ustawienie DI-524
Moderator: Moderatorzy
-
pawel_
- Początkujący użytkownik forum
ustawienie DI-524
witam. na poczatku chcialem sie przywitac, bo jestem tu nowy
a wiec do rzeczy. kupilem ten router i nie potrafie go teraz skonfigurowac
mam w domu internet z kablowki (vectra) podlaczony do kompa stacjonarnego i chcialbym go podzielic tak zebym mogl jeszcze korzystac przez WiFi na laptopie. podlaczanie kablami nie sprawilo mi problemu bo zrobilem to zgodnie z manualem. problem pojawil sie gdy zaczalem konfiguracje zwiazana z IP, bramami, maskami itd
szczerze mowiac to nie za bardzo sie znam na tych rzeczach i dlatego prosze o wyrozumialosc i dokladna instrukcje 'krok po kroku'
bede wdzieczny
pozdrawiam (btw. przeczytalem wszytskie tematy zwiazane z DI-524 ale nie mi sie nie udalo)
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: ustawienie DI-524
Witaj,
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
Ten wątek rozumiem znalazłeś:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8140
Jeżeli tak, to co jeszcze z tamtych kwestii jest niejasne?
Zobacz też inne posty niekoniecznie o tym routerze:pawel_ pisze:(btw. przeczytalem wszytskie tematy zwiazane z DI-524 ale nie mi sie nie udalo)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
Ten wątek rozumiem znalazłeś:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8140
Jeżeli tak, to co jeszcze z tamtych kwestii jest niejasne?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
pawel_
sorka ze nie pisalem ale wyjechalem na weekand
dzis mam zamiar sie wziac za ten router
mam neta z kablowki i znam wszytskie jego dane typu IP, brama itd. w kompie mam karte sieciowa. jakie dane mam tam powpisywac? w laptopie karta wifi jest. czy tam tez musze jakies ustawienia zmieniac? dodam ze laptop wykrywa mi siec ale www i inne nie dzialaja 
edit:
podam wam troche moich danych zeby w razie czego bylo lepiej operowac co mam gdzie wpisac
z polaczenia lokalnego z netem odczytalem:
IP: A
Maska podsieci: B
Brama: C
Serwer DHCP: D
DNS: E i F
MAC: G
ukrylem bo nie wiedzialem ktore moge ujawnic ;P
pomozcie
edit:
podam wam troche moich danych zeby w razie czego bylo lepiej operowac co mam gdzie wpisac
IP: A
Maska podsieci: B
Brama: C
Serwer DHCP: D
DNS: E i F
MAC: G
ukrylem bo nie wiedzialem ktore moge ujawnic ;P
pomozcie
-
zDaleKi
Przecież w tych podanych postach prawie wszystko o ile nie wszystko jest. 
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
pawel_
pokombinowalem troche i dziala
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko na stacjonarnym chodzi internet w porzadku. ale wifi na laptopie wykrywa siec i po polaczeniu net nie dziala
aha i nie moge rowniez wejsc do panelu konfiguracyjnego routera przez www. wie ktos o co chodzi?
-
zDaleKi
Co do panela, to może masz zablokowane łączenie się pod WiFi z panelem konfiguracyjnym?
A co do braku neta, czy możesz PINGować bramę domyślną, czyli swój router? Więcej o pingowaniu jest w FAQ w razie czego. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678
Może nie masz wpisanych adresów DNS w notku? Spróbuj np. zrobić:
A co do braku neta, czy możesz PINGować bramę domyślną, czyli swój router? Więcej o pingowaniu jest w FAQ w razie czego. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678
Może nie masz wpisanych adresów DNS w notku? Spróbuj np. zrobić:
Kod: Zaznacz cały
ping 195.114.1.209 Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
pawel_
spingowalem adres routera tak jak jest to w FAQ i wyszlo takie cos:
Statystyka badania ping dla 192.168.0.1:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty)
dzialaja mi wszystkie strony tylko ta od routera nie chce wejsc
a o co chodzi z tymi adresami w notku? DNSy powspisywalem wszedzie 
Statystyka badania ping dla 192.168.0.1:
dzialaja mi wszystkie strony tylko ta od routera nie chce wejsc
-
zDaleKi
Dziwne, że nie pinguje Tobie routera, to wskazuje że nie masz z nim połączenia. Zakładam, że nic nie blokowałeś na routerze.pawel_ pisze:Statystyka badania ping dla 192.168.0.1:
Ale na którym kompie? Bo już troszkę zamieszałeśpawel_ pisze:dzialaja mi wszystkie strony tylko ta od routera nie chce wejsc
Napisz jeszcze raz co pinguje się na PC a co na lapku, znaczy czy pinguje się router i ten adres IP jak powyżej.
Zrób też na obydwu:
Kod: Zaznacz cały
tracert 195.114.1.209 Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
pawel_
na lapku nic nie ruszam tylko co jakis czas wlaczam wifi i wyszukuje sieci, bo wyszedlem z zalozenia ze skoro z lapkiem bede sie laczyl przez wifi to nie musze nic kombinowac w ustawieniach, zgadza sie? 
strone routera pingowalem na PC. co jakis czas robie reset routera i ustawiam wszystko od nowa, bo mysle ze moge popelniac gdzies jakis glupi blad. i moim wyznacznikiem polaczenia z netem jest zielona ikonka skype. w momencie kiedys nie ma netu bo jeszcze nie zmienie adresow karty sieciowej itd to moge wejsc do panelu routera. a kiedy skype zadziala (czyli jest net) wszytskie strony dzialaja ale panel nie
i w tym momencie wlaczam wifi w lapku i wykrywa mi siec. lacze sie z nia ale neta nie ma 
strone routera pingowalem na PC. co jakis czas robie reset routera i ustawiam wszystko od nowa, bo mysle ze moge popelniac gdzies jakis glupi blad. i moim wyznacznikiem polaczenia z netem jest zielona ikonka skype. w momencie kiedys nie ma netu bo jeszcze nie zmienie adresow karty sieciowej itd to moge wejsc do panelu routera. a kiedy skype zadziala (czyli jest net) wszytskie strony dzialaja ale panel nie
-
zDaleKi
Chyba będę to musiał jutro przemyśleć, bo dziś to już nic nie rozumiem po tym przykładzie ze Skype

Pozdr, (R) BliSki. (tm)