Jaki internet mobilny w Mojej Miejscowośći ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KacperSmak
Początkujący użytkownik forum

Jaki internet mobilny w Mojej Miejscowośći ?

Post autor: KacperSmak »

Witam , mam internet T-mobile pobiera max 25 kb/s , chcialbym zmienic na cos szybszego co polecacie w mojej miejscowosci ?

Miejscowosc : Kolonia-Klew , prosze o szybka porade bo mam czas do poniedzialku :) a i oczywiscie antene moge kupic :cfaniak: , abonament ok.50 zl
Prosze o szybką pomoc , z Gory dziekuje :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki internet mobilny w Mojej Miejscowośći ?

Post autor: ja.michal »

Jaki masz modem? Z szybszego internetu to tylko masz w okolicy stację z 3G Aero2, czyli możliwe, że będzie działać Internet z Plusa/Cyfrowego Polsatu.
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

[quote="KacperSmak"]Witam , mam internet T-mobile pobiera max 25 kb/s , chcialbym zmienic na cos szybszego co polecacie w mojej miejscowosci ?

Miejscowosc : Kolonia-Klew , prosze o szybka porade bo mam czas do poniedzialku :) a i oczywiscie antenę mogę kupić :cfaniak: , abonament ok.50 zl
Prosze o szybką pomoc , z Gory dziekuje :)[/quote]

Według mapki BTSearch.org sieć T-mobile w Twojej najbliżej okolicy ma dwa nadajniki http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.17835 ... 17188/z/11 działające na umts 900 w miejscowości Fałków ul przedborska 115 i w miejscowości wyszyna macharowska dz. nr 253/1 i dwa nadajniki działające zarówno w umts900 jak i umts2100 w miejscowościach konskie na ul. Krakowska 44 i w miejscowości kopaniny 11b dz. nr 618/7
Orange też ma w Twojej okolicy dwa nadajniki działające na umts900 w miejscowości Czermno, dz. nr 492, i w miejscowości Wiosna, dz. nr 22 dwa nadajniki działające w umts900 jak i umts2100 w miejscowościach :Sierosławice. miejscowości końskie przy ul. towarowej 5.
Cyfrowy Polsat, Plusat/plus , Areo i Play w Twojej okolicy wedłóg mapki btsearch też mają swoje nadajnikói
W Twojej okolicy jak na razie Networks nie planuje modernizacji sieci T-mobile i orange więc z HSPA DC możesz korzystać jedynie z nadajników Orange tam gdzie oprócz umts 900 jest też umts2100. Ja bym sobie nadajniki działające w umts2100 darował bo od Ciebie do tych nadajników jest dość daleko i jest mało prawdopodobne że ten zasięg do Ciebie w ogóle dotrze i skupienie się na umts900. Więc polecam Ci zakup dobrej anteny kierunkowej(o dużym zysku) na umts900 i wycelowanie jej na któryś z nadajników T-mobile, orange czy Areo. Zasięg od takiego nadajnika działającego w umts900"leci"dalej niż od tego z umts2100 więc jest szansa że będziesz miał przyzwoitą siłę sygnału a co za tym idzie dobre transfery na modemie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2013-11-17, 15:25 przez jackuss81, łącznie zmieniany 8 razy.
KacperSmak

Bo myslem tez żeby kupic internet z plusa , gdzieś słyszałem ze na nadajnikach Aero2. Dziala plus .
Czyli jaki internet u mnie bylby najszybszy i gdzie kierowac antene .
Modem z t mobile mam taki : E173 i E160G oby dwa z tej samej firmy.
Godzi mi zeby mógł oglądac filmy na necie , filmy na yt , sciagac z 1,2 filmy .
10 GB by mi starczylo :)

[ Dodano: 2013-11-17, 09:08 ]
Jackus81 ok. 10 km odemnie w lini prostej jest nadajnik Aero2 :) prosze o szynkie odpowiedzi bo mam czas do jutra. Do 14. ;)
czarek193

Post autor: czarek193 »

A może modem masz przestawiony na EDGE ? powinno być na WCDMA/UMTS

Albo modem nie obsługuje UMTS900 nie pamiętam modelu ale na pewno były takie sprzedawanie z Bluconect miały UMTS 850 więc i Aero2 też Ci nie będzie działać
KacperSmak

No w blueconecie mam zasieg nieraz 98 a nieraz 47 a nieraz z 21 tak sie waha a icaly czas pisze EDGE , przestawialem na. UMTS Ale w ogóle nie łapie zasiegu :( , w poniedzialek wezme internet z plusa na testy z antena kierunkowa .
Ostatnio zmieniony 2013-11-17, 10:46 przez KacperSmak, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji wg. mapy zasięgu Orange jest 3G. Co ciekawie to Orange nie ma pozwoleń na UMTS2100 i UMTS900. Ma je za to na UMTS900 T-Mobile. Wnioskować można, że działa na tym terenie już NetWorks. Powinien więc działać też T-Mobile na UMTS900 z Fałkowa . Aby to stwierdzić musisz mieć modem z obsługą UMTS900. Jeśli masz E-173 z T-Mobile to nie ma on tej częstotliwości. Próbuj na E-169, ten ma UMTS900. Ponieważ masz ok 6 km do BTS-a potrzebna antena kierunkowa na 900MHz. jeśli chodzi o Plus to na tym terenie zasięg 3g jest realizowany z UMTS900 Aero2. Najbliższe BTS-y to: Sielec( zweryfikowany) i Starzechowice 123( bez weryfikacji ale raczej działa). Do odbioru potrzebny modem z UMTS900. Plus ma limit nocny 50GB. Kluczowy dla ciebie jest modem z UMTS900 aby przetestować 3G z T-Mobile. Jeśli by działał to możesz przedłużyć umowę po wypowiedzeniu na korzystnych warunkach

[ Dodano: 2013-11-17, 10:16 ]
Z Plusa mozesz wziąć na 7-dniowe testy. Tylko nie bierz od nich żadnej anteny, bo to szmelc.Szkoda czasu na próby z tym g.....Jeśli Starzechowice działają to masz do niego ok.4 km i na zewnątrz powinieneś złapać zasięg 3G bez anteny. Jest niedziela to spróbuj jeszcze tego UMTS900 z Fałkowa na E-169, masz do niego ok.8 km. Bez anteny kierunkowej raczej nie zadziała, dlatego warto zbliżać się w kierunku tego BTS-a i sprawdzić jego działanie. Zobaczysz jakie masz szanse na 3G w T-Mobile.
KacperSmak

Ja mam E160G nie E169 :)
matek451
Guru bezprzewodowy

No to lipa, E-169G nie ma UMTS900 i z testu T-Mobile nici. Myślałeś jeszcze o Orange, maja teraz fajne i korzystne oferty ze sprzętem i bez. Warto by przetestować tą sieć i sprawdzić działanie w twojej okolicy. Złożyłeś wypowiedzenie umowy w T-Mobile? Jeśli weźmiesz internet na próbę z Plusa z E-3276 to przetestujesz też na nim T-Mobile, Plus nie ma SIM locków i ewentualnie jeszcze Orange, jeśli kupisz starter na kartę tej sieci. Będziesz miał wtedy pełny obraz zasięgu tych sieci u siebie. To najrozsądniejsze działanie. Znasz już BTS-y więc to proste.
KacperSmak

Mój tata ma telefon z orange i bardzooo slaby zasieg w domu nie ma w_ogóle a na dworzu przerywa połączenia jak ktos dzwoni. Wezme chyba ten z plusa i przetestuje go i t mobile tez ;D

[ Dodano: 2013-11-17, 11:15 ]
A internet z plusa będzie odbieral internet z nadajnika Aero2 Utms900 , to jest ok. 10 km odemnie.
Ostatnio zmieniony 2013-11-17, 12:07 przez KacperSmak, łącznie zmieniany 2 razy.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Potwierdzam w Fałkowie działa nadajnik T-Mobile. Dobre osiągi są z niego jak testowałem.
Kup sobie w play E3131 i zrób testy. W Klewie koledze montowałem antenę atk-20 do plusa i ustawiłem na nadajnik w Rudzisku gdzie jest Aero2.Nie schodzi poniżej 4 Mb/s. Do tego nadajnika masz coś ok. 6 km . . matek451, osobiście Ci powiem, że u nich ciężko by było z HSPA+DC u niech teren ciężki znam te okolice masa drzew. Jeśli tylko celować to Plus, ew T-Mobile z Fałkowa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie chodziło mi o UMTS2100 NetWorks i HSPA+DC tylko o UMTS900 z Fałkowa. Rozumiem, że pisząc o Rudzisku masz na myśli BTS UMTS900 Aero2 w Strzechowicach, to to samo. Ma do niego bliżej niż do Sielca.Powinien ustawić antenę na ten BTS. Jeśli chodzi o Orange to nie ma co sugerować się telefonem, prawdopodobnie model ojca nie obsługuje UMTS900. Warto zrobić test na modemie z jego obsługą, np. E-3276 z plusa na próbę. Dopiero wtedy mozna podjąc decyzję. W każdym wypadku konieczna dobra antena kierunkowa na 900MHz(ATK-20 lub ATK-10). @dexter liczyłem, że się odezwiesz, wszak jesteś z tego terenu :) .
KacperSmak

Czyli jaki modem wziasc w ofercie plusa 10 GB ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli bierzesz internet na próbę w Plusie to weź E-3276. Pozwoli to zrobić testy w terenie wszystkich sieci. Masz 7 dni, później oddasz. Po tym możesz podjąć decyzję, która sieć wybrać. Możesz też wziąć po raz drugi Plusa ale już bez możliwości oddania ale np. z routerem czy z MiFi E-5776. Ewentualnie pozostaniesz w T-Mobile( do kiedy masz umowę, składałeś wypowiedzenie?). Jest jeszcze opcja z Orange( jeśli tata ma telefon komórkowy za minimum 39 zł to otrzyma zniżkę 10zł na internet) ze sprzętem. Masz może TV Sat z Cyfrowego Polsatu. Można uzyskać z tego tytułu zniżki na internet lub dodatkowe GB. Sieć, zasięg internetu CP tożsama z Plusem. Masz dużo opcji ale trzeba potestować i wybrać najlepsza dla siebie
dexter18

W T-Mobile jest zniżka 10 zł gdy masz umowę. Mój tato gdy przedłużał to dostał z 59,90 zł na 49,90 za 20 GB.
KacperSmak

to Jutro wezme na testy modem z plusa Huawei E3276 LTE i antene zewnetrzna jaka mi proponowali za 130 zl chyba . I napisze jak sie sprawdza we wtorek albo jurto wieczorem .
a i mam pytanie musze jakos wymuszac UMTS900 czy bedzie samo ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz 130 zł za dużo to sobie weź antenę z salonu Plusa :facepalm: . Potrzebujesz wątpliwa ozdobę na dom proszę bardzo :D . Bo może ona służyć do wszystkiego tylko nie do internetu mobilnego. Powtórzę kolejny raz anteny z salonu to dno i 2 metry mułu. Nie słuchaj tych pseudofachowców z Plusa, oni sprzedadzą ci wszystko. Bo od tego są i za to im płacą. Ich wiedza o zagadnieniach technicznych jest zerowa :dobani: . Z nimi się nie rozmawia na takie tematy. Bierz tylko modem, a działanie sieci sprawdź z modemem na zewnątrz ewentualnie w pobliżu BTS-ów , o których pisałem. Po wyborze sieci i podpisaniu stałej umowy dobierzemy antenę. Nie napisałeś co z umową z T-Mobile? Na modemie wymusisz za pomocą Mobile Partnera tylko 3G i w twojej lokalizacji połączy się z BTS UMTS900 Aero2, w poblizu nie ma UMTS2100Plusa. Podobnie z T-Mobile i Orange.
KacperSmak

Ale ta antene biore na testy , babka gadala ze za nia nie musze nic placic tylko wytestuje z internetem i potem jak bede chcial to wezme ajk nie to nie :)
dexter18

Nie wiem czy ta antena zda jakiś egzamin :rotfl: :rotfl: .
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale po co ci antena, która nie poprawia zasięgu :szok: . To nie logiczne brać coś co tylko zaciemnia obraz. :facepalm: Za modem i antenę do testów z reguły się płaci przy podpisywaniu umowy. Jak oddasz oddają kasę. Panienka wciska wszystko gdyż w 99% ludzie biorą niby na próbę a nie mają pojęcia o necie mobilnym i zostawiają go na stałe nawet gdy maja tylko EDGE. Pozostały 1% to klienci świadomi i ci nie dadzą sobie wcisnąć złomu. Jeśli będziesz słuchał panienek z salonu to dołączysz do tych 99% :dobani:
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

matek451 pisze:Masz 130 zł za dużo to sobie weź antenę z salonu Plusa :facepalm: . Potrzebujesz wątpliwa ozdobę na dom proszę bardzo :D . Bo może ona służyć do wszystkiego tylko nie do internetu mobilnego. Powtórzę kolejny raz anteny z salonu to dno i 2 metry mułu. Nie słuchaj tych pseudofachowców z Plusa, oni sprzedadzą ci wszystko. Bo od tego są i za to im płacą. Ich wiedza o zagadnieniach technicznych jest zerowa :dobani: . Z nimi się nie rozmawia na takie tematy. Bierz tylko modem, a działanie sieci sprawdź z modemem na zewnątrz ewentualnie w pobliżu BTS-ów , o których pisałem. Po wyborze sieci i podpisaniu stałej umowy dobierzemy antenę. Nie napisałeś co z umową z T-Mobile? Na modemie wymusisz za pomocą Mobile Partnera tylko 3G i w twojej lokalizacji połączy się z BTS UMTS900 Aero2, w poblizu nie ma UMTS2100Plusa. Podobnie z T-Mobile i Orange.
matek451 Dobrze Ci mówi. Nie bierz tej anteny którą Ci próbuje wcisnąć ta babka ze salonu plusa bo będziesz miał z nią same problemy. Konsultantka próbuje na Tobie zarobić prowizje. Bo jej płacą za to co sprzeda. A Ty będziesz miał dodatkowe tylko koszty bo tą antenę ATK10 czy ATK20 i tak będziesz musiał kupić jeśli chcesz korzystać z UMTS900. Ja bym Ci proponował pozostać w T-mobile i wycelować antenę kierunkową na tego BTS-a z Fałkowa. Lub przejście do orange bo możesz zgarnąć 15 zeta zniżki na abonament. Tylko że umowa musiała by być na Twojego ojca. Jeśli się byś zdecydował na Orange to antenę kierunkową wyceluj na miejscowość Czermno. Bo w tej miejscowości Orange ma swój nadajnik który ma umts900. Czermno jest dalej od Fałkowa. Ale też będzie szło złapać zasięg na dobrej antenie. A tym co opowiada ta pseudo specjalistka ze salonu Plusa się nie sugeruj bo po prostu Cię prowadzi na minę. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ