Jak bez kabli bezprzewodowo odbierac sygnal z anteny wifi po
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak bez kabli bezprzewodowo odbierac sygnal z anteny wifi po
Jak wyżej chce odbierać sygnał wifi, mam taki badziewny zestaw antenę wifi na USB .Odbieram net od kolegi ale sygnał jest na poziome 1mb a on ma 10 mb, jestem w odległości 3km jaki mocny zestaw trzeba do tego i żeby to było wysyłane z pietra praktyczne dach. Bezprzewodowo jak się da do komputera i po domu do laptopa, itd czy wystarczy antena + gduo i najważniejsze proszę ,o wyjaśnienie jak to ma być połączone ze sobą ,nie wiem czy da się tak do końca bezprzewodowo bo jestem w tym trochę zielony, z góry dzięki za pomoc .Szukałem w Google ale miesza mi się od tego wszystkiego ,proszę o nie pisanie szukaj w internecie takie rady są naprawdę zbędne ,chciałbym kupić w najbliższym czasie to wszystko wiec jest mi to potrzebne nie kupie nic bez wiedzy.
Ostatnio zmieniony 2013-11-03, 08:28 przez maciek0001, łącznie zmieniany 1 raz.
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jak bez kabli bezprzewodowo odbierac sygnal z anteny wifi po
Nie napisałeś czy idzie to wifi na 2,4GHz czy na5GHz...
Jak na ~3km to gduo będzie za cienkie.
Ja bym stawiał na:
Ubiquiti NanoBridge M2 18dBi 2,4GHz MIMO
albo
Ubiquiti NanoBridge M5 22dBi 5GHz MIMO
skrętka do domu a potem to już do ruterka jak masz jakiś , jak nie to może być TP-Link TL-WA701ND (150Mbps) albo TP-Link TL-WA801ND (300Mbps)
Jak na ~3km to gduo będzie za cienkie.
Ja bym stawiał na:
Ubiquiti NanoBridge M2 18dBi 2,4GHz MIMO
albo
Ubiquiti NanoBridge M5 22dBi 5GHz MIMO
skrętka do domu a potem to już do ruterka jak masz jakiś , jak nie to może być TP-Link TL-WA701ND (150Mbps) albo TP-Link TL-WA801ND (300Mbps)
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
- wojteks
- *** Administrator ***
maciek0001 wstaw do posta w odpowiednich miejscach kropki, przecinki bo to bełkot którego nie da się czytać!
Nie pomagam na PW!
-
odp
Dzięki bardzo za odpowiedz,_pasmo to 5 GHz czyli tak od anteny skrętka do tego tp-linka i powinien się komp łączyć radiowo. (o tych tp-linkach wiem ze mają nie najlepsza sławę, może znasz jakiś dobry sprzęt asusa czy innych producentów najlepiej dobrze oceniany)_Jeszcze pytanie jakiej długości sa te skrętki, dają je w zestawie z antena.
Proszę edytowany post pierwszy,_jak nie da się czytać.
Pytanie czym się różnią częstotliwości, 2 od 5GHz jedna ma lepsza moc na mniejsze odległości a druga na dalsze?
Proszę edytowany post pierwszy,_jak nie da się czytać.
Pytanie czym się różnią częstotliwości, 2 od 5GHz jedna ma lepsza moc na mniejsze odległości a druga na dalsze?
Ostatnio zmieniony 2013-11-03, 09:59 przez maciek0001, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Im niższa częstotliwość tym lepsza propagacja fali, czyli z większej odległości możesz sygnał odbierać. Teoretycznie więc 2,4 GHz dalej "doleci" kolokwialnie mówiąc, ale bardzo dużej różnicy tu nie będzie. Prawdziwym problemem jest rozkład kanałów. Na 2,4 GHz kanały zachodzą na siebie, jest ich tylko 13 w Polsce i co 4, czyli np 1 i 5 nie zachodzą na siebie. Zwłaszcza w miastach, gdzie w bloku dużo osób ma routery wifi, te sieci zachodzą na siebie i wzajemnie się zakłócają. A jak ktoś ustawi sobie tryb n 300Mb/s, to zajmuje dwa kanały. Na 5 GHz kanały nie zachodzą na siebie i jest ich dużo więcej, powiem szczerze nie wiem ile, ale mój router najniższy ma 36 a ja mam ustawiony 157. Także tu jest dużo swobody i duże prawdopodobieństwo, że nie będą się sieci zakłócać.maciek0001 pisze:czym się różnią częstotliwośći, 2 od 5ghz
- XanPL
Ok czyli Ubiquiti NanoBridge M5 22dBi 5GHz MIMO + TP-Link TL-WA701ND (150Mbps) albo TP-Link TL-WA801ND (300Mbps)
1.) Skrętkę kupujesz osobno np. allegro
kupujesz 2 kable, od anteny do zasilacza i od zasilacza do rutera.
np. 10m do zasilacza, 2 metry do rutera.
2.) Nie najlepszą sławę to maja ASUSY, TP-Link maja się bardzo dobrze i są popularne
1.) Skrętkę kupujesz osobno np. allegro
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=ftp&search_scope=category-63052
np. 10m do zasilacza, 2 metry do rutera.
2.) Nie najlepszą sławę to maja ASUSY, TP-Link maja się bardzo dobrze i są popularne

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Routery Asusa są ze dwie klasy wyżej od TP-Linka akurat, więc nie trafiłeś z porównaniemXanPL pisze:2.) Nie najlepszą sławę to maja ASUSY, TP-Link maja się bardzo dobrze i są popularne

-
Czy będzie to działało,jeżeli podłącze adapter wifi na USB do komputera ,żeby radiowo odbierać sygnał z Routera,czy trzeba jeszcze access point ,bo chce odbierać radiowo ,łączyć się z antena za pomocą komputera laptopa telefonu.
Bo o to chodzi żeby komputer odbierał sygnał z anteny i równocześnie mogły z nie go korzystać telefon laptop ,wiec musi być tez rozsyłany.
Czy mógłbyś przykładowo, dobrać te 2 kable pod ten zestaw nie ważne jaka dlug. ważne jakie końcówki nie znam się za bardzo.Jeżeli można. oba rj45 wtyk ,z obu stron?. Musiałbym zobaczyć jak ja przyślą i dopiero wybrać kable wie pytam.
Zna ktoś jakiś Router ,innej marki ale dobrze oceniany.W zamian za ten który podał kolega,patrząc na oceny na Ceneo ten 150mb nie jest zbyt dobry.
Z góry przepraszam za kłopot.
Bo o to chodzi żeby komputer odbierał sygnał z anteny i równocześnie mogły z nie go korzystać telefon laptop ,wiec musi być tez rozsyłany.
Czy mógłbyś przykładowo, dobrać te 2 kable pod ten zestaw nie ważne jaka dlug. ważne jakie końcówki nie znam się za bardzo.Jeżeli można. oba rj45 wtyk ,z obu stron?. Musiałbym zobaczyć jak ja przyślą i dopiero wybrać kable wie pytam.
Zna ktoś jakiś Router ,innej marki ale dobrze oceniany.W zamian za ten który podał kolega,patrząc na oceny na Ceneo ten 150mb nie jest zbyt dobry.
Z góry przepraszam za kłopot.
- XanPL
Kod: Zaznacz cały
Ubiquiti NanoBridge M5 22dBi 5GHz MIMO + TP-Link TL-WA701ND (150Mbps) albo TP-Link TL-WA801ND (300Mbps)
Tak kabel z obu stron ma być RJ45, a długość kabli to już zależy od ciebie.
Sam musisz wymierzyć ile kabla będzie z dachu do domu i potem np. do rutera.
Co do tych ruterów na 2,4GHz to dałem takie w cenie dla przeciętnego kowalskiego

mogę machnąć TL-WDR4300 za 320zl albo D-LINK DIR-615 ~110zl bo takie konfigurowałem osobiście .
A co do asusa to nie mam z nim miłych doświadczeń, chodzi o ASUS WL-520GC konkretnie

- wojteks
- *** Administrator ***
Ten sprzęt to jeden z lepszych wtedy kiedy był nowy a i dzisiaj daje radę.XanPL pisze: i tak samo z AirLive WL-5460AP
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem, że sieć działa w G bądź B.wojteks pisze:a i dzisiaj daje radę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dzięki wielkie za pomoc, XanPL i inni temat uważam za zamknięty. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>maciek0001 pisze:inni temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)