"Bede grał w gre" - przekierowanie portów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matrixz
Początkujący użytkownik forum

"Bede grał w gre" - przekierowanie portów

Post autor: matrixz »

Witam. Na wstępie może opisze mój schemat sieci.

Mam internet radiowy od pewnego dostawcy w technologi 5Ghz AirMax. (brat też ma u niego).
Razem mamy LOCO M5.
Nie mamy wykupionego u dostawcy zewnętrznego adresu ip.

Urządzenie działa jako stacja. Wan mamy u dostawcy puszczony przez PPPoe, i DHCP na lanie z puli 192.168.100.xx.
U mnie kabelkiem z loco idzie do routera tplinka 1043n, do portu lan (oczywiście w routerze dhcp itp itd wyłączone). Komputerek mój dostaje ładnie ip z loco (192.168.100.100)

Brat zamiast routera ma jakiegoś AP-eka (Air Live). Komputerek jego też ładnie dostaje ip 192.168.100.101 z jego Loco m5.

Od dostawcy na Loco m5 (jeśli to ważne) mamy przydzielone (dostajemy) ip 192.168.8.92, a ja 192.168.8.93 (nawet udało sie że mamy koło siebie ip xD).

W CZYM PROBLEM?!
Chcemy grać w mutli na pewnej grze. Ja bez kłopotu (tak samo jak i brat) łączymy się z innymi serwerami (czasem jakiś nie pójdzie, wyskakuje że nie udało się nawiązać połączania).
Jeżeli my tworzymy serwer, to też inni bez kłopotu grają z nami.
W obu tych przypadkach szybko gierka sie ładuje i nie zacina.

Jeżeli my chcemy razem zagrać to wyskakuje błąd (nie udało się ...).
O dziwo przy nazwie serwera zamiast ikony Świata jest ikona Domku (że niby w sieci jednej gramy)

Z pomocą przychodzi Hamachi. Wszystko dobrze się łączy (też ikonka domku jest przy nazwie serwera brata w grze) ale chyba z 10 razy wolniej chodzi niż, jak na innych serwerach gramy. I strasznie zacina. Pingi 200....

Jeżeli przyjedziemy do siebie (do domku) np. on do mnie, (połączy sie z moim routerem), to wtedy bez Hamachi pójdzie, i gierka ładuje się jeszcze szybciej niż na tych dobrych serwerach.

Próbowałem przekierować porty w Loco m5, ale to nic nie daje.

Jak to zrobić żeby działało???
Wstyd że jesteśmy w jednej sieci radiowej, mamy dobrego neta, a gramy przez Hamachi, i do tego zarywa strasznie....

Dam skina jak mam przekierowanie zrobione (na obu urządzeniach, tylko na jednym, końcówka ip jest xx,xx,xx,100 a na drugim 101... bo tak komputerki ip dostają)

Obrazek

PS. Oczywiście serwer stawiamy na tym porcie 1000.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: "Bede grał w gre" - przekierowanie portów

Post autor: wojteks »

Musicie pogadać z dostawcą, stawiam na to że ruch po sieci wewnętrznej między klientami jest zablokowany/ograniczony (tak się robi zawsze w sieciach radiowych żeby klienci nie przesyłali sobie np. filmów co zatkałoby całkowicie sieć). Obaj macie PPPoE więc wszystko dzieje się na serwerze dostawcy i tylko od niego zależy czy pozwoli na takie połączenie.
Nie pomagam na PW!
matrixz

Sęk w tym że niby żadne typu tego ruchy nie są blokowane (na umowie pisze), a pozatym sam dzwoniłem do niego (admina sieci), aby u brata ustawił zdalnie, to przekierowanie portów, bo nie znałem hasła do loco brata.
Sam to zrobił. A potem ja u siebie, i nie działało. Poprosiłem go (admina sieci), to dał mi hasło do loco brata. (popatrzyłem, i wszystko tak samo było ustawione).

PS. Do brata logowałem się od siebie z domu ( wpisałem jego ip x.x.8.92 i poszło).
Jak wpisze x.x.8.93 lub x.x.100.254 to loguje się do swojego.

Co jest nie tak??
Dalej zawracać głowę adminowi?? Czy może problem leży u po naszej stronie, a nie na serwerze ??

Edit: A jak sprawdzić jakie porty są odblokowane w sieci??
I np. wtedy zrobić na loco m5 przekierowanie właśnie na te porty, a potem gierkę na nich stawiać?? Udało by się takie coś>??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Spróbuj najpierw zrobić tak:
- uruchom serwer gry u siebie (np. na 192.168.100.100)
- sprawdź u siebie, że port jest otwarty, tj uruchom polecenie:

Kod: Zaznacz cały

telnet 192.168.100.100 1000
z innego komputera w Twojej sieci wewnętrznej
- jeśli zadziała (tj. telnet się połączy a nie krzyknie, że port/komputer nieosiągalny) spróbuj tego samego od swojego brata, ale z adresem Twojego Loco:

Kod: Zaznacz cały

telnet 192.168.8.93 1000
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matrixz pisze:że niby żadne typu tego ruchy nie są blokowane (na umowie pisze)
Nie wierzę, że dostawca radiowy pozwala na dowolny transfer między klientami sieci przecież to zabije każde radio chyba że limituje prędkość upload/download pomiędzy klientami na jakąś powiedzmy maksymalną dla wykupionego pakietu. Cały transfer między komputerami Twoim i brata idzie przez serwer dostawcy i tu bym szukał przyczyny.

Oczywiście na próbę możesz dać komputer z serwerem gry w DMZ a wtedy problemu z przekierowaniami nie powinno być.

Ja bym jeszcze przestawił IP po stronie LAN (u Ciebie i brata) na zakres 10.0.0.x może tu jest problem bo sieci 192.168.100.x i 192.168.8.x są blisko (niby powinno działać ale czasami nie chce i nie wiadomo dlaczego).
Nie pomagam na PW!
matrixz

A więc:
pożyczyłem stary komputer od siostry z XP, oraz u siebie włączyłem w win7 usługe telnet.
Uruchomiłem serwer na porcie 1000 (zaznaczyłem pozycje UPnP w grze), i wpisałem na innym kompie podane polecenie, i wyskoczyło że nie może się połączyć.

Wpadłem na pomysł i uruchomiłem u siebie serwer : mongoose-3.3 na porcie (domyślnie) 8080.
Na drugim kompie wpisałem polecenie z tym portem, i odrazu zaskoczyło (pokazał się czarny ekran z migającym kursorem). Przez przeglądarkę www tez poszło. (więc wyeliminowałem to że mój router coś blokuje, chodź zaznaczę że na nim też sobie port 1000 odblokowałem, ale jeżeli kabelek od loco idzie do "lanu" a nie do wan , to chyba znaczenie nie ma).
Stawiałem tez serwer na innych portach (8080 27543 itp), i zaznaczałem oraz nie, pozycje z tym UPnP, i też dalej nic.

Zmieniłem adresy w lan na 10.0.0.10-20 , urządzenie na 10.0.0.2
Mój komp dostał x.x.x.18 a inny x.x.x.10.
I taka sama sytuacja jak wyżej. Na mongoose telnet, niby poszedł, a jak gre uruchamiałem na różnych portach, to wyskakiwał błąd...
Wspomnę, że przy przestawianiu loco na inny zakres ip, zaznaczyłem tam opcje (poniżej ustalania zakresu DHCP) opcje UPnP (ponieważ akurat ją zauważyłem).

Wychodzi na to że coś z gierką nie tak jest??
No ale jak gramy u siebie w domu, to ładnie nam się łączy gierka bez Hamachi... (to czemu ten telnet nie chodził ??)

PS. Próbowałem też że brat przez x.x.8.93 chciał się połączyć przez telnet. (od swojego domu) Ale to tym bardziej nie poszło.... xD. Mogę spróbować z tym mongoose, ja-dom brata, czy pójdzie... Żeby nie dodawać kolejnych przekierować w Loco, to spróbuje uruchomić mongoose na tym właśnie porcie 1000.
Ostatnio zmieniony 2013-11-12, 17:55 przez matrixz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Telnet oczywiście próbuje połączyć się na TCP. Widzę, że przekierowywałeś też UDP.
Gra na czym nasłuchuje?
matrixz

Jo_gurt pisze: Gra na czym nasłuchuje?
Nawet nie wiem. Chyba zrobiłem błąd, robiąc to i to... ale nie wiem...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

matrixz pisze:Chyba zrobiłem błąd, robiąc to i to
Nie powinno przeszkadzać.
matrixz pisze: ale nie wiem...
Sprawdź.
matrixz

Jo_gurt pisze:
matrixz pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Sprawdź.
Ale jak??

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-11-12, 23:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez matrixz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ale jak??
W dokumentacji gry :P
mat48
Użytkownik forum

Post autor: mat48 »

W wiresharku też będzie widać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W wiresharku też będzie widać.
Armata na muchę, ale fakt, będzie widać ;) Prędzej już netstat.
Ale i tak ja bym zaczął najprymitywniej - od dokumentacji.
matrixz

Poszukałem co nieco, i dowiedziałem się że na routerze trzeba "osobno", porty na TCP i UDP przekierować...(dla tej gry).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

To zalezy od routera, w niektorych mozesz przekierowac jeden port, w innych caly zakres, czasami jeden protokol, czasami wszystkie.........
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ