Antena do autobusu / samochodu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do autobusu / samochodu
Cześć,
Mam prośbę o pomoc w doborze anteny (anten) dla następującego przypadku:
- internet mobilny w autokarze poruszającym się na trasach krajowych (PL)
- modem Huawei E3276 (wpięty w aktywny hub USB)
- sieć Plus (LTE etc)
W grę wchodzą chyba tylko dookólne, nie wiem czy np. jedna 1800-2100, druga 900, czy może jedna dwupolaryzacyjna. Czytałem na forum, że przy takich antenach (niepanelowych), strata może czasem przewyższać zysk. Chciałbym mieć możliwość korzystania z LTE i wolniejszych standardów (oczywiście w ramach zasięgu na trasach).
Modem będzie umiejscowiony prawdopodobnie pod sufitem, w przedniej części autokaru. Długość kabla do anteny nie powinna w takim przypadku przekroczyć 2m.
Proszę o porady. Może spróbować najpierw bez anteny? Temat dopiero rozgryzam, nie prowadziłem jeszcze żadnych testów.
Dziękuję
Mam prośbę o pomoc w doborze anteny (anten) dla następującego przypadku:
- internet mobilny w autokarze poruszającym się na trasach krajowych (PL)
- modem Huawei E3276 (wpięty w aktywny hub USB)
- sieć Plus (LTE etc)
W grę wchodzą chyba tylko dookólne, nie wiem czy np. jedna 1800-2100, druga 900, czy może jedna dwupolaryzacyjna. Czytałem na forum, że przy takich antenach (niepanelowych), strata może czasem przewyższać zysk. Chciałbym mieć możliwość korzystania z LTE i wolniejszych standardów (oczywiście w ramach zasięgu na trasach).
Modem będzie umiejscowiony prawdopodobnie pod sufitem, w przedniej części autokaru. Długość kabla do anteny nie powinna w takim przypadku przekroczyć 2m.
Proszę o porady. Może spróbować najpierw bez anteny? Temat dopiero rozgryzam, nie prowadziłem jeszcze żadnych testów.
Dziękuję
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena do autobusu / samochodu
nie podłączysz tego do modemu na stałe, to że ma dwa wejścia antenowe nie znaczy, że można podłączać dwie, na różne pasma, anteny.zefu pisze:jedna 1800-2100, druga 900
Musisz znaleźć do okólną, wielopasmową antenę - tanio nie będzie.
-
Dziękuję kmy.
Rozwiń proszę - nie można podłączyć dwóch anten, bo mogę nic na tym nie zyskać, czy mogę np uwalić modem przy jakichś niesprzyjających okolicznościach?
Tanio może nie być, trudno. Lepiej, żeby było dobrze. Przemieszczając się, na pewno będzie tak, że modem znajdzie się często gdzieś na granicy zasięgów, tzn będą momenty, kiedy antena da przewagę - zasięg w ogóle lub po prostu szybszy internet niż bez jej użycia. O to mi w zasadzie chodzi, a więc nic nowego - wykorzystać maksymalnie sygnał sieci w danym położeniu geograficznym.
Rozwiń proszę - nie można podłączyć dwóch anten, bo mogę nic na tym nie zyskać, czy mogę np uwalić modem przy jakichś niesprzyjających okolicznościach?
Tanio może nie być, trudno. Lepiej, żeby było dobrze. Przemieszczając się, na pewno będzie tak, że modem znajdzie się często gdzieś na granicy zasięgów, tzn będą momenty, kiedy antena da przewagę - zasięg w ogóle lub po prostu szybszy internet niż bez jej użycia. O to mi w zasadzie chodzi, a więc nic nowego - wykorzystać maksymalnie sygnał sieci w danym położeniu geograficznym.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez anteny będzie słaby zasięg, na początek proponuję typowy dookólny patyk na magnesie, nic lepszego do samochodu/autobusu nie znajdziesz. Wszelkie inne anteny to anteny kierunkowe więc do pojazdu się nie nadają. Pamiętaj żeby wybierając patyk nie brać takiego 1m długiego tylko maksymalnie z 30cm bo przecież autobus jest wysoki a antena musi być na dachu żeby miała sens.zefu pisze:Może spróbować najpierw bez anteny?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Druga antena służy do tzw technologii MIMO i jak na razie w Polsce do wykorzystania tylko w LTE. Modem nie ma możliwości łączyć się jednocześnie na dwóch pasmach na dwóch antenach. Nie wybierze sobie złącza 2 dla 900MHz a złącza 1 dla 2100MHz. Nic nie uzyskasz i możesz uwalić modem.zefu pisze:Rozwiń proszę
Pozostaje tylko jedna antena ale dopasowana do trzech częstotliwości 900, 1800 i 2100 MHz.
Dla przykładu:
http://www.cybertech.com.pl/p37,antena- ... uawei.html
tyle, że to kierunkowa i nie do autobusu.
-
Czy taki bacik wpłynie pozytywnie na np wykorzystanie LTE? Bo patrząc na to, co jest dostępne, to mam wątpliwości (może niesłusznie).wojteks pisze:na początek proponuję typowy dookólny patyk na magnesie
Przykłady:
link 1
link 2 (ta sama z nieco innym zyskiem?

link 3 (dwie?)
link 4 (czy coś takiego też brać pod uwagę?)
link 5 (a może coś takiego?)
Jest tego sporo.
--> kmy - ok, rozumiem, dziękuję.
W Cybertechu nie widzę innych, niż kierunkowe, a to odpada. Są w ofercie Mitcomu i np Yagi.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tu znalazłem coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741006.htm
O ile ma faktycznie deklarowany zysk, to by mogła nawet być. Długość 600mm, to też nie za długo, gdyby zamontować np przy lusterku bocznym. Ale nie znam nie wiem ile jest warta.
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741006.htm
O ile ma faktycznie deklarowany zysk, to by mogła nawet być. Długość 600mm, to też nie za długo, gdyby zamontować np przy lusterku bocznym. Ale nie znam nie wiem ile jest warta.
-
- Guru bezprzewodowy
Może coś takiego http://allegro.pl/antena-lte-4g-wimax-d ... 88593.html
-
kmy - Ciekawa, szkoda, że nie mogę tego jakoś przetestować:/ I na autobus, w lusterko, to chyba jednak lepsze byłoby coś, co w razie potrzeby będzie elastyczne.
matek451 - myślałem właśnie o czymś takim, ale z tego, co rozumiem, również z opisów innych anten tego typu, to jest dwu-polaryzacyjna i czy przez to nie kierunkowa? Dodatkowo te baty przestawiane są ręcznie z tego, co widzę, coś jak w routerze domowym, ale można by pomyśleć o usztywnieniu, ewentualnie.
Co myślicie o tych z linków 4 i 5 z mojego postu powyżej?
matek451 - myślałem właśnie o czymś takim, ale z tego, co rozumiem, również z opisów innych anten tego typu, to jest dwu-polaryzacyjna i czy przez to nie kierunkowa? Dodatkowo te baty przestawiane są ręcznie z tego, co widzę, coś jak w routerze domowym, ale można by pomyśleć o usztywnieniu, ewentualnie.
Co myślicie o tych z linków 4 i 5 z mojego postu powyżej?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie widzę tego na dachu autobusu jadącego 110km/h.matek451 pisze:Może coś takiego http://allegro.pl/antena-...3711488593.html
Tez raczej się nie nadaje na dach autobusu.kmy pisze:Tu znalazłem coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/a...dz6_A741006.htm
To drogi ale dobry przykład anteny na dach do montażu na stałe, żadna prędkość jej nie straszna.zefu pisze:link 4 (czy coś takiego też brać pod uwagę?)
Też nie bardzo na jeżdżący pojazd się nadaje.zefu pisze:link 5 (a może coś takiego?)
Pozostałe patyki to w zasadzie to samo na małym magnesie, na próbę może być ale czy wytrzyma prędkość czy podmuchy to już sam musisz sprawdzić, pamiętaj też że 46cm+ nad dach to już może w wiele rzeczy uderzać jak autobus wysoko podłogowy.
Nie pomagam na PW!
-
wojteks - autobus to wiesz - 90 max 
Jeśli magnesy tych mniejszych są podobne jak dla anten do CB radia, to i ponad 200km/h im nie straszne. Tak jak mówisz, bardziej istotne będzie ich wystawanie ponad obrys pojazdu przy przejazdach pod wiaduktami itp, stąd pewnie przy antenie powyżej 15cm trzeba będzie już myśleć o montażu w okolicach lusterka bocznego.

Jeśli magnesy tych mniejszych są podobne jak dla anten do CB radia, to i ponad 200km/h im nie straszne. Tak jak mówisz, bardziej istotne będzie ich wystawanie ponad obrys pojazdu przy przejazdach pod wiaduktami itp, stąd pewnie przy antenie powyżej 15cm trzeba będzie już myśleć o montażu w okolicach lusterka bocznego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wiem jaki masz ale na autostradzie 100 może jak nic.zefu pisze:autobus to wiesz - 90 max
To wtedy będzie antena kierunkowa bo pojazd będzie tłumił sygnał. Dookólna to tylko na dachu.zefu pisze:stąd pewnie przy antenie powyżej 15cm trzeba będzie już myśleć o montażu w okolicach lusterka bocznego.
[ Dodano: 2013-11-17, 12:50 ]
Raczej są małe i znacznie słabsze.zefu pisze:Jeśli magnesy
Nie pomagam na PW!
-
Może 100 jak ma TÜV 
Tak, z dachem vs lusterko to prawda, trzeba iść w tym kierunku.
Jak magnesy będą wątłe, dam radę z innym mocowaniem.
wojteks - co myślisz o temat tej z linku 5? Spotkałeś się z czymś takim?
Dziękuję za dotychczasową pomoc.

Tak, z dachem vs lusterko to prawda, trzeba iść w tym kierunku.
Jak magnesy będą wątłe, dam radę z innym mocowaniem.
wojteks - co myślisz o temat tej z linku 5? Spotkałeś się z czymś takim?
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Od yagi.pl, nic nie myślę, temu sprzedawcy/producentowi po prostu nie wierzę.zefu pisze: co myślisz o temat tej z linku 5?
W PL?zefu pisze:Może 100 jak ma TÜV
Nie pomagam na PW!
-
Tak, nazywa się to co prawda: "autobus spełniający dodatkowe wymagania techniczne", ale owe wymagania pierwszy zaczął certyfikować TÜV, tudzież u nas jego polski oddział.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czytałem ciekawe informacje na temat anten i zysku na jednej z Australijskich stron ludzi, którzy zajmują się tam sieciami od dłuższego czasu. Duża antena (o dużym zysku) nie jest do końca taka dobra bo jeśli ma "większego kopa" to ma mniejszą czułość. Czasem mniej dBi daje lepsze rezultaty. Jeśli teren jest płaski można stosować mocniejsze anteny, jak górzysty i pagórkowaty to podobno lepiej sprawdzają się mniejsze anteny, które są bardziej czułe.
Ostatnio potwierdziła mi to również praktyka.
Dawno temu zamówiłem z USA malutką antenkę, która ma 5dBi zysku, mierzy koło 20 cm i koło 2m kabla. Na samochodzie działa genialnie. Na blaszanym dachu domku daje lepsze rezultaty aniżeli 1,5 m patyk.
To jest taka antenka, kupiona u tego sprzedawcy.
http://www.ebay.pl/itm/5dBi-Magnetic-Mo ... 53ee402d43
Znalazłem też firmę w Australii, która robi typowo samochodowe anteny montowane na stałe, na małym przegubie. Pewnie spokojnie można by było to zamontować na lusterku. Ewentualnie można zastosować płetwę na dachu.
Nie ma problemu z zamówieniem do Polski, przysyłają DHLem (bodajże 65$ koszt przesyłki).
Tutaj masz wszystkie anteny i po wejściu w opis ile ma zysku dla jakiej częstotliwości.
https://telcoantennas.com.au/site/catal ... e-antennas
Tutaj uchwyty do samochodów:
https://telcoantennas.com.au/site/catal ... e-brackets
Osobiście nie zamawiałem od nich jeszcze nic. Zawsze możesz do nich napisać i coś pomogą ustalić.
Ostatnio potwierdziła mi to również praktyka.
Dawno temu zamówiłem z USA malutką antenkę, która ma 5dBi zysku, mierzy koło 20 cm i koło 2m kabla. Na samochodzie działa genialnie. Na blaszanym dachu domku daje lepsze rezultaty aniżeli 1,5 m patyk.
To jest taka antenka, kupiona u tego sprzedawcy.
http://www.ebay.pl/itm/5dBi-Magnetic-Mo ... 53ee402d43
Znalazłem też firmę w Australii, która robi typowo samochodowe anteny montowane na stałe, na małym przegubie. Pewnie spokojnie można by było to zamontować na lusterku. Ewentualnie można zastosować płetwę na dachu.
Nie ma problemu z zamówieniem do Polski, przysyłają DHLem (bodajże 65$ koszt przesyłki).
Tutaj masz wszystkie anteny i po wejściu w opis ile ma zysku dla jakiej częstotliwości.
https://telcoantennas.com.au/site/catal ... e-antennas
Tutaj uchwyty do samochodów:
https://telcoantennas.com.au/site/catal ... e-brackets
Osobiście nie zamawiałem od nich jeszcze nic. Zawsze możesz do nich napisać i coś pomogą ustalić.
-
Dzięki ja.michal, zerknę dokładnie na te oferty i pomyślę.
Finalnie trzeba będzie w końcu coś wybrać.
Finalnie trzeba będzie w końcu coś wybrać.