Mam internet radiowy od pewnego dostawcy w technologi 5Ghz AirMax. (brat też ma u niego).
Razem mamy LOCO M5.
Nie mamy wykupionego u dostawcy zewnętrznego adresu ip.
Urządzenie działa jako stacja. Wan mamy u dostawcy puszczony przez PPPoe, i DHCP na lanie z puli 192.168.100.xx.
U mnie kabelkiem z loco idzie do routera tplinka 1043n, do portu lan (oczywiście w routerze dhcp itp itd wyłączone). Komputerek mój dostaje ładnie ip z loco (192.168.100.100)
Brat zamiast routera ma jakiegoś AP-eka (Air Live). Komputerek jego też ładnie dostaje ip 192.168.100.101 z jego Loco m5.
Od dostawcy na Loco m5 (jeśli to ważne) mamy przydzielone (dostajemy) ip 192.168.8.92, a ja 192.168.8.93 (nawet udało sie że mamy koło siebie ip xD).
W CZYM PROBLEM?!
Chcemy grać w mutli na pewnej grze. Ja bez kłopotu (tak samo jak i brat) łączymy się z innymi serwerami (czasem jakiś nie pójdzie, wyskakuje że nie udało się nawiązać połączania).
Jeżeli my tworzymy serwer, to też inni bez kłopotu grają z nami.
W obu tych przypadkach szybko gierka sie ładuje i nie zacina.
Jeżeli my chcemy razem zagrać to wyskakuje błąd (nie udało się ...).
O dziwo przy nazwie serwera zamiast ikony Świata jest ikona Domku (że niby w sieci jednej gramy)
Z pomocą przychodzi Hamachi. Wszystko dobrze się łączy (też ikonka domku jest przy nazwie serwera brata w grze) ale chyba z 10 razy wolniej chodzi niż, jak na innych serwerach gramy. I strasznie zacina. Pingi 200....
Jeżeli przyjedziemy do siebie (do domku) np. on do mnie, (połączy sie z moim routerem), to wtedy bez Hamachi pójdzie, i gierka ładuje się jeszcze szybciej niż na tych dobrych serwerach.
Próbowałem przekierować porty w Loco m5, ale to nic nie daje.
Jak to zrobić żeby działało???
Wstyd że jesteśmy w jednej sieci radiowej, mamy dobrego neta, a gramy przez Hamachi, i do tego zarywa strasznie....
Dam skina jak mam przekierowanie zrobione (na obu urządzeniach, tylko na jednym, końcówka ip jest xx,xx,xx,100 a na drugim 101... bo tak komputerki ip dostają)

PS. Oczywiście serwer stawiamy na tym porcie 1000.
Pozdrawiam