livebox 2.0- obce urządzenia w sieci lokalnej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rogers
Użytkownik forum

livebox 2.0- obce urządzenia w sieci lokalnej

Post autor: rogers »

czołem,
tydzień temu zamontowałem liveboxa 2.0 i skonfigurowałem go kablem przez laptopa. Potem kabel odłączyłem i podłączyłem dwa laptopy przez sieć wifi. Potem na stronie konfiguracyjnej okazało się że w "urządzeniach w twojej sieci lokanej" znajduje się więcej urządzeń niż powinno. Komputery PC4("KOMPUTER"), PC5 PC6 są "moje".

PC2 192.168.1.34
PC3 192.168.1.65
PC4 192.168.1.45
KOMPUTER 192.168.1.10
PC5 192.168.1.11
PC5 192.168.1.12

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b24 ... 3caba.html

Również po podłączeniu moich laptopów w ustawieniach NAT/PAT zmieniłem reguły użytkownika z WEB SERVER na SECURE SHELL SERVER, którego porty wewn. i zewn to 22, natomiast po którymś wejściu na stronę liveboxa port zewnętrzny wynosił 50tys. z hakiem.
Drugi laptop, przez którego nie konfigurowałem liveboxa któregoś razu był podłączony do sieci równocześnie przez wifi i ethernet( tak to widziałem na stronie). Przeskanowałem go i wyskoczył mi trojan JAVA/TROJAN DOWNLOADER OPENSTREAM.

Użyłem też komendy tracetr i zauważyłem, że pomiędzy bramą liveboxa a serwerami była jeszcze jedna pozycja (początek ip 192.168- końcówki nie pamiętam). zdarzyło się to tylko jeden raz przy uruchomionym comodo. myślałem ze to jego wina, ale żeby się upewnić przeinstalowałem, jednak taka sytuacja już sie nie powtórzyła.

Teraz mam w sumie podłączone do sieci 3 komputery: 2 laptopy i stacjonarny, który jest podłączony do sieci ethernetem.
Ktoś ma wgląd do moich komputerów, ale same maszyny są czyste (przynajmniej 2, które sformatowałem). Po formacie 2-giej maszyny 3 komputer laptop drastycznie zwolnił zarówno jeżeli chodzi o prace komputera jak i internetu. Mam jeszcze voipowy telefon podłączony do liveboxa. Ostatnio zauważyłem zakłócenia na linii, tzn natychmiast po odberaniu słuchawki występują zakłócenia na linii, tak że ledwo zdąze powiedzieć "dzien dobry"
Wiem na pewno, że każdy klawisz który wpisuję jest podsłuchiwany i to nie tylko gdy piszę coś w przeglądarce. Dodatkowo, co jakis czas sprawdzam logowanie na facebooku i następuje ono z różnych miejsc np w Toruniu
Zmieniałem hasło do wifi, formatowałem liveboxa do ustawień fabrycznych. W sumie łatwiej byłoby napisać czego nie robiłem.

Kolejna sprawa to telefon komórkowy, który ma Androida. Kilka razy zdarzyło się, że byłem cytowany przez osobę które nie miały prawa wiedzieć o miejscu, czasie i okolicznościach wypowiedzenia tych kwestii. (w tym czasie telefon nie był połączony z internetem) Android był przeinstalowany w sumie kilkakrotnie ale jestem pewny że problem nadal istnieje.

Dlatego skłaniam się ku tezie, że być może istnieje nasłuch radiowy- gdzieś wyczytałem, że zarówno sprzęt komputerowy jak i telefony komórkowe a nawet telewizory mogą do czegoś takiego posłużyć.
Poza tym regularnie stosuje słowne prowokacje, które nie pozostają bez odpowiedzi np. w postaci wiadmości z pogróżkami na facebooku.

biore tez pod uwage atak man-in-the-middle, czy ktos wie jak sprawdzic czy takie cos ma miejsce i jak to usunac/zabezpieczyc?
Ostatnio zmieniony 2013-12-08, 11:36 przez rogers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: livebox 2.0- obce urządzenia w sieci lokalnej

Post autor: Jo_gurt »

Popraw linka.
rogers
Użytkownik forum

zrobione
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sprawdź programem adwcleaner każdy z komputerów.

Pokaż adresy MAC każdego z urządzeń podłączonych do LB.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rogers pisze:zdarzyło się to tylko jeden raz przy uruchomionym comodo. myślałem ze to jego wina, ale żeby się upewnić przeinstalowałem, jednak taka sytuacja już sie nie powtórzyła.
Jeśli antywirus by miał jakieś proxy to za pomocą tracerta byś raczej tego nie widział. Ten adres to mógł być właśnie spowodowany atakiem MiM. Ale dobry fachowiec i z tym by sobie poradził.

A tak ogólnie to jakie masz szyfrowanie WEP? Jeśli tak, to żadne zabezpieczenie. Można je złamać w przypadku dużego natężenia ruchu w mniej niż godzinę. Włącz WPA/WPA2, albo do testów po prostu wyłącz WiFi i sprawdź czy wtedy ten komputer zniknie.

Dalej można by poszukać programów co skanują sieć LAN ze względu na komputery. Może pokażą coś więcej. Być może któryś komputer ma włączone jakieś połączenie VPN albo podobne? Po prostu trojan umożliwia wpięcie się do sieci wewnętrznej LAN poprzez internet.

Ogólnie to wyłącz WiFi na początek. Włączaj kolejne komputery i za pomocą skanera sieci LAN sprawdzaj czy po włączeniu któregoś nie pojawi się nowy komputer. Na koniec można włączyć WiFi i sprawdzić co wtedy.

Ewentualnie można by jeszcze sprawdzić kable. Bo teoretycznie istnieje możliwość nasłuchu kabli. Ale to raczej mało prawdopodobne.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rogers
Użytkownik forum

te komputery nie miały adresów mac. po prostu były, ale nieaktywne. wyrzuciłem je z sieci i niezauważyłem żeby ponownie sie pojawiały.
Wszystkie pozostałe objawy, które opisałem miały miejsce po usunięciu 'obcych' komputerów z sieci.

jeżeli chodzi adwcleaner to chyba nie ma sensu skanować komputerów które dopiero co były sformatowane?
YaHooo pisze:Dalej można by poszukać programów co skanują sieć LAN ze względu na komputery. Może pokażą coś więcej. Być może któryś komputer ma włączone jakieś połączenie VPN albo podobne?
jaki program polecasz?
YaHooo pisze: Ewentualnie można by jeszcze sprawdzić kable. Bo teoretycznie istnieje możliwość nasłuchu kabli.
w tej sytuacji jestem w stanie uwierzyć we wszystko, dlatego moglbys przyblizyc temat?
dexter18

Post autor: dexter18 »

YaHooo pisze: Ewentualnie można by jeszcze sprawdzić kable. Bo teoretycznie istnieje możliwość nasłuchu kabli. Ale to raczej mało prawdopodobne.
Czy może się ktoś wpina w twoją sieć na "lewo".
rogers
Użytkownik forum

a jak sie do tego zabrac?
w sumie to od niedawna jest moje nowe hobby wiec kazda wskazowka bedzie mile widzana
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rogers pisze: jaki program polecasz?
Aktywność komputerów sprawdzisz np. za tego darmowego narzędzia http://www.softperfect.com/products/networkscanner/
rogers pisze: jeżeli chodzi adwcleaner to chyba nie ma sensu skanować komputerów które dopiero co były sformatowane?
Zależy co było robione. Może masz rootkita który ukrywa się w MBR i wtedy nawet reinstall systemu może nic nie dać.
rogers pisze: w tej sytuacji jestem w stanie uwierzyć we wszystko, dlatego moglbys przyblizyc temat?
Ktoś może "na chama" wpiąć się w Twój kabel od internetu np. na klatce schodowej i podsłuchiwać Twoją transmisję. Ale to wymagałoby rozcięcia kabla i fizyczne wpięcie się w niego.
dexter18 pisze: Czy może się ktoś wpina w twoją sieć na "lewo".
Racja.
rogers pisze:a jak sie do tego zabrac?
To co ja bym zrobił opisałem Ci w poprzednim poście. Najlepiej wyłączyć wszystko i włączać po kolei. Potem możesz obserwować co się dzieje włączając po kolei użytkowników.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rogers
Użytkownik forum

dzieki. o co moze chodzic z tymi portami, dlaczego jednego razu wewn. był 22 a zewnetrzny 50000?
a jezeli chodzi o tracert to pamietam, ze początek "przejsciowego" adresu miedzy lb a serwerami ip miał taki sam początek jak brama livebox.
no i laptop, którego nie formatowałem- był podłączony przez Wifi i Ethernet jednoczesnie? czy to w ogole jest mozliwe?
Ostatnio zmieniony 2013-12-08, 13:42 przez rogers, łącznie zmieniany 2 razy.
dexter18

YaHooo pisze:Zależy co było robione. Może masz rootkita który ukrywa się w MBR i wtedy nawet reinstall systemu może nic nie dać.
Wtedy można by było zrobić formatowanie nisko poziomowe. Ale nie wiem czy to pomoże.
rogers
Użytkownik forum

dzieki. o co moze chodzic z tymi portami, dlaczego jednego razu wewn. był 22 a zewnetrzny 50000?
a jezeli chodzi o tracert to pamietam, ze początek "przejsciowego" adresu miedzy lb a serwerami ip miał taki sam początek jak brama livebox.
no i laptop, którego nie formatowałem- był podłączony przez Wifi i Ethernet jednoczesnie? czy to w ogole jest mozliwe?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:dlaczego jednego razu wewn. był 22 a zewnetrzny 50000?
W jakiej sytuacji?
rogers pisze:a jezeli chodzi o tracert to pamietam
Zrób jeszcze raz tracert 8.8.8.8 i daj tutaj tekstowo.
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

wojteks pisze:rogers napisał/a:
dlaczego jednego razu wewn. był 22 a zewnetrzny 50000?

W jakiej sytuacji?
podczas rutynowego przeglądu. żadna konkretna sytuacja. w ustawieniach NAT/PAT zmieniłem reguły użytkownika z WEB SERVER na SECURE SHELL SERVER, którego porty wewn. i zewn to 22, natomiast po którymś wejściu na stronę liveboxa port zewnętrzny wynosił 50tys. z hakiem.

tracert dla 8.8.8.8
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Windows\system32>tracert 8.8.8.8

Śledzenie trasy do google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

1 3 ms 3 ms 3 ms livebox.home [192.168.1.1]
2 104 ms 25 ms 25 ms poz-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.9]
3 24 ms 25 ms 25 ms poz-r2.tpnet.pl [80.50.157.33]
4 35 ms 35 ms 35 ms war-r3.tpnet.pl [194.204.175.93]
5 * 33 ms 35 ms war-b2-link.telia.net [213.248.89.85]
6 55 ms 55 ms 57 ms ffm-bb2-link.telia.net [213.155.133.90]
7 54 ms 55 ms 85 ms ffm-b7-link.telia.net [80.91.247.75]
8 48 ms 45 ms 45 ms google-ic-127674-ffm-b7.c.telia.net [213.248.89.
38]
9 51 ms 54 ms 53 ms 72.14.238.46
10 51 ms 52 ms 53 ms 209.85.251.246
11 60 ms 52 ms 76 ms 209.85.254.114
12 * * * Upłynął limit czasu żądania.
13 54 ms 54 ms 54 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]

Śledzenie zakończone.

C:\Windows\system32>

Teraz przeglądałem "Sieć" w Windowsie i oto co zobaczyłem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 58e8a.html

chwile potem Wireless Router zniknął.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:Teraz przeglądałem "Sieć" w Windowsie i oto co zobaczyłem:
Interesujące, zmień szyfrowanie WiFi na WPA2-PSK z długim niesłownikowym hasłem.

Tracert nic ciekawego nie wnosi, jest OK.
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

mam takie hasło, zmieniam je średnio 3 razy w tygodniu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:mam takie hasło, zmieniam je średnio 3 razy w tygodniu
Czary jakieś normalnie, ja mam takie hasło od kilku lat i problemów żadnych.

A nie masz przypadkiem włączonej http://www.orange.pl/kid,4002009501,id, ... ticle.html
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

Mam, ale go zdeaktywowałem, poza tym nie powinno wtedy w nazwie sieci być "Orange_FunSpot"? No i fakt, że zniknął w momencie kiedy na niego spojrzałem jest nieco dziwny.

Mam jeszcze pytanie czym jest GStreamer? Bo mam to zainstalowane, chociaż sobie nie przypominam żebym robił to osobiście.
Czy to sie instaluje domyślnie razem z jakimiś programami?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:czym jest GStreamer?
Przepytaj googla.
rogers pisze:żebym robił to osobiście
Zrób test adwcleaner'em.
rogers pisze:hasło, zmieniam je średnio 3 razy w tygodniu
Kto oprócz Ciebie zna hasło?
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

Teoretycznie tylko ja znam hasło.
Probowałem coś poczytać o tym gstreamer, ale zuepłnie nie rozumiem jezyka w którym jest opisany. . Adwcleaner niczego nie wykrył, a ten plik został zainstalowany dzisiaj
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

GStreamer to zestaw bibliotek multimedialnych (wspomaga programy w odtwarzaniu wideo i audio). Najczęściej go widziałem na Linuksie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:Probowałem coś poczytać o tym gstreamer
Słabo szukasz http://pl.wikipedia.org/wiki/GStreamer
rogers pisze:Teoretycznie tylko ja znam hasło.
No to problemu nie powinno być. Nie masz/miałeś jakiegoś hamachi zainstalowanego?
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

nie jestem informatykiem i nie rozumiem co jest napisane na wikipedii.

poza tym- jak teraz sprawdzam- co jakis czas pojawiaja sie i znikaja routery takie jak te na obrazku, tylko ze maja one rozne adresy MAC. przy kazdym uruchomieniu komputera w moich dokumenatach pojawia sie plik tekstowy 'agent'
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rogers pisze:o co moze chodzic z tymi portami, dlaczego jednego razu wewn. był 22 a zewnetrzny 50000?
Akurat nie rozumiem dokładnie o czym piszesz. Możesz wyjaśnić dokładniej?
rogers pisze: a jezeli chodzi o tracert to pamietam, ze początek "przejsciowego" adresu miedzy lb a serwerami ip miał taki sam początek jak brama livebox.
To nieco dziwne. Nie mam pojęcia dlaczego tak może być.
rogers pisze: no i laptop, którego nie formatowałem- był podłączony przez Wifi i Ethernet jednoczesnie? czy to w ogole jest mozliwe?
Jak najbardziej możliwe. System wybiera wybiera sobie połączenie na podstawie metryk tras. A te są ustalane na podstawie prędkości ustanawianych przy połączeniu. Tak więc mając WiFi 54Mb/s oraz LAN 100Mb/s domyślnie to będzie LAN.
dexter18 pisze: Wtedy można by było zrobić formatowanie nisko poziomowe. Ale nie wiem czy to pomoże.
Raczej aż tak nie trzeba. Warto jednak wtedy wywalić wszystkie partycje oraz MBR. Pozakładać wszystko od nowa i powinno
rogers pisze: Teraz przeglądałem "Sieć" w Windowsie i oto co zobaczyłem:
być ok.

Chyba ktoś Ci się po prostu podłączył pod WiFi. Dlatego na początek wyłącz je i łącz się tylko po kablu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:w moich dokumenatach pojawia sie plik tekstowy 'agent'
Dokładniej w jakim katalogu, daj pełną ścieżkę, co się w nim znajduje?
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

przy kazdym uruchomieniu w zakladce siec pojawia sie oprocz mojego router bezprzewodowy, po jakims czasie znika.

C->uzytkownicy->Ja tutaj znajduje sie plik tekstowy. na razie pusty, zobacze co bedzie dalej
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rogers pisze:przy kazdym uruchomieniu w zakladce siec pojawia sie oprocz mojego router bezprzewodowy, po jakims czasie znika.
Dziwne ale daj jeszcze tekstowo wynik ipconfig /all z tego komputera.
Nie pomagam na PW!
rogers
Użytkownik forum

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Kuba>ipconfig/all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Kuba-Komputer
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : [CommView] Atheros AR9485WB-EG Wireless N
etwork Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 50-B7-C3-14-8D-50
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::1510:5812:8971:fcb0%14(Preferowane)

Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.110(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 324057027
Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1A-19-11-1B-E8-03-9A-E0-00-20

Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : E8-03-9A-E0-00-20
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

C:\Users\Kuba>
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Też niby wszystko OK.
Nie pomagam na PW!
dexter18

rogers pisze:Ostatnio zauważyłem zakłócenia na linii, tzn natychmiast po odberaniu słuchawki występują zakłócenia na linii, tak że ledwo zdąze powiedzieć "dzien dobry"
Coś mi tu śmierdzi. Chyba ktoś wpiął się na lewo w twoją linię.
ODPOWIEDZ