Motorola V3x jako modem + ERA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Motorola V3x jako modem + ERA
Witam,
od kilku godzin próbuję bez skutku wykorzystać Motkę v3x jako modem do neta.
Laptop łączy się z nią bezprzewodowo bluetoothem, system zainstalował ją jako standardowy modem bluetooth dial-up (DUN). We właściwościach modemu dodałem gomendę AT (AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"), utworzyłem połączenie Dial-Up (*99***1#, login i hasło erainternet) i niestety dalej nie działa.
Próbowałem zarówno na Viście, jak i na XP.
Uzyskuję Błąd 31: Urządzenie podłączone do komputera nie działa
Wydaję się że wszystko jest skonfigurowane poprawnie (dzięki wszystkim którzy tworzyli to forum za jasne instrukcje) jednak dalej coś uniemożliwia mi łączenie się.
Proszę o pomoc, bo już powoli wymiękam...
od kilku godzin próbuję bez skutku wykorzystać Motkę v3x jako modem do neta.
Laptop łączy się z nią bezprzewodowo bluetoothem, system zainstalował ją jako standardowy modem bluetooth dial-up (DUN). We właściwościach modemu dodałem gomendę AT (AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"), utworzyłem połączenie Dial-Up (*99***1#, login i hasło erainternet) i niestety dalej nie działa.
Próbowałem zarówno na Viście, jak i na XP.
Uzyskuję Błąd 31: Urządzenie podłączone do komputera nie działa
Wydaję się że wszystko jest skonfigurowane poprawnie (dzięki wszystkim którzy tworzyli to forum za jasne instrukcje) jednak dalej coś uniemożliwia mi łączenie się.
Proszę o pomoc, bo już powoli wymiękam...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Motorola V3x jako modem + ERA
Może w telefonie nie masz pełnej konfiguracji dla modemu.Tam również trzeba wpisać APN dla ery erainternet. Niestety nie miałem nigdy do czynienia z Motorolą więc nie wiem jak jest tam w ustawianiach.Sprawdź czy z pozycji telefonu możesz się połączyć. Tu masz konfigurację : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7589
-
No właśnie chodzi o to, ze z poziomu telefonu wszystko śmiga. We wszystkich możliwych prędkościach. Myślałem, ze może to wina ustawień motoroli. telefon ma możliwość blokowania dostępu do pewnych opcji kodem zabezpieczającym, ale i tak już to wyłączyłem i dalej nic...
Złapię się każdej brzytwy....
Złapię się każdej brzytwy....
- Jaco
A czy ten model Motoroli ma modem? Pytam bo nie jestem zorientowany w tych modelach.Może usuń to własne połączenie dial-up i spróbuj jak pisałem w tym opisie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40019#40019 na samym dole.
-
No nie wydaje mi się, że może nie być tego modemu... sam telefon łączy się z netem, wap śmiga, nawet Windows wyszukuje modem bluetooth...
POST_2:
No i co teraz??
Okazuje się że Dial-Up na CSD działa...
tylko że ja jednak wole używać GPRS lub UMTS...
POST_3:
Na Bluesoleil też nie działa
--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem!!! Uzyj opcji
!!! Moderator-> Fanta
POST_2:
No i co teraz??
Okazuje się że Dial-Up na CSD działa...
tylko że ja jednak wole używać GPRS lub UMTS...
POST_3:
Na Bluesoleil też nie działa

--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem!!! Uzyj opcji

- Jaco
Windows wyszukuje modem BT ale dla samego kluczyka.Jeśli ta motorola posiada modem i nie jest obsługiwany przez BT tylko dla przykładu może być obsługiwany przez kabel.geff pisze:nawet Windows wyszukuje modem bluetooth...
Ja jednak sądzę że telefon musi jeszcze mieć jaką opcję dla połączeń internetowych.
Czy jak robiłeś przez BlueSoleii to miałeś jakiś komunikat?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co odpowiada kwerenda modemu? Czy możesz przecyłać pliki za pomocą BT na telefon? Próbowałeś przez kabel?
-
Wysyłam na kompa i ściągam z kompa bluetoothem bez problemu. Bluelsoleil wyrzuca mi ten sam błąd (błąd 31).
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Może to problem Bluelsoleil... Program ma sam sobie możliwość połączenia znetem... Klikam połącz - ...łączy. Przy czym trzeba wyłączyć inne oprogramowanie które obsługuje telefon. W moim przypadku to Nokia PC Suite. W przypadku kiedy jest nie wyłączona aplikacja również jest błąd połączenia... I na odwrót po wyłączeniu Blue... mogę się łączyć przez PC Suite...geff pisze:Wysyłam na kompa i ściągam z kompa bluetoothem bez problemu. Bluelsoleil wyrzuca mi ten sam błąd (błąd 31).
...W przypadku Motoroli może być podobnie...
-
No dobra, dzwoniłem do BOA, i chyba mam źle włączone usługi dostępu do neta (działa wap nie działa internet). Jutro wyjaśnię sprawę, zobaczę czy potem dam radę się połączyć.
-
mam ten sam problem ale z motka v600. niby wszystko dobrze ustawione a wyskakuje blad 31.... prosze o pomoc jesli ktos wie o co moze chodzic..