Dobór rutera do sieci kablowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór rutera do sieci kablowej
Witam
Posiadam od lokalnego dostawcy internet u którego aby korzystać z łącza trzeba wpisać w komputerze lub w routerze nr IP, bramę, dns itd. Router którego obecnie używam nie posiada takiej opcji i w związku z tym mam prośbę o podpowiedzenie jaki model wybrać. Zależy mi na tym by móc korzystać z neta na kliku urządzeniach jednoczenie a nie jak teraz tylko na jednym. Cz taki model może być? http://www.euro.com.pl/routery/tp-link-tl-wr841n.bhtml
Piotrek
Posiadam od lokalnego dostawcy internet u którego aby korzystać z łącza trzeba wpisać w komputerze lub w routerze nr IP, bramę, dns itd. Router którego obecnie używam nie posiada takiej opcji i w związku z tym mam prośbę o podpowiedzenie jaki model wybrać. Zależy mi na tym by móc korzystać z neta na kliku urządzeniach jednoczenie a nie jak teraz tylko na jednym. Cz taki model może być? http://www.euro.com.pl/routery/tp-link-tl-wr841n.bhtml
Piotrek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobór rutera do sieci kablowej
Jaki to router?piotrek.gk pisze: Router którego obecnie używam nie posiada takiej opcji i w związku z tym mam prośbę o podpowiedzenie jaki model wybrać.
Zapewne może.piotrek.gk pisze:Cz taki model może być?
-
W zasadzie to AP TL-WA501G (lub TL-WA500G-nie pamiętam dokładnie)
W linku wskazałem model firmy TP Link dlatego, bo jestem zadowolony z ich produktów, choć nie wiem, jak teraz wygląda ich jakość i niezawodność dlatego pytam o radę na forum. Potrzebuje prostego urządzenia, z którego będzie korzystać Laptop, tablet, telefony i w przyszłości TV. Nie jest również konieczne by posiadał port usb, chyba, że będzie to niewielka różnica w cenie to mogę dopłacić . Czy ten wybór jest słuszny, czy jest coś lepszego? Cena max 200zł
Piotrek
W linku wskazałem model firmy TP Link dlatego, bo jestem zadowolony z ich produktów, choć nie wiem, jak teraz wygląda ich jakość i niezawodność dlatego pytam o radę na forum. Potrzebuje prostego urządzenia, z którego będzie korzystać Laptop, tablet, telefony i w przyszłości TV. Nie jest również konieczne by posiadał port usb, chyba, że będzie to niewielka różnica w cenie to mogę dopłacić . Czy ten wybór jest słuszny, czy jest coś lepszego? Cena max 200zł
Piotrek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli moge cos zasugerowac: http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 83355.html
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
To Acces Point a nie router.piotrek.gk pisze:W zasadzie to AP TL-WA501G (lub TL-WA500G-nie pamiętam dokładnie)
Nie pomagam na PW!
-
Tak, tak wiem, że to AP, mój błąd.
Dzięki key za linka, bardzo fajne urządzenia, tylko zastanawiam się, czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.
Jakiś inny router jest jeszcze godny uwagi?
Dzięki key za linka, bardzo fajne urządzenia, tylko zastanawiam się, czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.
Jakiś inny router jest jeszcze godny uwagi?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zależy jaką gotówką dysponujesz i czego oczekujesz odnośnie funkcjonalności.
-
Tak jak wspomniałem max 200zł. To czego oczekuje od routera to przede wszystkim stabilności. Będzie z niego korzystało od 1 do 5 urządzeń jednocześnie. Nie potrzebuję jakiś mocno zaawansowanych opcji, bo nie będę ich korzystał. Chcę wpisać do niego potrzebne parametry i używać. Dlatego zastanawiałem sie na TP-LINK TL-WR841N, gdyż mam zaufanie do marki - mój obecny AP chodzi praktycznie bez przerwy 5 lat i nigdy się nie zawiesił. Wchodzą w grę oczywiście inni producenci, więc jeśli jest na rynku coś ciekawego to chętnie się zapoznam z propozycjami.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A na dyskoteke zawsze chodzisz z otwartymi spodniami, bo ma to wplyw na twoja meskosc?piotrek.gk pisze:czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.

Ile razy jeszcze: to ze czegos nie widac, nie znaczy ze tego nie ma. Duze nie znaczy dobre.
Nie pomagam na PW.
-
Key. To, że router posiada wbudowana antenę jest raczej logiczne i oczywiste, ale czy jest ona takiej samej mocy jak zewnętrzna to już nie wiem, dlatego zapytałem, więc proszę oszczędź sobie takich porównań.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest bez znaczenia, router maksymalnie z anteną (obojętne wewnętrzną czy zewnętrzną) może mieć moc 20dBm.piotrek.gk pisze:ale czy jest ona takiej samej mocy jak zewnętrzna
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A tak na logike: czy 100 PLN w portfelu ma inna wartosc jak 100 PLN trzymane w garsci?piotrek.gk pisze:ale czy jest ona takiej samej mocy jak zewnętrzna to już nie wiem
Maksymalna moc jest limitowana prawnie, to jak wygladaja anteny nie ma najmniejszego znaczenia.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Sam posiadam router z dwiema wewnętrznymi antenami w budynku który posiada trzy kondygnacje, odnośnie pokrycia czy też stabilności sygnału uważam że jest rewelacyjne.piotrek.gk pisze:...czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.