Antena EXTREME 3G/4G/UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Antena EXTREME 3G/4G/UMTS
Co sądzicie o antenie Antena EXTREME 3G/4G/UMTS ( http://allegro.pl/antena-extreme-3g-4g- ... 92745.html )? Czy ktoś może miał z nią do czynienie lub używa? Proszę o opinie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena EXTREME 3G/4G/UMTS
Nie kupiłbym, to antena typu yagi-uda zamknięta w rurze kanalizacyjnej, na pasmo 2100MHz trudno taką antene dobrze zrobić i żeby jeszcze miała powtarzalne parametry.HariMata pisze:Co sądzicie o antenie Antena EXTREME 3G/4G/UMTS ( http://allegro.pl/antena-...3914392745.html )?
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ta negatywna ocena to ze względu na typ anteny (czyli raczej myśleć o mikropaskowej), czy ze względu na producenta?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z tego co pamiętam, to nawet kanalizacja bestpartnera była marna, jak teraz nie wiem, chyba nadal mają ją w ofercie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb, ale pewnie Bestpartner ma lepsze anteny niż to EXTREME. Tak samo jak Erato jeśli pamiętam, wiszą na allegro.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak.HariMata pisze:czyli raczej myśleć o mikropaskowej
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Z podobnej korzystam drugi rok tylko bez rury Trafił mi się dobry egzemplarz bo porównywałem do panela i wyniki były podobne a po małej modyfikacji nieco lepsze
Tak jak pisał wojteks, antena Yagi na 2100MHz jest bardzo trudna do wykonania Chodzi tu o zachowanie wymiarów poszczególnych elementów Wymiary te muszą być zachowane z dokładnością do 0,01mm co przy masowej produkcji jest nie realne
Zakup Yagi na to pasmo to jest jak loteria Można trafić na dobry egzemplarz lub na złom
Druga sprawa to podawany zysk tych anten Nie ma takiej możliwości żeby przy takiej długości anteny był taki zysk Wystarczy sprawdzić to w dowolnym kalkulatorze do budowy anten tego typu
Tak jak pisał wojteks, antena Yagi na 2100MHz jest bardzo trudna do wykonania Chodzi tu o zachowanie wymiarów poszczególnych elementów Wymiary te muszą być zachowane z dokładnością do 0,01mm co przy masowej produkcji jest nie realne
Zakup Yagi na to pasmo to jest jak loteria Można trafić na dobry egzemplarz lub na złom
Druga sprawa to podawany zysk tych anten Nie ma takiej możliwości żeby przy takiej długości anteny był taki zysk Wystarczy sprawdzić to w dowolnym kalkulatorze do budowy anten tego typu
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o YAGi na 2100MHz to jedyną anteną, którą mogę polecić jest ATK-16/2 produkcji krakowskiego Dipolu. Oni maja doświadczenie w budowie tego typu anten. Z takiej korzysta mój kuzyn i działa. Ta ma ekstremalna nazwę ale jaki ma zysk i jak działa?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*