miesiąc.acess pisze:tagesflat (APN) dostajesz, od razu z automatu gdy po raz pierwszy wlozysz modem z kartą do lapka.
Po drugie key według mnie ma racje, miałem aktywny pakiet 5GB, dwa razy przedłużył mi sę automatycznie ( kasa była na koncie ) ale za trzecim razem już nie poszło z automatu i zjadło mi 20e, więc dlaczego nie dostałem z automatu dniówkę 1GB za 1,99 e?
Key a powiedz mi czy jest możliwość inna niż ta co opisujesz żeby zmienić APN, bo ja mam taki jakiś dziwny telefon, że nie mam możliwości. Automatycznie dostaję APN, więc teraz mam na miesiąc. Da rade np koda wysłać, czy esemesa? Ewentualnie zadzwonic i aktywują mi w Aldi Talk dniówki?
[ Dodano: 2013-10-21, 12:42 ]
Acess, to tak do tego co mówił key, ja rozumiem że, Ty kupiłeś SIM-a razem z modemem, jak tak to już odpowiedź jest, miałeś APN ustawiony na ,,dniówkę''.
http://infoneto.blogspot.de/2012/01/htt ... uropa.html
Tylko jak mam to wpisać w telefonie. Chyba będzie trzeba modem sobie sprawdzić, bo E-Plus u mnie ma słaby zasięg i do routerka nie będę wkładał bo żadnego prawie zasięgu na nim nie ma.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jest dopiero bzdura. Twierdzisz, że APN sam się ustawił w konfiguracji modemu na kompie, dobre <a href="http://www.youtube.com/watch?v=8kOs3J0a2aI" target="_blank">»ROTFL«<a> Może jak kupiłeś modem razem z kartą to i był ustawiony.acess pisze:agesflat (APN) dostajesz, od razu z automatu gdy po raz pierwszy wlozysz modem z kartą do lapka.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Tak by wychodziło, zresztą mój kolega też tak miał. Od razu miał ,,dnióweczki'' jak zakupił modem z SIM-em. Później zmieniał na miesięczne rozliczenia.krystianb pisze: Może jak kupiłeś modem razem z kartą to i był ustawiony.
Key, moje pytanie dalej aktualne, chodzi mi o uruchomienie tej ,,dnióweczki'' czy jest możliwość pisząc sms-a, czy jakiś szybki kod. Lub może coś innego?
RAW
-
- Użytkownik forum
tak to byl swiezy zakup sticka z doladowaniem .krystianb pisze:To jest dopiero bzdura. Twierdzisz, że APN sam się ustawił w konfiguracji modemu na kompie, dobre »ROTFL« Może jak kupiłeś modem razem z kartą to i był ustawiony.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-21, 18:32 ]
Ostatnio zmieniony 2013-10-21, 17:32 przez acess, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To zalezy od ustawien modemu, nie karty.acess pisze:dostajesz, od razu z automatu gdy po raz pierwszy wlozysz modem z kartą do lapka.
Daj mi troche czasu, jestem w zupelnie innej strefie czasowej.adziu82 pisze:Key, moje pytanie dalej aktualne, chodzi mi o uruchomienie tej ,,dnióweczki'' czy jest możliwość pisząc sms-a, czy jakiś szybki kod.
Sposob uruchomienia opisalem pare postow wyzej:
key pisze: 24h ma inny APN - tagesflat.eplus.de
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Po godzinie dodania postu, widzę że coś późną masz organizacjękey pisze:Daj mi troche czasu, jestem w zupelnie innej strefie czasowej.

Czytam dokładnie co piszesz i wiem, że trzeba zmienić APN, ale ja mam właśnie problem, ponieważ używam nokii n900 i ona nie ma androida, tylko maemo i nie mam możliwości zmiany APN-u. Może jest jakaś aplikacja, muszę popytać.key pisze:Sposob uruchomienia opisalem pare postow wyzej:
Więc dlatego pytałem o jakiś expresowy kod, co może przestawić jakoś to automatycznie, jeżeli coś takiego jest, ewentualnie wysłanie jakiegoś sms-a.
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma zadnego kodu. po to jest wlasnie APN. Musisz miec mozliwosc ustawienia, karty Aldi (przynajmniej do niedawna) nie mialy zadnych ustawien.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
To będę musiał przerzucić na androida.key pisze:Musisz miec mozliwosc ustawienia
RAW
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Albo poklikać w CLI:adziu82 pisze:To będę musiał przerzucić na androida.
https://bugs.maemo.org/show_bug.cgi?id=5791#c16
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Nie lubię korzystać z terminala.
Zresztą znalazłem, ale masakra gdzie to było. Powinno być tam gdzie są sieci, a było ze wszystkimi połączeniami wi-fi jakie telefon po odświeżaniu znalazł i gdzieś na szarym końcu
była ikonka od połączeń z pakietem danych, dałem edycje i jest.
Zresztą znalazłem, ale masakra gdzie to było. Powinno być tam gdzie są sieci, a było ze wszystkimi połączeniami wi-fi jakie telefon po odświeżaniu znalazł i gdzieś na szarym końcu

-
- Stały użytkownik forum
Witam,
moje pytanie zmierza ku prędkościom wysyłania u poszczególnych operatorów, oczywiście mówimy o prepaidach.
U którego operatora na terenie Berlina (teren dosyć otwarty bo boisko z niskimi trybunami) najlepiej wybrać usługę transmisji danych.
Prędkość która by mnie zadowoliła to minimum 1,5 mbits, w sumie prześlę około 3GB.
Mam nadzieje, że ktoś poleci dobre rozwiązanie.
Cena za GB ma drugorzędne znaczenie.
Posiadam i modemy i routery LTE ale z tego co się zorientowałem nie ma jeszcze oferty prepaid.
moje pytanie zmierza ku prędkościom wysyłania u poszczególnych operatorów, oczywiście mówimy o prepaidach.
U którego operatora na terenie Berlina (teren dosyć otwarty bo boisko z niskimi trybunami) najlepiej wybrać usługę transmisji danych.
Prędkość która by mnie zadowoliła to minimum 1,5 mbits, w sumie prześlę około 3GB.
Mam nadzieje, że ktoś poleci dobre rozwiązanie.
Cena za GB ma drugorzędne znaczenie.
Posiadam i modemy i routery LTE ale z tego co się zorientowałem nie ma jeszcze oferty prepaid.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W zasadzie nie ma znaczenia kogo wybierzesz, w taryfach prepaid wiekszosc ISP limituje do 7.2 Mbps.
O2 ma taryfy ktore mozna wypowiadac po 30 dniach, iirc.joker77 pisze:Posiadam i modemy i routery LTE ale z tego co się zorientowałem nie ma jeszcze oferty prepaid.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Nie czytasz ze zrozumieniem - pytałem o UPLOAD, bo to że większość do 7,2 limituje DOWNLOAD to ja wiem.key pisze:W zasadzie nie ma znaczenia kogo wybierzesz, w taryfach prepaid wiekszosc ISP limituje do 7.2 Mbps.
Chętnie poznam opinie osób które wysyłały dane i na jaki poziom mam się przygotować.
Bo to wygląda mało zachęcająco.