Pomoc w doborze routera Neostrada TP
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Pomoc w doborze routera Neostrada TP
Witajcie
Na wstępie - jeśli dział nieodpowiedni proszę o przeniesienie i przepraszam za zamieszanie. Obecnie korzystam z Neostrady 20 Mb/s Internet działa w porządku - problem jest z routerem. Posiadam obecnie TP-Linka TD-W8951ND Na pierwszy rzut oka wszystko z nim OK. Podłączam, konfiguruję, synchro jest, działa. Problem zaczyna się gdy do sieci Wi-Fi podłączy się 2 lub więcej urządzeń w danym czasie. Sieć zaczyna wtedy wariować. Losowo na różnych komputerach co kilka minut - brak dostępu do internetu. Pomaga rozłączenie i ponownie podłączenie do sieci i za jakiś czas znowu to samo. Komputery po kablu w tym czasie działają OK. Czasami potrafi nastąpić konflikt IP mimo, że DHCP włączony.
Router gubi mnóstwo ramek przy DL na interfejsie WLAN.
W sieci znalazłem mnóstwo opisów podobnych problemów. Dostałem go w prezencie więc nie miałem pojęcia o takich problemach.
Router poleci na gwarancję a ja potrzebuję coś innego.
Pytanie: Jaki router z modemem Annex A ADSL2+ polecacie
Wymagania:
Standard 802.11n
Dobry zasięg Wi-FI (mieszkanie 40 m2)
Na wstępie - jeśli dział nieodpowiedni proszę o przeniesienie i przepraszam za zamieszanie. Obecnie korzystam z Neostrady 20 Mb/s Internet działa w porządku - problem jest z routerem. Posiadam obecnie TP-Linka TD-W8951ND Na pierwszy rzut oka wszystko z nim OK. Podłączam, konfiguruję, synchro jest, działa. Problem zaczyna się gdy do sieci Wi-Fi podłączy się 2 lub więcej urządzeń w danym czasie. Sieć zaczyna wtedy wariować. Losowo na różnych komputerach co kilka minut - brak dostępu do internetu. Pomaga rozłączenie i ponownie podłączenie do sieci i za jakiś czas znowu to samo. Komputery po kablu w tym czasie działają OK. Czasami potrafi nastąpić konflikt IP mimo, że DHCP włączony.
Router gubi mnóstwo ramek przy DL na interfejsie WLAN.
W sieci znalazłem mnóstwo opisów podobnych problemów. Dostałem go w prezencie więc nie miałem pojęcia o takich problemach.
Router poleci na gwarancję a ja potrzebuję coś innego.
Pytanie: Jaki router z modemem Annex A ADSL2+ polecacie
Wymagania:
Standard 802.11n
Dobry zasięg Wi-FI (mieszkanie 40 m2)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Pomoc w doborze routera Neostrada TP
Brzmi jak bys mial zle skonfigurowana siec, albo nieproszonego goscia. Zacznij od wyczyszczenia sieci (ustawienia wszystkich kompow na klienta DHCP, zadbania o to zeby byla wystarczajaca ilosc wolnych adresow, ustaw silne haslo na wifi).mar4321 pisze:Sieć zaczyna wtedy wariować. Losowo na różnych komputerach co kilka minut - brak dostępu do internetu. Pomaga rozłączenie i ponownie podłączenie do sieci i za jakiś czas znowu to samo. Komputery po kablu w tym czasie działają OK. Czasami potrafi nastąpić konflikt IP mimo, że DHCP włączony
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Nieproszonych gości brak - sprawdzam cały czas po MAC. Hasło WPA2-PSKkey pisze:Brzmi jak bys mial zle skonfigurowana siec, albo nieproszonego goscia. Zacznij od wyczyszczenia sieci (ustawienia wszystkich kompow na klienta DHCP, zadbania o to zeby byla wystarczajaca ilosc wolnych adresow, ustaw silne haslo na wifi).
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-01-26, 12:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-01-26, 12:41 przez mar4321, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uprzedzam z gory, nie mam ochoty na instrukcje malowania plotu w stylu "zamocz pedzel, pedzel w gore, pedzel w dol".
Prosilem zebys sprawdzil czy masz odpowiednia ilosc wolnych adresow IP konflikty musza miec przyczyne.
Rownolegle sprawdz inSSIDerem jak wyglada zasyfenie okolicy.
Prosilem zebys sprawdzil czy masz odpowiednia ilosc wolnych adresow IP konflikty musza miec przyczyne.
Rownolegle sprawdz inSSIDerem jak wyglada zasyfenie okolicy.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Skonfigurowałem wszystko tak, ze konflikty już nie występują ale to nie zmienia faktu, że problem zrywania nadal występuje Załączam wynik skanu inSSIDerem

Postaram się jutro pożyczyć inny router. Problem zrywek występuje niezależnie w jakiej odległości od routera się znajduje osoba korzystająca. Nawet na tym samym biurku na którym stoi router jest identyczny problem

Postaram się jutro pożyczyć inny router. Problem zrywek występuje niezależnie w jakiej odległości od routera się znajduje osoba korzystająca. Nawet na tym samym biurku na którym stoi router jest identyczny problem
-
- Użytkownik forum
A próbowałeś zmienić na samo WPA-PSK ? Dalej jest to samo?
-
- Stały użytkownik forum
Tak, nawet całkowite otwarcie sieci nic nie zmienia