ustawienie DI-524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel_
Początkujący użytkownik forum

ustawienie DI-524

Post autor: pawel_ »

witam. na poczatku chcialem sie przywitac, bo jestem tu nowy :) a wiec do rzeczy. kupilem ten router i nie potrafie go teraz skonfigurowac :/ mam w domu internet z kablowki (vectra) podlaczony do kompa stacjonarnego i chcialbym go podzielic tak zebym mogl jeszcze korzystac przez WiFi na laptopie. podlaczanie kablami nie sprawilo mi problemu bo zrobilem to zgodnie z manualem. problem pojawil sie gdy zaczalem konfiguracje zwiazana z IP, bramami, maskami itd :/ szczerze mowiac to nie za bardzo sie znam na tych rzeczach i dlatego prosze o wyrozumialosc i dokladna instrukcje 'krok po kroku' ;) bede wdzieczny ;) pozdrawiam (btw. przeczytalem wszytskie tematy zwiazane z DI-524 ale nie mi sie nie udalo)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: ustawienie DI-524

Post autor: zDaleKi »

Witaj,
pawel_ pisze:(btw. przeczytalem wszytskie tematy zwiazane z DI-524 ale nie mi sie nie udalo)
Zobacz też inne posty niekoniecznie o tym routerze:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009

Ten wątek rozumiem znalazłeś:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8140
Jeżeli tak, to co jeszcze z tamtych kwestii jest niejasne? ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pawel_

sorka ze nie pisalem ale wyjechalem na weekand ;) dzis mam zamiar sie wziac za ten router ;) mam neta z kablowki i znam wszytskie jego dane typu IP, brama itd. w kompie mam karte sieciowa. jakie dane mam tam powpisywac? w laptopie karta wifi jest. czy tam tez musze jakies ustawienia zmieniac? dodam ze laptop wykrywa mi siec ale www i inne nie dzialaja :/

edit:
podam wam troche moich danych zeby w razie czego bylo lepiej operowac co mam gdzie wpisac :) z polaczenia lokalnego z netem odczytalem:

IP: A
Maska podsieci: B
Brama: C
Serwer DHCP: D
DNS: E i F
MAC: G
ukrylem bo nie wiedzialem ktore moge ujawnic ;P
pomozcie ;)
zDaleKi

Przecież w tych podanych postach prawie wszystko o ile nie wszystko jest. :shock:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pawel_

pokombinowalem troche i dziala ;) <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko na stacjonarnym chodzi internet w porzadku. ale wifi na laptopie wykrywa siec i po polaczeniu net nie dziala :/ aha i nie moge rowniez wejsc do panelu konfiguracyjnego routera przez www. wie ktos o co chodzi?
zDaleKi

Co do panela, to może masz zablokowane łączenie się pod WiFi z panelem konfiguracyjnym?
A co do braku neta, czy możesz PINGować bramę domyślną, czyli swój router? Więcej o pingowaniu jest w FAQ w razie czego. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678
Może nie masz wpisanych adresów DNS w notku? Spróbuj np. zrobić:

Kod: Zaznacz cały

ping 195.114.1.209
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
pawel_

spingowalem adres routera tak jak jest to w FAQ i wyszlo takie cos:

Statystyka badania ping dla 192.168.0.1:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty)

dzialaja mi wszystkie strony tylko ta od routera nie chce wejsc :/ a o co chodzi z tymi adresami w notku? DNSy powspisywalem wszedzie :/
zDaleKi

pawel_ pisze:Statystyka badania ping dla 192.168.0.1:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty)
Dziwne, że nie pinguje Tobie routera, to wskazuje że nie masz z nim połączenia. Zakładam, że nic nie blokowałeś na routerze.
pawel_ pisze:dzialaja mi wszystkie strony tylko ta od routera nie chce wejsc :/
Ale na którym kompie? Bo już troszkę zamieszałeś ;)
Napisz jeszcze raz co pinguje się na PC a co na lapku, znaczy czy pinguje się router i ten adres IP jak powyżej.

Zrób też na obydwu:

Kod: Zaznacz cały

tracert 195.114.1.209
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
pawel_

na lapku nic nie ruszam tylko co jakis czas wlaczam wifi i wyszukuje sieci, bo wyszedlem z zalozenia ze skoro z lapkiem bede sie laczyl przez wifi to nie musze nic kombinowac w ustawieniach, zgadza sie? ;)

strone routera pingowalem na PC. co jakis czas robie reset routera i ustawiam wszystko od nowa, bo mysle ze moge popelniac gdzies jakis glupi blad. i moim wyznacznikiem polaczenia z netem jest zielona ikonka skype. w momencie kiedys nie ma netu bo jeszcze nie zmienie adresow karty sieciowej itd to moge wejsc do panelu routera. a kiedy skype zadziala (czyli jest net) wszytskie strony dzialaja ale panel nie :/ i w tym momencie wlaczam wifi w lapku i wykrywa mi siec. lacze sie z nia ale neta nie ma :/
zDaleKi

Chyba będę to musiał jutro przemyśleć, bo dziś to już nic nie rozumiem po tym przykładzie ze Skype :lol: :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ