mam problem i jestem pewien, że dacie rade ogarnąć sytuację.
Otóż na telefonie nokia E6 położonym na parapecie pokazuje mi pełen zasięg 3G ORANGE (ikonka 3,5G pięć kresek). Włączam sobie na telefonie aplikacje hotspota i korzystam z netu.
Wynik speedtest dla połączenia przez telefon:

Problem jest taki, że ani na routerze ZTE MF612, ani na modemie HUAWEI E122 w zasadzie nie pokazuje zasięgu 3G.
Na ten moment jestem podłączony anteną kierunkową (Antena PANEL XP 20 dBi) do nadajnika oddalonego o jakieś 10 km ode mnie i osiągi są dobre, ale nie szałowe jak w przypadku połączenia przez tel.
Wynik speedtest dla połączenia anteną kierunkową:

jest przyzwoity, ale najczęściej jest gorzej.
Z tego co sprawdzałem na BTSearch jedyna możliwość 3G u mnie to te nadajniki, z którymi się łączę przez antenę kierunkową.
Mieszkam w Miodnicy woj. lubuskie, a łączę się z Żaganiem z Orange (26003) ID: 10394 (N!) Żagań, ul. Bolesławiecka 62 - maszt własny. (ok. 10 km.)
W Żaganiu wszystkie nadajniki UMTS są na 2100 MHz. BOK orange uparcie twierdzi że transer UMTS jest na 1800/900 MHz. Stąd nie wiem jakiej anteny nawet szukać...
Pytanie - jaki typ anteny podłączyć do routera ZTE MF612, żeby złapał zasięg 3G tak jak telefon?
Jakim cudem telefon ma 5 kresek 3G a modem ani router nie widzą nic...
Z góry dziękuję za pomoc.