Zasięg UMTS telefon vs. router/modem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartekm
Użytkownik forum

Zasięg UMTS telefon vs. router/modem

Post autor: bartekm »

Witam,
mam problem i jestem pewien, że dacie rade ogarnąć sytuację.
Otóż na telefonie nokia E6 położonym na parapecie pokazuje mi pełen zasięg 3G ORANGE (ikonka 3,5G pięć kresek). Włączam sobie na telefonie aplikacje hotspota i korzystam z netu.

Wynik speedtest dla połączenia przez telefon:
Obrazek

Problem jest taki, że ani na routerze ZTE MF612, ani na modemie HUAWEI E122 w zasadzie nie pokazuje zasięgu 3G.

Na ten moment jestem podłączony anteną kierunkową (Antena PANEL XP 20 dBi) do nadajnika oddalonego o jakieś 10 km ode mnie i osiągi są dobre, ale nie szałowe jak w przypadku połączenia przez tel.

Wynik speedtest dla połączenia anteną kierunkową:
Obrazek

jest przyzwoity, ale najczęściej jest gorzej.

Z tego co sprawdzałem na BTSearch jedyna możliwość 3G u mnie to te nadajniki, z którymi się łączę przez antenę kierunkową.
Mieszkam w Miodnicy woj. lubuskie, a łączę się z Żaganiem z Orange (26003) ID: 10394 (N!) Żagań, ul. Bolesławiecka 62 - maszt własny. (ok. 10 km.)
W Żaganiu wszystkie nadajniki UMTS są na 2100 MHz. BOK orange uparcie twierdzi że transer UMTS jest na 1800/900 MHz. Stąd nie wiem jakiej anteny nawet szukać...

Pytanie - jaki typ anteny podłączyć do routera ZTE MF612, żeby złapał zasięg 3G tak jak telefon?
Jakim cudem telefon ma 5 kresek 3G a modem ani router nie widzą nic...

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zasięg UMTS telefon vs. router/modem

Post autor: wojteks »

bartekm pisze:Jakim cudem telefon ma 5 kresek 3G a modem ani router nie widzą nic
Nokia e6 ma UMTS900, modem i router nie mają, to na 99% przyczyna braku zasięgu 3G na nich.
Nie pomagam na PW!
bartekm
Użytkownik forum

Dzięki za odpowiedź.

Czyli lepiej zainwestować w inny modem/router, który obsłuży umts na 900 MHz? Jest sens szukać routera/modemu obsługującego HSPA+ / HSPA+DC czy z tą anteną co mam i na takiej odległości będzie to działać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bartekm pisze:Czyli lepiej zainwestować w inny modem/router,
Wiele nowych sprzętów ma obecnie umts900 i umts2100, w taki inwestuj, może nawet być z LTE1800 i HSPA+DC, pamietaj jednak że w umts900 nie ma DC.
bartekm pisze:czy z tą anteną co mam i na takiej odległości będzie to działać?
Masz antenę na 2100MHz zdaje się więc wypadałoby ją zmienić na taką na 900MHz (ATK10 powinna wystarczyć).
Nie pomagam na PW!
dexter18

Post autor: dexter18 »

I szybszy transfer na tel, bo posiada do 10,20 Mbit/s, a modem ma tylko do 7,2. Tani z U900 to E3131.

[ Dodano: 2014-01-08, 22:07 ]
Niestety modernizacji jeszcze nie było więc nie ma DC, możesz kupić modem z jego obsługą i mieć go w zapasie.
bartekm
Użytkownik forum

A jaki router jest godny polecenia wystarczy na ten moment, żeby obsługiwał HSPA+ i pracował na 900 MHz?
dexter18

Zależy od ceny. Tylko routery mobilne, nie lubią gdy pobiera się dużo danych, tak zaobserwowałem z ZTE MF60.
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

dexter18 pisze:modernizacji jeszcze nie było
Lubuskie- była.
bartekm
Użytkownik forum

Te nadajniki, z którymi się łączę wszystkie są "NetWorks!" i mają po 3 nośne (jenda z nich to 10614). Można wnioskować po tym, że obsługują HSPA+DC ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Miodnicy jest pozwolenie na UMTS900 Networks i jeśli działa( a wszystko wskazuje, że tak o czym świadczy dobry zasięg w telefonie) to wystarczy zakup routera, modemu z obsługą UMTS900. Możesz też próbować HSPA+DC z Żagania na tej antenie kierunkowej na 2100MHz z Bestpartnera, na modemie z HSPA+DC. Wyniki powinny się poprawić. Wymiana modemu jest konieczna, minimum to HSPA+DC, np. E-3251.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dexter18 pisze:Tylko routery mobilne, nie lubią gdy pobiera się dużo danych, tak zaobserwowałem z ZTE MF60.
Przegrzewają się, albo po czasie świrują z liczeniem danych (kilkadziesiąt GB w sesji). Obserwacje na 753S.
bartekm
Użytkownik forum

Dziękuję wszystkim za cenne sugestie.

Pogrzebałem nieco na sieci i mam ostatnie pytanie:
czy router TP-LINK TL-MR3420 (w wersji sprzętowej V2 - dla ew. LTE) + HUAWEI E3251 (polecany w tym wątku) będą dobrze działać?
dexter18

bartekm pisze:Dziękuję wszystkim za cenne sugestie.

Pogrzebałem nieco na sieci i mam ostatnie pytanie:
czy router TP-LINK TL-MR3420 (w wersji sprzętowej V2 - dla ew. LTE) + HUAWEI E3251 (polecany w tym wątku) będą dobrze działać?
Działa. Tylko potrzebny będzie hub usb aktywny.
bartekm
Użytkownik forum

To nie jest tak, że podłącza sie modem do routera? W jakim celu ten aktywny hub usb?
dexter18

bartekm pisze:To nie jest tak, że podłącza sie modem do routera? W jakim celu ten aktywny hub usb?
Oj kolego przepraszam :szok: Źle przeczytałem myślałem, że to E3726. E3251 działa z MR 3420 v2. Sam posiadam.
bartekm
Użytkownik forum

OK.
To już chyba wszystko jasne w tym temacie.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
pzdr bm
ODPOWIEDZ