Orange nalicza mi zawyżony transfer danych
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Orange nalicza mi zawyżony transfer danych
Orange nalicza mi zawyżony transfer danych. Do dzisiaj jedynie tak przypuszczałem, bo nienaturalnie szybko kończył mi się limit miesięczny. Ale dzisiaj mam dowód. Dzisiaj około 14-ej wyczerpałem limit miesięczny i doładowałem mój transfer dodatkowym 1GB. Przez kilka godzin korzystałem z internetu, ale niedługo, nic nie ściągałem, nie oglądałem materiałów wideo, otworzyłem tylko kilkanaście niezbyt ciężkich stron i sprawdzam transfer o 20-ej i okazuje się, że zostało mi z tego 1 GB tylko 810 MB, czyli że w ciągu kilku godzin zużyłem ponad 190 MB, co jest niemożliwe. Złożyłem reklamację pisemną (na ich stronie internetowej). Macie jakieś doświadczenia z czymś podobnym? Co z tym zrobić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Orange nalicza mi zawyżony transfer danych
Jest to jak najbardziej mozliwe. Zainstaluj sobie cos z tego: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i popatrz czy cos nie zre transferu w tle.proteka pisze: co jest niemożliwe.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Teoretycznie, to byłoby możliwe, ale wszystko wykluczyłem. Nie od wczoraj mam komputer i internet. Ale jeżeli nikt inny tego nie zauważa, to zaistniała sytuacja jest dziwna. Bo mój problem miałby większy sens, gdyby jeszcze inni zauważyli podobne zjawisko. A faktycznie net metera nie używam od lat.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli masz zasyfiony komputer, to niekoniecznie musisz to zauwazac. Nie obrazaj sie, tylko szukaj krok po kroku.
Nie pomagam na PW.
Czy ktoś nie podłącza Ci się do wi-fi ? Sprawdź tak jak mówi key,. Masz włączone aktualizacje ??
-
- Stały użytkownik forum
Nie obrażam się, ale nie mam zasyfionego komputera. Mam antywirus Norton Internet Security i wszystko gra dobrze. Mam transfer 3,5 GB miesięcznie, który zużyłem do dzisiaj w 24 dniach, czyli średnio dziennie wychodzi nie całe 150 MB. A dzisiaj od 14-ej, gdy doładowałem 1 GB zużyłem ponad 190 MB, a prawie nie korzystałem z internetu. Ale jeszcze raz podkreślę, że jeżeli nikt czegoś podobnego nie zauważa, to mój problem jest incydentalny i nie wart darcia szat.
[ Dodano: 2014-01-07, 21:52 ]
Nie mam wifi, mam modem podpięty do laptopa, aktualizacje mam wyłączone i wykonują się za moją wyłączną zgodą, a dzisiaj ich nie wykonywałem.
[ Dodano: 2014-01-07, 21:52 ]
Nie mam wifi, mam modem podpięty do laptopa, aktualizacje mam wyłączone i wykonują się za moją wyłączną zgodą, a dzisiaj ich nie wykonywałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Samo to zdanie wskazuje, ze ciagnie cos, czego nie zauwazasz. AV nie jest 100% zabezpieczeniem.proteka pisze:A dzisiaj od 14-ej, gdy doładowałem 1 GB zużyłem ponad 190 MB, a prawie nie korzystałem z internetu.
Nie pomagam na PW.
Przeskanuj sobie może Anti Malware. Może masz jakiegoś robaka.
-
- Stały użytkownik forum
Widzę, że mój problem nie znajduje potwierdzenia u innych użytkowników internetu mobilnego w Orange, ja nie śledzę tego forum bardzo dokładnie. Widzę, że wy jako specjaliści raczej wykluczacie błąd naliczania transferu przez Orange. Więc nie będę się upierał, choć dalej nie widzę nic co mogłoby ciągnąc tak potężny transfer.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki tam potezny - to raptem 10..20 obrazkow w standardowej rozdzielczosci dzisiejszych aparatow fotograficznych.
Ostatnio zmieniony 2014-01-07, 22:09 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
A tak w sprawie AV polecam Nod 32. Dość dobry i nie zamula pc. Sam korzystam i jestem zadowolony.
-
- Użytkownik forum
To że masz antywirusa nie znaczy że nie masz zasyfionego komputera.Może masz rootkita które w większości nie są wykrywane przez antywirusy.Ściągnij sobie program malwarebytes anti-malware albo Trojan Killer i zobaczysz czy nie masz syfów.
-
- Stały użytkownik forum
Ściągnąłem program Anty Malware i teraz skanuję, na razie nic nie wykrył. O wynikach poinformuję.
[ Dodano: 2014-01-07, 22:53 ]
Przepraszam, ale dzisiaj nie podam wyniku skanowania Anti Malware, musiałem wyłączyć, bo zapowiadało się, że to jeszcze potrwa godziny, a nie mogę dzisiaj siedzieć tak długo. Przeskanował 66 tys plików i nic nie wykrył. Jutro puszczę od początku i obiecuję poinformować o wynikach.
[ Dodano: 2014-01-08, 15:16 ]
Zwracam honor dla Orange. Wczoraj napisałem ten wątek pod wpływem zdenerwowania. Dzisiaj ochłonąłem i doszedłem do wniosku, że ten ruch (transfer) wczoraj z mojego laptopa, wprawdzie nienaturalnie duży, mógł jednak pochodzić z mojego laptopa. Podejrzewam jakąś dużą aktualizację Norton Internet Security. A dzisiaj za waszą radą zrobiłem szczegółowe skanowanie Anti Malaware i wykazało mi 12 zagrożeń. Nie potrafię ocenić ich złośliwości, ale wszystkie te zagrożone pliki usunąłem.
[ Dodano: 2014-01-07, 22:53 ]
Przepraszam, ale dzisiaj nie podam wyniku skanowania Anti Malware, musiałem wyłączyć, bo zapowiadało się, że to jeszcze potrwa godziny, a nie mogę dzisiaj siedzieć tak długo. Przeskanował 66 tys plików i nic nie wykrył. Jutro puszczę od początku i obiecuję poinformować o wynikach.
[ Dodano: 2014-01-08, 15:16 ]
Zwracam honor dla Orange. Wczoraj napisałem ten wątek pod wpływem zdenerwowania. Dzisiaj ochłonąłem i doszedłem do wniosku, że ten ruch (transfer) wczoraj z mojego laptopa, wprawdzie nienaturalnie duży, mógł jednak pochodzić z mojego laptopa. Podejrzewam jakąś dużą aktualizację Norton Internet Security. A dzisiaj za waszą radą zrobiłem szczegółowe skanowanie Anti Malaware i wykazało mi 12 zagrożeń. Nie potrafię ocenić ich złośliwości, ale wszystkie te zagrożone pliki usunąłem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
proteka dobrze, że się wyjaśniło. Dlatego na forum zalecamy coś do mierzenia transferu danych stąd <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Norton internet secutrity jest dziurawy jak durszlakproteka pisze:Mam antywirus Norton Internet Security i wszystko gra dobrze.

proteka pisze:Podejrzewam jakąś dużą aktualizację Norton Internet Security. A dzisiaj za waszą radą zrobiłem szczegółowe skanowanie Anti Malaware i wykazało mi 12 zagrożeń. Nie potrafię ocenić ich złośliwości, ale wszystkie te zagrożone pliki usunąłem.
Zmień lepiej AV na coś lepszego.