Dobór rutera do sieci kablowej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrek.gk
Początkujący użytkownik forum

Dobór rutera do sieci kablowej

Post autor: piotrek.gk »

Witam

Posiadam od lokalnego dostawcy internet u którego aby korzystać z łącza trzeba wpisać w komputerze lub w routerze nr IP, bramę, dns itd. Router którego obecnie używam nie posiada takiej opcji i w związku z tym mam prośbę o podpowiedzenie jaki model wybrać. Zależy mi na tym by móc korzystać z neta na kliku urządzeniach jednoczenie a nie jak teraz tylko na jednym. Cz taki model może być? http://www.euro.com.pl/routery/tp-link-tl-wr841n.bhtml

Piotrek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór rutera do sieci kablowej

Post autor: Jo_gurt »

piotrek.gk pisze: Router którego obecnie używam nie posiada takiej opcji i w związku z tym mam prośbę o podpowiedzenie jaki model wybrać.
Jaki to router?
piotrek.gk pisze:Cz taki model może być?
Zapewne może.
piotrek.gk

W zasadzie to AP TL-WA501G (lub TL-WA500G-nie pamiętam dokładnie)

W linku wskazałem model firmy TP Link dlatego, bo jestem zadowolony z ich produktów, choć nie wiem, jak teraz wygląda ich jakość i niezawodność dlatego pytam o radę na forum. Potrzebuje prostego urządzenia, z którego będzie korzystać Laptop, tablet, telefony i w przyszłości TV. Nie jest również konieczne by posiadał port usb, chyba, że będzie to niewielka różnica w cenie to mogę dopłacić . Czy ten wybór jest słuszny, czy jest coś lepszego? Cena max 200zł
Piotrek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jesli moge cos zasugerowac: http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 83355.html
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

piotrek.gk pisze:W zasadzie to AP TL-WA501G (lub TL-WA500G-nie pamiętam dokładnie)
To Acces Point a nie router.
Nie pomagam na PW!
piotrek.gk

Tak, tak wiem, że to AP, mój błąd.
Dzięki key za linka, bardzo fajne urządzenia, tylko zastanawiam się, czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.
Jakiś inny router jest jeszcze godny uwagi?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zależy jaką gotówką dysponujesz i czego oczekujesz odnośnie funkcjonalności.
piotrek.gk

Tak jak wspomniałem max 200zł. To czego oczekuje od routera to przede wszystkim stabilności. Będzie z niego korzystało od 1 do 5 urządzeń jednocześnie. Nie potrzebuję jakiś mocno zaawansowanych opcji, bo nie będę ich korzystał. Chcę wpisać do niego potrzebne parametry i używać. Dlatego zastanawiałem sie na TP-LINK TL-WR841N, gdyż mam zaufanie do marki - mój obecny AP chodzi praktycznie bez przerwy 5 lat i nigdy się nie zawiesił. Wchodzą w grę oczywiście inni producenci, więc jeśli jest na rynku coś ciekawego to chętnie się zapoznam z propozycjami.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

piotrek.gk pisze:czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.
A na dyskoteke zawsze chodzisz z otwartymi spodniami, bo ma to wplyw na twoja meskosc? :facepalm:

Ile razy jeszcze: to ze czegos nie widac, nie znaczy ze tego nie ma. Duze nie znaczy dobre.
Nie pomagam na PW.
piotrek.gk

Key. To, że router posiada wbudowana antenę jest raczej logiczne i oczywiste, ale czy jest ona takiej samej mocy jak zewnętrzna to już nie wiem, dlatego zapytałem, więc proszę oszczędź sobie takich porównań.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

piotrek.gk pisze:ale czy jest ona takiej samej mocy jak zewnętrzna
To jest bez znaczenia, router maksymalnie z anteną (obojętne wewnętrzną czy zewnętrzną) może mieć moc 20dBm.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

piotrek.gk pisze:ale czy jest ona takiej samej mocy jak zewnętrzna to już nie wiem
A tak na logike: czy 100 PLN w portfelu ma inna wartosc jak 100 PLN trzymane w garsci?

Maksymalna moc jest limitowana prawnie, to jak wygladaja anteny nie ma najmniejszego znaczenia.
Nie pomagam na PW.
Bolas
Użytkownik forum

Post autor: Bolas »

piotrek.gk pisze:...czy brak anten zewnętrznych nie wpływa jakoś na zasięg.
Sam posiadam router z dwiema wewnętrznymi antenami w budynku który posiada trzy kondygnacje, odnośnie pokrycia czy też stabilności sygnału uważam że jest rewelacyjne.
ODPOWIEDZ