czy skype dziala na gprs-ie ?? dokladnie na simdacie
Moderator: Moderatorzy
czy skype dziala na gprs-ie ?? dokladnie na simdacie
wiem ze temat gdzies tu byl juz poruszany ale nie moge znalezc tego... mam simdate z gprsem no i chcialbym pogadac przez skype'a... jesli dziala to dobrze to kupie sobie sluchawki i mikrofon a jesli nie dziala to nie bede kupowal... z gory dzieki za info
-
- Stały użytkownik forum
Re: czy skype dziala na gprs-ie ?? dokladnie na simdacie
U mnie na gprsie wygladalo to tak: ja kolege dobrze slyszalem a on mnie slabo, wynika to z tego ze na gprsie jest słaby upload. Takze odradzam
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Niezbyt chodzi nawet na EDGE takze nie polecam komunikowanie sie przez skype i iplus a tym bardziej na GPRS
-
- Stały użytkownik forum
możesz nie polecać, ale co szkodzi spróbować? ja nie polegałbym na opini innych
na połączniu modemowy tp sa 2,8 kB/s szło, kiedyś próbowałem i szło pogadać
aco do słabego uploadu to też moze zależeć od kalsy modemu przy gprs class 10 jest lepszy upload niż przy gprs class 6 na przykład 

kreciskon ma racje. Poza tym, jesli nawet skype nie bedzie Ci chodzil, to pokombinuj z innymi komunikatorami, namnozylo sie tego teraz.
A co do SimData, to dokladnie taka sama usluga jak abonamentowa, tylko ze w przedplacie
A co do SimData, to dokladnie taka sama usluga jak abonamentowa, tylko ze w przedplacie

- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja mam GPRS na GC79 i przez GG można było spokojnine pogadać. Tylko że ta druga osoba miała szybki internet. No i mnie było śłychać z 2 sekundowym opóżnieniem ale wszystko ładnie i wyrażnie.
Potwierdzam dział fajnie, tylko ta druga osoba musi miec bardzo dobry netTomekŁódź pisze:Ja mam GPRS na GC79 i przez GG można było spokojnine pogadać. Tylko że ta druga osoba miała szybki internet. No i mnie było śłychać z 2 sekundowym opóżnieniem ale wszystko ładnie i wyrażnie.

- kemott1
To byłem ja przed chwilo. <font color="#FF00FF"><b>»»korzystałem««</b></font> z tunelowania z kompresja
i działa to w sieci lan super tylko zamiast 127.0.0.1 trzeba ip które jest widziane w lanie ,śmiga fajnie
<font color="#FF00FF"><b>»»korzystałem««</b></font> z gc75.
a wiecej o tej kompresji tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=886

a wiecej o tej kompresji tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=886
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:49 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Proponuje Team Speaka 

komp: Amd Sempron 2600+@3700+ -- asrok k8nf4g+ gf6100 -- audigy+inspire6700 -- 160hdd -- WIFI: ON
lap: Hewlett-Packard HP Compaq nx8220 (EK088ES#AKD) WIFI: ON
siec: WIFI VECTRA on the house with AP MOTOROLA surfboard
lap: Hewlett-Packard HP Compaq nx8220 (EK088ES#AKD) WIFI: ON
siec: WIFI VECTRA on the house with AP MOTOROLA surfboard
- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Problemem komuniktorów VoIP nie jest transfer tylko PINGi. Za duże są czasy odpowiedzi serwera na paczkęi jakość jest, jaka jest.
Skype działa już na modemie GPRS kl.10. Obie strony muszą mieć założone słuchawki. Jakikolwiek sprzęg lub hałas w tle - obojętnie po której stronie i połączenie zostaje "poszarpane" lub zerwane.
Opóźnienie kilka sek. i to pod warunkiem, że modem znajduje się w dobrych warunkach radiowych (minimalna korekcja błędów)
Niestety trzeba rozmawiać jak przez Walkie talkie. Jeden mówi, drugi słucha i na odwrót. Próba mówienia jednocześnie też skutkuje utratą głosu nadającego przez GPRS.
VoipStunt. Komunikator łudząco podobny do Skype. Umożliwia darmowe połączenia telefoniczne do Polski (max 2x 1min. potem trzeba zmieniać login, aby znów zadzwonić za free) i działa też podobnie ja Skype - czyli za darmo via internet. Jedno go jednak odróżnia od innych. W ustawieniach można ustawić połączenie szerokopasmowe lub dialup, co pozwala na zwiększenie kompresji i nieco poprawia jakość ale nie ma się co oszukiwać. Lepiej od razu powiedzieć, że przesyłanie głosu przez GPRS/EDGE po prostu nie działa, gdyż nawet gdy działa to jest to męczace i nie ma nic wspólnego z namiastką nawet komfortu.
Skype działa już na modemie GPRS kl.10. Obie strony muszą mieć założone słuchawki. Jakikolwiek sprzęg lub hałas w tle - obojętnie po której stronie i połączenie zostaje "poszarpane" lub zerwane.
Opóźnienie kilka sek. i to pod warunkiem, że modem znajduje się w dobrych warunkach radiowych (minimalna korekcja błędów)
Niestety trzeba rozmawiać jak przez Walkie talkie. Jeden mówi, drugi słucha i na odwrót. Próba mówienia jednocześnie też skutkuje utratą głosu nadającego przez GPRS.
VoipStunt. Komunikator łudząco podobny do Skype. Umożliwia darmowe połączenia telefoniczne do Polski (max 2x 1min. potem trzeba zmieniać login, aby znów zadzwonić za free) i działa też podobnie ja Skype - czyli za darmo via internet. Jedno go jednak odróżnia od innych. W ustawieniach można ustawić połączenie szerokopasmowe lub dialup, co pozwala na zwiększenie kompresji i nieco poprawia jakość ale nie ma się co oszukiwać. Lepiej od razu powiedzieć, że przesyłanie głosu przez GPRS/EDGE po prostu nie działa, gdyż nawet gdy działa to jest to męczace i nie ma nic wspólnego z namiastką nawet komfortu.
- piotr2802
Tak zgadza się co @raptou napisał, ja próbowałem poprzez EDGE innych komunikatorów głosowych yahoo, czy msn i ten sam efekt. Łącze po prostu nie wyrabia i dochodzi do przerywania głosu po obydwóch stronach , a w konsekwencji nawet zrywało mi połączenie.
Co dziwne lepiej mi się łączyło (mimo opisanych wyżej kłopotów), w małej miejscowości , niż np. w samym centrum Krakowa. Pewnie to też ma związek z obciążeniem w dużych miastach stacji nadawczej BTS i dużej ilości zwykłych rozmów komórkowych.
Nawet chyba w wymaganiach sprzętowych to SKYPE jest napisane, że musi być stałe łącze internetowe....i dlatego na zwykłym modemie TP s.A. udaje się połączyć, bo mimo że przepustowość mała, ale zawsze to kabel...
Pozdrawiam
Co dziwne lepiej mi się łączyło (mimo opisanych wyżej kłopotów), w małej miejscowości , niż np. w samym centrum Krakowa. Pewnie to też ma związek z obciążeniem w dużych miastach stacji nadawczej BTS i dużej ilości zwykłych rozmów komórkowych.
Nawet chyba w wymaganiach sprzętowych to SKYPE jest napisane, że musi być stałe łącze internetowe....i dlatego na zwykłym modemie TP s.A. udaje się połączyć, bo mimo że przepustowość mała, ale zawsze to kabel...

Pozdrawiam