Prośba o pomoc w wyborze dostawcy - określona lokalizacja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prośba o pomoc w wyborze dostawcy - określona lokalizacja
Proszę o pomoc w wyborze dostawcy internetu/rozwiązania sprzętowego. Nie jestem zbyt dobrze obeznany w temacie dostępu do internetu od operatorów GSM.
Lokalizacja w której ma to działać, znajduje się w otoczeniu lasów z dala od większych miejscowości. Na stronie btsearch.pl zlokalizowałem najbliższe nadajniki :
http://pliki.domrel.pl/btsy2.jpg
Jak widać, najbliżej są nadajniki Plusa i T-mobile i Orange. Z map zasięgu ze stron operatorów wynika, że zasięg w interesującym mnie miejscu jest podobny (na granicy zasięgu HSPA+/UMTS).
Tak, że wydaje mi się, że każdy z tych trzech operatorów faktyczne powinien mieć podobny zasięg w interesującym mnie miejscu? Ogólnie chciałbym brać internet od Plusa (3G).
Planuję kupić modem (np. Huewei E3131) wraz z routerem (MR-3420). Jeśli zasięg będzie słaby to dokupić antenę ATK-10 (bo z mapy wynika, że tam Plus nadaje na częstotliwości 900MHz). Jeśli w domu/ogrodzie zasięg WiFi z routera będzie słaby to zmienić mu antenki na mocniejsze (chyba da się?)
Czy dobrze kombinuję?
Dodam, że to w sumie nie dla mnie, nie mieszkam w tej okolicy i za bardzo nie mam możliwości przeprowadzania testów.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-11-07, 10:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Lokalizacja w której ma to działać, znajduje się w otoczeniu lasów z dala od większych miejscowości. Na stronie btsearch.pl zlokalizowałem najbliższe nadajniki :
http://pliki.domrel.pl/btsy2.jpg
Jak widać, najbliżej są nadajniki Plusa i T-mobile i Orange. Z map zasięgu ze stron operatorów wynika, że zasięg w interesującym mnie miejscu jest podobny (na granicy zasięgu HSPA+/UMTS).
Tak, że wydaje mi się, że każdy z tych trzech operatorów faktyczne powinien mieć podobny zasięg w interesującym mnie miejscu? Ogólnie chciałbym brać internet od Plusa (3G).
Planuję kupić modem (np. Huewei E3131) wraz z routerem (MR-3420). Jeśli zasięg będzie słaby to dokupić antenę ATK-10 (bo z mapy wynika, że tam Plus nadaje na częstotliwości 900MHz). Jeśli w domu/ogrodzie zasięg WiFi z routera będzie słaby to zmienić mu antenki na mocniejsze (chyba da się?)
Czy dobrze kombinuję?
Dodam, że to w sumie nie dla mnie, nie mieszkam w tej okolicy i za bardzo nie mam możliwości przeprowadzania testów.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-11-07, 10:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2013-11-07, 10:48 przez Grzegorz_B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba o pomoc w wyborze dostawcy - określona lokalizacja
Jeśli chodzi o Plus to zasięg na tym terenie masz z BTS-a UMTS900 Aero2 z Ziemska. Odległośc ok.10km, las po drodze . proponuję ATK-20 zamiast ATK-10. W Plusie jest nocny limit 50GB i skłaniałbym się raczej w kierunku Orange. Sieć po modernizacji w ramach NetWorks z HSPA+DC , zasięg z BTS z Ińska. Brak limitu w godz.0-8. Atrakcyjne oferty bez sprzętu. Ewentualnie można wziąć sprzęt od nich. Mają naprawdę nowoczesny. Ewentualny zakup anteny rozpatrzysz później. Ze względu na to ,że w tej lokalizacji może działać HSPA+DC( na UMTS2100) do 43,2Mb/s warto rozważyć zakup modemu z jego obsługą. Wymiana anten w routerze za wiele nie poprawi zasięgu. W przypadku jego braku trzeba pomyśleć o innych sposobach.
-
Serdecznie dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.
Teraz planuję zakup internetu z Orange z modemem Huawei E3276s-151 w komplecie - czy ten modem jest dobrym wyborem?
Do tego wspomniany MR-3420, chyba że jest coś lepszego w kwestii stabilności i zasięgu WiFi obsługującego ten modem.
I ewentualnie później dokupię antenę do modemu + repeater WiFi do routera.
Czy jest ryzyko, że kupię wymieniony sprzęt a okaże się, że internet z Orange jednak nie będzie działał ze względu na słaby zasięg? Głupio byłoby wtedy płacić abonament za nic...
Teraz planuję zakup internetu z Orange z modemem Huawei E3276s-151 w komplecie - czy ten modem jest dobrym wyborem?
Do tego wspomniany MR-3420, chyba że jest coś lepszego w kwestii stabilności i zasięgu WiFi obsługującego ten modem.
I ewentualnie później dokupię antenę do modemu + repeater WiFi do routera.
Czy jest ryzyko, że kupię wymieniony sprzęt a okaże się, że internet z Orange jednak nie będzie działał ze względu na słaby zasięg? Głupio byłoby wtedy płacić abonament za nic...

- wojteks
- *** Administrator ***
Gorszych pomysłów nie masz?Grzegorz_B pisze:repeater WiFi do routera.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Modem E-3276 to dobry wybór. Mam taki i nie narzekam. Wśród routerów budżetowych MR-3420v2 to najlepszy wybór. Częste aktualizacje i wsparcie ze strony TP-Linka. Internet w Orange powinien działać , do UMTS2100 masz ok. 3 km, w razie czego antena panelowa na 2100MHz. W tej lokalizacji jest też UMTS900 NetWorks i o ile będzie działał to zasięg na 900Mhz jest pewny( Chociaż będzie tylko HSPA+). Możesz jeszcze zastanowić się nad routerem B-593 jeśli nie zależy ci na mobilności neta. W przypadku zastosowania repeatera licz się ze spadkiem prędkości i brakiem stabilności. Ale to na inny temat. Spytaj w Orange o internet na próbę, zrobisz test i będziesz pewny.
-
Nie mam... doświadczenia w tym temacie.wojteks pisze: Gorszych pomysłów nie masz?
Czyli rozumiem, że repeatery WiFi służą do pogarszania jakości sygnału i jego zasięgu?

[ Dodano: 2013-11-07, 14:30 ]
W zasadzie tu dostałem odpowiedź na moje zadane pytanie wyżej...matek451 pisze:W przypadku zastosowania repeatera licz się ze spadkiem prędkości i brakiem stabilności.
Dziwne, że coś co z założenia ma poprawiać w istocie psuje i jeszcze każą sobie za to płacić

-
- Guru bezprzewodowy
Repeater to tryb , w którym do odbioru i dalszego wysyłania stosuje się jedno radio. Stąd takie jego działanie. Jeśli chcesz coś z dwoma radiami w jednym urządzeniu to kup AirLive G.DUO.
-
Dowiedziałem się, że w tym domu zainstalowana jest już antena oraz wzmacniacze sygnału, co miało pomóc w polepszeniu zasięgu sieci T-mobile (do rozmów). Nie znam się na tym sprzęcie ale dostałem zdjęcia (niestety nie mam zdjęcia samej anteny).
Od anteny idzie kabel (dwa kable?) które są rozgałęzione w skrzynce:
Zdjęcie 1
Rozgałęzione kable biegną do dwóch kolejnych skrzyneczek wyglądających tak:
Zdjęcie 2
które od środka prezentują się tak:
Zdjęcie 3
Czy można założyć, że te domowe wzmacniacze wzmacniają również sygnał do dostępu do internetu w technologii 3G?
Jeśli niedaleko jest BTS Orange/NetWorks to czy oznacza to, że te nadajniki działają również w sieci T-mobile i zasięg dla powinien być identyczny dla Orange i T-mobile?
Od anteny idzie kabel (dwa kable?) które są rozgałęzione w skrzynce:
Zdjęcie 1
Rozgałęzione kable biegną do dwóch kolejnych skrzyneczek wyglądających tak:
Zdjęcie 2
które od środka prezentują się tak:
Zdjęcie 3
Czy można założyć, że te domowe wzmacniacze wzmacniają również sygnał do dostępu do internetu w technologii 3G?
Jeśli niedaleko jest BTS Orange/NetWorks to czy oznacza to, że te nadajniki działają również w sieci T-mobile i zasięg dla powinien być identyczny dla Orange i T-mobile?
Ostatnio zmieniony 2013-11-15, 14:24 przez Grzegorz_B, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie zamontował tego Operator (T-Mobile) to to rozwiązanie jest nielegalne. Można założyć że w przypadku wykrycia urządzenia przez operatora może być kara za używanie nielegalnego sprzętu.Grzegorz_B pisze:Czy można założyć,
Nie pomagam na PW!
-
Dowiedziałem się, że ta instalacja wykonana została przez operatora tj. T-mobile.
Aktualne pozostaje pytanie, czy takie urządzenia wzmacniają również sygnał 3G.
Aktualne pozostaje pytanie, czy takie urządzenia wzmacniają również sygnał 3G.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wiemy co to za urządzenie, jeżeli tylko 2G (do rozmów) to raczej 3G nie wzmocni.Grzegorz_B pisze:czy takie urządzenia wzmacniają również sygnał 3G
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na zdjęciach jest tylko spliter sygnału i antena, budowa anteny sugeruje, że obsługuje także wyższe częstotliwości niż 900MHz, podobne splitery sygnału z 1. zdjęcia również stosuje się do wyższych częstotliwości. Ale nie mamy zdjęcia samego repeatera i anteny zewnętrznej. Wewnętrzne elementy z z pewnych względów we wszystkich instalacjach mogą być stosowane identyczne, różnice cen są niewielkie, większe są w przypadku głównej części systemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
jakiego Waszym zdaniem operatora powinienem wybrać?
lokalizacja Gąsiorowo, gmina Serock, powiat Legionowski, woj. Mazowieckie?
Zależy mi na jak najlepszym (najszybszym) wysyłaniu danych, pobierał będę znikome ilości.
Dysponuję anteną mikropaskową, modemem USB obsługującym wszystkich operatorów.
lokalizacja Gąsiorowo, gmina Serock, powiat Legionowski, woj. Mazowieckie?
Zależy mi na jak najlepszym (najszybszym) wysyłaniu danych, pobierał będę znikome ilości.
Dysponuję anteną mikropaskową, modemem USB obsługującym wszystkich operatorów.
-
- Guru bezprzewodowy
W twojej lokalizacji wybrałbym Orange. Sieć po modernizacji NetWorks będzie w ramach HSPA+DC z prędkością do 43,2MB/s.Zasięg z Serocka. W tej chwili Orange ma fajne oferty bez modemu. Można korzystać z szczęśliwych godzin( Poza limitem).
-
też myślałem o Orange bez modemu ale u nich oferta zaczyna się od 3GB za 24,90 zł, mi w zupełności wystarczyłby 1GB Plusa za 14,90 zł tylko nie wiem jak Plus wygląda z infrastrukturą w Wierzbicy, dzwoniłem do nich ale nie chcieli powiedzieć jaki jest tam standard.
A T-Mobile?
A T-Mobile?
-
- Guru bezprzewodowy
Potrzebujesz 1GB limitu na miesiąc a pisałeś o wysyłaniu danych, czyli będzie ich niewiele. Przy takim się limicie kupiłbym coś na kartę i nie wiązał się umową.
-
będę wysyłał telemetrię zależy mi na czymś stabilnym i szybkim.
Zastanawiałem się nad internetem na kartę ale chyba wygodniejsza będzie umowa co miesiąc płacę tyle samo i o niczym nie muszę pamiętać tak jak ma to miejsce przy doładowaniach i ważności konta.
Chyba Orange w tej sytuacji i lokalizacji będzie dobrym rozwiązaniem, co myślisz o BTSie po drugiej stronie Narwi w Wierzbicy? Konsultant twierdzi, że zainstalowali tam 3G
Zastanawiałem się nad internetem na kartę ale chyba wygodniejsza będzie umowa co miesiąc płacę tyle samo i o niczym nie muszę pamiętać tak jak ma to miejsce przy doładowaniach i ważności konta.
Chyba Orange w tej sytuacji i lokalizacji będzie dobrym rozwiązaniem, co myślisz o BTSie po drugiej stronie Narwi w Wierzbicy? Konsultant twierdzi, że zainstalowali tam 3G
-
- Guru bezprzewodowy
W tej lokalizacji-Wierzbica jest pozwolenie na UMTS2100 i UMS900. Prace NetWorks trwają więc może już działać. Np. w wykazie potwierdzonych jest już BTS UMTS 2100 NetWorks w Załubicach Starych. W Orange możesz mieć 3GB za 14,95 zł przy umowie dwuletniej. Jeśli znajdziesz się w zasięgu UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2 Mb/s będziesz potrzebował modemu z jego obsługą, wszak zależy ci na szybkości.
-
"Jeśli znajdziesz się w zasięgu UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2 Mb/s będziesz potrzebował modemu z jego obsługą, wszak zależy ci na szybkości."
Z tego co widzę w specyfikacji to Huawei E3131 wpiera HSPA+ czyli chyba nie ma potrzeby organizacji nowego (innego) modemu?
Z tego co widzę w specyfikacji to Huawei E3131 wpiera HSPA+ czyli chyba nie ma potrzeby organizacji nowego (innego) modemu?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pamiętaj, że operator w umowie może zabraniać używania karty SIM do telemetrii. Do urządzeń telemetrycznych operator ma specjalne taryfy oraz umowy. Poza tym telemetria nie wymaga zbyt dobrego łącza z tego co wiem.mnbvcxz pisze:będę wysyłał telemetrię zależy mi na czymś stabilnym i szybkim.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
telemetria będzie szła w paśmie 2 m, do odbiornika z terminalem wyposażonym w modem usb więc nie będzie to bezpośrednio przez "sim". Wolałbym żeby połączenie było stabilne i szybkie, aby wysyłane dane na serwer po drodze nie "uciekły"
rozumiem, że będę musiał nabyć HUAWEI E3251 HSPA+ DC bo
HUAWEI E3131HSPA+ tego nie pociągnie?
rozumiem, że będę musiał nabyć HUAWEI E3251 HSPA+ DC bo
HUAWEI E3131HSPA+ tego nie pociągnie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Do tego wystarczy modem z EDGE, chyba że opóźnienia telemetrii są ważne (ponad 300ms) ale wtedy od razu powinno iść po GSM/3G/4G z pominięciem pasma 2m (144MHz).mnbvcxz pisze:telemetria będzie szła w paśmie 2 m,
Nie pomagam na PW!
-
wielkie dzięki za pomoc, przetestuję kilka rozwiązań i zobaczymy co najlepiej sobie poradzi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale w takim przypadku tego nie robi się za pomocą samego łącza. Do tego potrzeba sprzętu czy oprogramowania które ze 100% pewnością prześle dane do serwera.mnbvcxz pisze:Wolałbym żeby połączenie było stabilne i szybkie, aby wysyłane dane na serwer po drodze nie "uciekły"
Moim zdaniem to pociągnie nawet najstarszy modem z EDGE. Sam widziałem działające rozwiązania telemetrii na EDGE, gdzie innego zasięgu po prostu nie było. Bo to chodzi o małe wioseczki na krańcu Polskimnbvcxz pisze: HUAWEI E3131HSPA+ tego nie pociągnie?

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam! Prosiłbym o pomoc w wyborze operatora w miejscowości Sinogóra. Myślałem by wziąć internetn z orange bez modemu a modem dokupić. Teraz nie mam limitu, ale łącze ma prędkość jakieś 50kb/s ściągania. W orange myślałem, o abo 44.90 i do tego 35gb limitu. Może coś dorzucą bo mam u nich jeszcze telefon. Czy u mnie będzie hspa+dc ?
- XanPL
Kod: Zaznacz cały
http://beta.btsearch.pl/bts/?query=%C5%BBuromin
Orange jest tylko 1 BTS i to GSM900
Aero 2 - UMTS900
Plus - UMTS2100
Play - UMTS 2100
T-Mobile tez ma tylko GSM900 i 1 BTS
EDIT/ mapka orange pokazuje BTS na Żuromin, Szpitalna 53° 3' 53" N 19° 54' 42" E
mapka orange:
http://zasieg-orange.wp.pl/?footerlink=true
http://plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/stali_klienci/uslugi_do_telefonu/siec_najwiekszych_mozliwosci
Ostatnio zmieniony 2014-01-11, 14:39 przez XanPL, łącznie zmieniany 2 razy.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
- Guru bezprzewodowy
W ramach NetWorks Orange na twoim terenie korzysta z BTS-a UMTS900 w Żurominie u. Towarowa. Powinineś mieć na zewnątrz zasięg UMTS90 ewentualnie potrzebna antena na 900MHz. Jeśli chodzi o BTS-y NetWorks UMTS2100 , na których miałbyś HSPA+DC to najbliższe BTS-y to Lutocin i Zielona.Trochę daleko, trzeba by zrobić testy w ich kierunku.Oczywiście potrzebny modem HSPA+DC i antena kierunkowa na 2100MHz.
-
Kurcze bym wziął na te testy, ale skąd ja pożyczę antenę. Nikt u mnie jakoś nie ma takiego internetu. Myślałem o hspa+dc w polsacie ale boję się, o limit.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja też mam u nich telefon i niestety nic się nie dało wydusić przy pierwszej umowie na netacegulla pisze:Może coś dorzucą bo mam u nich jeszcze telefon
Nie wiem jak w polsacie ale w plusie (a to raczej to samo) jest limit 16Mb/s na DL więc więc nie oczekuj prędkości do 42Mb/s pomimo że będziesz miał DCcegulla pisze:Myślałem o hspa+dc w polsacie
-
- Guru bezprzewodowy
Do BTS Plusa UMTS2100 z HSPA+DC w Żurominie ul.Lidzbarska 42 masz ok. 10 km podobnie jak do NetWorks więc do odbioru potrzebna antena. Testy HSPA+DC możesz zrobić na samym modemie w pobliżu tych BTS-ów. Zobaczysz jak to wygląda w realu.