nie, nie moje.Jo_gurt pisze:Ten TP-Link to nie twoje?
To co sę tu wyświetla to urządzenia, które odpowiedziały na broadcast UPnP.
co to znaczy że odpowiedziały na broadcast? mógłbyś wyjaśnić w bardziej przystępnym jezyku?

Moderator: Moderatorzy
nie, nie moje.Jo_gurt pisze:Ten TP-Link to nie twoje?
To co sę tu wyświetla to urządzenia, które odpowiedziały na broadcast UPnP.
Musza miec IP, w innym wypadku nie mogl bys wywolac stronki konfiguracyjnej – a pisales ze potrzebujesz pin.rogers pisze:nie mają przydzielonego IP, pojawiają się nieregularnie- nie zauważyłem żadnego schematu.
Jestes za NATem, wiec LB musi byc wpiete w twoja siec. Albo kablem – sprawdz wszystkie kable, albo przez WiFi – zmien haslo, wylacz WPS.rogers pisze:Śledzenie trasy do google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:
To nie jest mozliwe. 127.0.0.1 to tzw. local host, ale jesli w ogole sie pojawil, to oznaczalo by to, ze masz jakis syf na kompie i przekierowanie przez ten syf.rogers pisze:kiedy za pierwszym razem uruchomiłem to polecenie, między livebox.home [192.168.1.1] a poz-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.9] pojawił się jeszcze jeden adres IP 127.0.0.0 (chyba) i jak się okazało był to mój laptop czyli kuba:komputer
Wygląda trochę jakby zadziałał ICMP Redirect.rogers pisze:kuba:komputer miał przydzielone IP 127.0.0.1
i ten adres pojawił się przy pierwszym uruchomieniu komendy tracert. przy kolejnych poleceniach już go nie było.
Nie powinie pokazywac sie za routerem.Jo_gurt pisze:Wygląda trochę jakby zadziałał ICMP Redirect.
Nie ma znaczenia.rogers pisze:livebox zniknął w ogole.
Dzialaja pingi na te urzadzenia?rogers pisze:druga sprawa, że na stronie konfiguracyjnej LB znajdowały się "urządzenia w sieci lokalnej" które miały przydzielone adresy IP, zanim skonfigurowałem własne komputery
Nie ma znaczenia - 127.0.0.1 to tzw. local host lub local loop -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Localhostrogers pisze:to polecenie było uruchamiane na innym komputerze niż kuba:komputer
Zrozumiałem, że pokazał się przed LB. Ale może źle zrozumiałem.key pisze:Nie powinie pokazywac sie za routerem.
Dlatego sie dziwie. Ale rownie dobrze OP mogl sie pomylic.rogers pisze:między livebox.home [192.168.1.1] a poz-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.9] pojawił się jeszcze jeden adres IP 127.0.0.0 (chyba)
Sorki ale nic z tego nie rozumiem.rogers pisze:usunąłem te urządzenia z sieci na stronie lb.
do tej pory zauwazylem 2 urzadzenia w "infrastrukturze sieci". być może jest 3-ie, którego nie zauważyłem.
wtedy adresy ip ze strony lb zgadzałyby się z urządzeniami, które pojawiają się w infrastrukturze sieci.
Jeszcze raz: Narysuj jak wyglada aktualna siec, podaj wszystkie urzadzenia i ich adresy IP/MAC.rogers pisze:Nie moge odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania, ponieważ usunąłem PC2,3,4 ze strony konfiguracyjnej.
Na pewno nie. Jesli przypisales stale IP, to urzadzenia nie pojawia sie na liscie serwera DHCP, w przeciwnym wypadku musza!rogers pisze:Nie były one zaznaczone w DHCP tylko w DNS.
Po pierwsze nie ma to najmniejszego znaczenia, a po drugie zalozmy ze jak nie bedziesz pisal po ludzku to tramwaj w srode.rogers pisze:załóżmy, że udało mi sie zlokalizować sieci, które pojawiają się w windowsowym oknie.