widzę, że moderatorzy usunęli wątek w którym przedwcześnie napisałem, że rozwiązany problem

Przypomnę o co chodzi.
Mam Huawei E3131, laptop ASUS z Windowsem 8 OEM.
Po włożeniu modemu do portu USB wyświetla mi się w dymku taki komunikat.:

"ASUS Instant On. When placed in deep sleep battery mode, the system may not wake on LAN or through a USB service."
Kliknięcie prawym/lewym guzikiem na dymek lub ikonkę programu która na sekundę pojawia się w trayu nic nie daje, dymek natychmiast znika.
Po nawiązaniu połączenia, przy próbie pisania na klawiaturze (nie piszę = jest OK), obraz zaczyna migotać- ułamek sekundy trwające "black screeny", po czym po kilku blankach komputer przechodzi samoczynnie w status deep sleep. Żadna konkretna litera nie powoduje tego problemu! Czasem mogę napisać trzy znaki, a czasem pisać przez dwie minuty.
Myślałem, że wyłączenie "zasypiania" wszędzie w panelu sterowania spowodowało rozwiązanie problemu.
Jednak nie! Dalej się wyłącza. Połączenie nie-mobile, jest OK.
Podsumowanie problemu:
1) nawiązanie połączenia z siecią mobile - ekran miga i przechodzi w status deep sleep po kilku "blankach"
2) siedząc na słuchawkach zauważyłem raz to typowe "trzeszczenie" przychodzącego SMSa (tuż przed deep sleepem)
3) połączenie kablowe nie powoduje żadnych ubocznych efektów
4) zmiana ustawień w panelu sterowania, zasilanie etc. nie pomogła
5) wyłączenie z działających usług programu instantON nie pomogło
6) Windows8.1 - nie wchodzi w grę zainstalowanie "czystego" systemu bez żadnych ASUSowych dodatków