Pomoc w doborze routera Neostrada TP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mar4321
Stały użytkownik forum

Pomoc w doborze routera Neostrada TP

Post autor: mar4321 »

Witajcie

Na wstępie - jeśli dział nieodpowiedni proszę o przeniesienie i przepraszam za zamieszanie. Obecnie korzystam z Neostrady 20 Mb/s Internet działa w porządku - problem jest z routerem. Posiadam obecnie TP-Linka TD-W8951ND Na pierwszy rzut oka wszystko z nim OK. Podłączam, konfiguruję, synchro jest, działa. Problem zaczyna się gdy do sieci Wi-Fi podłączy się 2 lub więcej urządzeń w danym czasie. Sieć zaczyna wtedy wariować. Losowo na różnych komputerach co kilka minut - brak dostępu do internetu. Pomaga rozłączenie i ponownie podłączenie do sieci i za jakiś czas znowu to samo. Komputery po kablu w tym czasie działają OK. Czasami potrafi nastąpić konflikt IP mimo, że DHCP włączony.

Router gubi mnóstwo ramek przy DL na interfejsie WLAN.

W sieci znalazłem mnóstwo opisów podobnych problemów. Dostałem go w prezencie więc nie miałem pojęcia o takich problemach.

Router poleci na gwarancję a ja potrzebuję coś innego.

Pytanie: Jaki router z modemem Annex A ADSL2+ polecacie

Wymagania:

Standard 802.11n
Dobry zasięg Wi-FI (mieszkanie 40 m2)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomoc w doborze routera Neostrada TP

Post autor: key »

mar4321 pisze:Sieć zaczyna wtedy wariować. Losowo na różnych komputerach co kilka minut - brak dostępu do internetu. Pomaga rozłączenie i ponownie podłączenie do sieci i za jakiś czas znowu to samo. Komputery po kablu w tym czasie działają OK. Czasami potrafi nastąpić konflikt IP mimo, że DHCP włączony
Brzmi jak bys mial zle skonfigurowana siec, albo nieproszonego goscia. Zacznij od wyczyszczenia sieci (ustawienia wszystkich kompow na klienta DHCP, zadbania o to zeby byla wystarczajaca ilosc wolnych adresow, ustaw silne haslo na wifi).
Nie pomagam na PW.
mar4321
Stały użytkownik forum

key pisze:Brzmi jak bys mial zle skonfigurowana siec, albo nieproszonego goscia. Zacznij od wyczyszczenia sieci (ustawienia wszystkich kompow na klienta DHCP, zadbania o to zeby byla wystarczajaca ilosc wolnych adresow, ustaw silne haslo na wifi).
Nieproszonych gości brak - sprawdzam cały czas po MAC. Hasło WPA2-PSK

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-01-26, 12:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-01-26, 12:41 przez mar4321, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To nie byla jedyna sugestia.....
Nie pomagam na PW.
mar4321
Stały użytkownik forum

key pisze:To nie byla jedyna sugestia.....
Wszystkie komputery mają przestawione karty na automatyczne pobieranie adresów (DHCP)

Zrzut statystyk WLAN y routera. Jakieś pół godziny temu restartowany:

Obrazek

martwi mnie trochę ten widok
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Uprzedzam z gory, nie mam ochoty na instrukcje malowania plotu w stylu "zamocz pedzel, pedzel w gore, pedzel w dol".

Prosilem zebys sprawdzil czy masz odpowiednia ilosc wolnych adresow IP konflikty musza miec przyczyne.

Rownolegle sprawdz inSSIDerem jak wyglada zasyfenie okolicy.
Nie pomagam na PW.
mar4321
Stały użytkownik forum

Skonfigurowałem wszystko tak, ze konflikty już nie występują ale to nie zmienia faktu, że problem zrywania nadal występuje Załączam wynik skanu inSSIDerem

Obrazek

Postaram się jutro pożyczyć inny router. Problem zrywek występuje niezależnie w jakiej odległości od routera się znajduje osoba korzystająca. Nawet na tym samym biurku na którym stoi router jest identyczny problem
Bolas
Użytkownik forum

Post autor: Bolas »

A próbowałeś zmienić na samo WPA-PSK ? Dalej jest to samo?
mar4321
Stały użytkownik forum

Tak, nawet całkowite otwarcie sieci nic nie zmienia
ODPOWIEDZ