3G a 2G
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Re: 3G a 2G
No to zaraz piszę to Orange, dlaczego nie napiszą dokładnie, że jeszcze jest jakiś ,,kruczek''.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na stronie UKE jest też w miarę nowy artykuł http://www.uke.gov.pl/szkodliwe-wzmacniacze-gsm-13028 pobieżnie wyjaśniający przyczyny zakazu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Czytałem to jakiś czas temu. Nie rozumiem jednego, jeżeli ktoś kupi wzmacniacz drogi, dobry, który nie robi nic złego, to dlaczego to zabraniać.
Jeżeli ktoś nie ma zasięgu w domu, bo operator nie jest w stanie zapewnić, to powinien pozwolić na używanie tego.
Jeżeli ktoś nie ma zasięgu w domu, bo operator nie jest w stanie zapewnić, to powinien pozwolić na używanie tego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytałeś wspomniany tekst ze zrozumieniem?adziu82 pisze:Nie rozumiem jednego, jeżeli ktoś kupi wzmacniacz drogi, dobry, który nie robi nic złego, to dlaczego to zabraniać
Przykład: Ty kupisz dobry, 100 innych kupi tani i sprawiający kłopoty. Przepisy są jednoznaczne i ściśle określają co wolno a czego nie, to jest zakres częstotliwości strzeżonych i tam żadnego bajzlu nie może być.
Pozwala jeżeli uzyskasz zezwolenie radiowe (w tym zawarta też będzie jego zgoda) a to wiąże się z kosztami, projektem systemu antenowego itp. repeater spełniający normy to tylko jeden ze składników całego systemu.adziu82 pisze:bo operator nie jest w stanie zapewnić, to powinien pozwolić na używanie tego
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No właśnie wojteks, koszta. Podejrzewam że to nie jest kilkaset złotych. Więc, dla zwykłego zjadacza chleba to może być suma za wysoka,więc ktoś leci na tych tanich wzmacniaczach.wojteks pisze:a to wiąże się z kosztami,
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Nadal nie rozumiesz, inny przykład:adziu82 pisze:więc ktoś leci na tych tanich wzmacniaczach.
Twój sąsiad kupił repeater (nawet dobry, taki jak sugeruje operator i jakieś anteny). Ty natychmiast tracisz zasięg/masz utrudnione połączenia w domu i na podwórku, do kogo będziesz miał pretensje? Do operatora więc operator się broni a pomaga mu w tym ustawodawca (przecież zapłacił gigantyczne pieniądze za koncesje na częstotliwości) zakazując używania repeaterów/wzmacniaczy jeżeli nie mają pozwolenia radiowego.
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ja rozumiem co napisałeś.
Mi chodzi o to, że nie są to tanie rzeczy, aby uzyskać pozwolenie. Jakieś pomiary, wzmacniacz, opłacić pewnie ludzi którzy tym się zajmą i co jeszcze z tym idzie. Także to nie będzie kilkaset złotych. Bo jak by to kosztowało nie dużo, to na pewno by masę ludzi o to się starało, a tak to pewnie tylko jacyś biznesmeni, gdzie siedzą za biurkiem i mają problem z wykonaniem telefonu. Więc ich stać.
Mi chodzi o to, że nie są to tanie rzeczy, aby uzyskać pozwolenie. Jakieś pomiary, wzmacniacz, opłacić pewnie ludzi którzy tym się zajmą i co jeszcze z tym idzie. Także to nie będzie kilkaset złotych. Bo jak by to kosztowało nie dużo, to na pewno by masę ludzi o to się starało, a tak to pewnie tylko jacyś biznesmeni, gdzie siedzą za biurkiem i mają problem z wykonaniem telefonu. Więc ich stać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Orange ma rozwiązanie problemu z zasięgiem sieci komórkowej w domu. Oczywiście warunek to stałe łącze.
http://www.orange.pl/kid,4002103726,id, ... ticle.html
Wszystko wskazuje, że na razie jest to oferta dla biznesu. Może jakimś cudem da się to załatwić dla osób fizycznych.
http://www.orange.pl/kid,4002103726,id, ... ticle.html
Wszystko wskazuje, że na razie jest to oferta dla biznesu. Może jakimś cudem da się to załatwić dla osób fizycznych.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Czytałem to już jakiś czas temu. Fajne rozwiązanie, ale czy tylko i wyłącznie musi być stałem łącze? Bo nie mam takiego 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wymogiem minimalnym jest pewnie ten upload i download.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Bardzo ciekawe. A nie znasz cen? W biznes, to mój ojciec może wziąć
. W sumie, od lipca prawdopodobnie roaming zostanie zniesiony, to można wziąć dla mnie i żony abo jakiś ciekawy plus ten ,,bajerek'' na poprawę zasięgu.
Obsłuży on dom 130 m2,parter i poddasze użytkowe ( powinno to działać chyba jak wi-fi, czy się mylę ).
Czy to będzie działać tylko w Orange?

Obsłuży on dom 130 m2,parter i poddasze użytkowe ( powinno to działać chyba jak wi-fi, czy się mylę ).
Czy to będzie działać tylko w Orange?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mylisz sie.adziu82 pisze:( powinno to działać chyba jak wi-fi, czy się mylę ).
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Chodzi mi o zasięg, że ,,ogarnie'' dom z takim samym zasięgiem co wi-fi. Czy może całą moją miejscowość obsłuży 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
key pisze:"czy czerwone auto przywiezie w maju?"
Key, jak Ty byś nie miał jakieś riposty, to nie byłbyś sobą.
Masz, używasz, widziałeś ? Pytanie dotyczy osób, które to używają, może jest ktoś kto to ma i może coś napisać. A Ty jak zwykle masz ,,inteligentną'' odpowiedź.
Może tylko licznik chcesz postami nabić?
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak zwykle nie zrozumiales sarkazmu, wiec specjalnie dla ciebie tlumacze: Pytanie nie ma sensu. Nie znajac warunkow brzegowych nie jestes w stanie nic powiedziec.
Ale jesli interesuja cie konkrety: Wujek Henio ma i mu dziala zararabiscie.
Ps. Nie zapomnij kliknac na pomogl.

Ale jesli interesuja cie konkrety: Wujek Henio ma i mu dziala zararabiscie.
Ps. Nie zapomnij kliknac na pomogl.

Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Tak dokładnie, router będzie stał na BRZEGU parapetu. Bo z tego co wiem, to ,,urządzonko'' ma być podpięte pod router. Więc co nieco się zgadza z Twoją teoriąkey pisze:Nie znajac warunkow brzegowych nie jestes w stanie nic powiedziec.

RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie pytanie taka odpowiedź więc proszę mi się tu nie licytować kto wymyśli głupsze pytanie lub odpowiedź!
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znam bo na dole artykułu był link do usługi.adziu82 pisze: A nie znasz cen?

http://www.orange.pl/kid,4002009758,id, ... ticle.html
Najtaniej wychodzi, pod względem kosztu najmu urządzenia, opcja na dwa lata. Sam abonament to 23,37 zł z VAT miesięcznie.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Wojteks, ale ja się pytam jak to działa, może ktoś wie, ktoś to ma. Więc ja nie widzę jakiś tu moich głupich pytań. Tylko jak zwykle od key odpowiedź w jego stylu. Może lepiej do Orange napisać, z taką samą treścią to będzie odpowiedź z sensem 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odpowiedz jak to dziala dostales juz pare razy: w zaleznosci od tego gdzie jestes, dziala od dobrze do wcale.
Nie pomagam na PW.