Witam na wstępie chciał bym się przywitać
I mam pytanie dotyczące SSID w Ap czy każdy punkt dostępowy w sieci w firmie może mieć takie same SSID np.PRACA
Jak wcześniej pracowałem w sieciach bezprzewodowych to każdy Ap musiał mieć inna nazwę żeby nie było duplikatów nazw sieci.
Teraz pracuję w firmie i jest takie rozwiązanie że wszystkie AP mają taką same SSID
Czy tak powinno być>>
SSID w AP
Moderator: Moderatorzy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: SSID w AP
Tak.hrafa pisze:czy każdy punkt dostępowy w sieci w firmie może mieć takie same SSID np.PRACA
Nigdy nie było takiego wymagania technciznego. Natomiast czasem warto tak zrobić.hrafa pisze:Jak wcześniej pracowałem w sieciach bezprzewodowych to każdy Ap musiał mieć inna nazwę żeby nie było duplikatów nazw sieci.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bzdura. Rozne nazwy umozliwiaja rozpoznanie z ktorym AP sie laczysz.Jak wcześniej pracowałem w sieciach bezprzewodowych to każdy Ap musiał mieć inna nazwę żeby nie było duplikatów nazw sieci.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Karta rozpoznaje AP po BSSID ( Basic Service Set Identifier). W trybie infrastruktury jest to MAC adres AP, w ad-hoc adres MAC komputera.
Dlatego SSID mogą być identyczne,bo i tak MAC'i AP są różne.
W windowsach komendą w wiersuz poleceń:
dostaniemy BSSID AP'ka do którego jesteśmy aktualnie podłączeni, oraz wszystkich sieci widzianych przez kartę.
Dlatego SSID mogą być identyczne,bo i tak MAC'i AP są różne.
W windowsach komendą w wiersuz poleceń:
Kod: Zaznacz cały
netsh wlan show all | findstr "BSSID"