SSID w AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hrafa
Początkujący użytkownik forum

SSID w AP

Post autor: hrafa »

Witam na wstępie chciał bym się przywitać
I mam pytanie dotyczące SSID w Ap czy każdy punkt dostępowy w sieci w firmie może mieć takie same SSID np.PRACA
Jak wcześniej pracowałem w sieciach bezprzewodowych to każdy Ap musiał mieć inna nazwę żeby nie było duplikatów nazw sieci.
Teraz pracuję w firmie i jest takie rozwiązanie że wszystkie AP mają taką same SSID
Czy tak powinno być>>
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: SSID w AP

Post autor: Jo_gurt »

hrafa pisze:czy każdy punkt dostępowy w sieci w firmie może mieć takie same SSID np.PRACA
Tak.
hrafa pisze:Jak wcześniej pracowałem w sieciach bezprzewodowych to każdy Ap musiał mieć inna nazwę żeby nie było duplikatów nazw sieci.
Nigdy nie było takiego wymagania technciznego. Natomiast czasem warto tak zrobić.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jak wcześniej pracowałem w sieciach bezprzewodowych to każdy Ap musiał mieć inna nazwę żeby nie było duplikatów nazw sieci.
Bzdura. Rozne nazwy umozliwiaja rozpoznanie z ktorym AP sie laczysz.
Nie pomagam na PW.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Karta rozpoznaje AP po BSSID ( Basic Service Set Identifier). W trybie infrastruktury jest to MAC adres AP, w ad-hoc adres MAC komputera.

Dlatego SSID mogą być identyczne,bo i tak MAC'i AP są różne.

W windowsach komendą w wiersuz poleceń:

Kod: Zaznacz cały

netsh wlan show all | findstr "BSSID"
dostaniemy BSSID AP'ka do którego jesteśmy aktualnie podłączeni, oraz wszystkich sieci widzianych przez kartę.
ODPOWIEDZ