Motorola V3x jako modem + ERA

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
geff
Początkujący użytkownik forum

Motorola V3x jako modem + ERA

Post autor: geff »

Witam,
od kilku godzin próbuję bez skutku wykorzystać Motkę v3x jako modem do neta.
Laptop łączy się z nią bezprzewodowo bluetoothem, system zainstalował ją jako standardowy modem bluetooth dial-up (DUN). We właściwościach modemu dodałem gomendę AT (AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"), utworzyłem połączenie Dial-Up (*99***1#, login i hasło erainternet) i niestety dalej nie działa.
Próbowałem zarówno na Viście, jak i na XP.

Uzyskuję Błąd 31: Urządzenie podłączone do komputera nie działa

Wydaję się że wszystko jest skonfigurowane poprawnie (dzięki wszystkim którzy tworzyli to forum za jasne instrukcje) jednak dalej coś uniemożliwia mi łączenie się.

Proszę o pomoc, bo już powoli wymiękam...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Motorola V3x jako modem + ERA

Post autor: Jaco »

Może w telefonie nie masz pełnej konfiguracji dla modemu.Tam również trzeba wpisać APN dla ery erainternet. Niestety nie miałem nigdy do czynienia z Motorolą więc nie wiem jak jest tam w ustawianiach.Sprawdź czy z pozycji telefonu możesz się połączyć. Tu masz konfigurację : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7589
geff

No właśnie chodzi o to, ze z poziomu telefonu wszystko śmiga. We wszystkich możliwych prędkościach. Myślałem, ze może to wina ustawień motoroli. telefon ma możliwość blokowania dostępu do pewnych opcji kodem zabezpieczającym, ale i tak już to wyłączyłem i dalej nic...

Złapię się każdej brzytwy....
Awatar użytkownika
Jaco

A czy ten model Motoroli ma modem? Pytam bo nie jestem zorientowany w tych modelach.Może usuń to własne połączenie dial-up i spróbuj jak pisałem w tym opisie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40019#40019 na samym dole.
geff

No nie wydaje mi się, że może nie być tego modemu... sam telefon łączy się z netem, wap śmiga, nawet Windows wyszukuje modem bluetooth...

POST_2:

No i co teraz??
Okazuje się że Dial-Up na CSD działa...
tylko że ja jednak wole używać GPRS lub UMTS...

POST_3:

Na Bluesoleil też nie działa :(

--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem!!! Uzyj opcji Obrazek !!! Moderator->
Fanta
Awatar użytkownika
Jaco

geff pisze:nawet Windows wyszukuje modem bluetooth...
Windows wyszukuje modem BT ale dla samego kluczyka.Jeśli ta motorola posiada modem i nie jest obsługiwany przez BT tylko dla przykładu może być obsługiwany przez kabel.

Ja jednak sądzę że telefon musi jeszcze mieć jaką opcję dla połączeń internetowych.
Czy jak robiłeś przez BlueSoleii to miałeś jakiś komunikat?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Co odpowiada kwerenda modemu? Czy możesz przecyłać pliki za pomocą BT na telefon? Próbowałeś przez kabel?
geff

Wysyłam na kompa i ściągam z kompa bluetoothem bez problemu. Bluelsoleil wyrzuca mi ten sam błąd (błąd 31).
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

geff pisze:Wysyłam na kompa i ściągam z kompa bluetoothem bez problemu. Bluelsoleil wyrzuca mi ten sam błąd (błąd 31).
...Może to problem Bluelsoleil... Program ma sam sobie możliwość połączenia znetem... Klikam połącz - ...łączy. Przy czym trzeba wyłączyć inne oprogramowanie które obsługuje telefon. W moim przypadku to Nokia PC Suite. W przypadku kiedy jest nie wyłączona aplikacja również jest błąd połączenia... I na odwrót po wyłączeniu Blue... mogę się łączyć przez PC Suite...
...W przypadku Motoroli może być podobnie...
geff

No dobra, dzwoniłem do BOA, i chyba mam źle włączone usługi dostępu do neta (działa wap nie działa internet). Jutro wyjaśnię sprawę, zobaczę czy potem dam radę się połączyć.
marstef

Post autor: marstef »

mam ten sam problem ale z motka v600. niby wszystko dobrze ustawione a wyskakuje blad 31.... prosze o pomoc jesli ktos wie o co moze chodzic..
ODPOWIEDZ