Cerberus P6361 - problem z prędkością internetu w nocy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sobczi
Początkujący użytkownik forum

Cerberus P6361 - problem z prędkością internetu w nocy

Post autor: Sobczi »

Witam, mam pewien dość dziwny problem dotyczący sieci bezprzewodowej z Cerberusem P6361. Przechodząc do sedna - w dzień sieć śmiga bez problemowo i ładnie, z prędkością jaką mam wykupioną (8MB), a kiedy zbliża się noc prędkość DRASTYCZNIE spada nawet do 0,2 MB i przeglądanie stron, nie wspominając o odtwarzaniu filmów lub ładowaniu zdjęć jest najzwyczajniej nie możliwe, chyba, że komuś się widzi otwierać film 20 sekundowy przez ponad 1,5h. Nie ma mowy o włamaniu się kogoś do mojej sieci, ponieważ jest ustawiona na adres MAC, pomimo tego widzę, kto jest do niej podłączony i nie ma tutaj nikogo oprócz mnie. Problem także nie leży po stronie dostawcy, ponieważ kablówka nadal działa z prędkością 8MB, tylko sieć WI-FI nawala. Również warto dodać, iż nie wydaje mi się, żeby był to problem zakłóceń, ponieważ w dzień wszystko chodzi w jak najlepszym porządku. Proszę o pomoc, ponieważ problem jest odkąd zakupiłem router (koniec sierpnia 2013) i staje się coraz bardziej uciążliwy.
Pozdrawiam, Daniel
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Cerberus P6361 - problem z prędkością internetu w nocy

Post autor: Jo_gurt »

Sobczi pisze:ponieważ jest ustawiona na adres MAC,
Jeśli to jedyna zabezpieczenie to żadne zabezpieczenie.
Sobczi pisze: i nie ma tutaj nikogo oprócz mnie.
Patrzysz po MACu? :P
Sobczi pisze:Również warto dodać, iż nie wydaje mi się, żeby był to problem zakłóceń, ponieważ w dzień wszystko chodzi w jak najlepszym porządku.
Mieszkasz na odludziu, w domku czy w bloku?

Masz może inny roouter na podmiankę? Cerberusy są znane z tworzenia problemów w sieci.
Sobczi

Szybka odpowiedź, to się ceni, ale wracając do tematu.
Z zabezpieczeń mam założone hasło na sieć, na stronę zarządzania siecią i owy Mac. Jeśli cokolwiek innego mogę jeszcze zrobić, by lepiej ją zabezpieczyć to chętnie poczytam wskazówki :)
Po Macu? Patrzę w zakładce status połączenia i jestem tylko ja podłączony, i tak jest podany adres Mac.
Mieszkam w bloku, wiem, że to brzmi paranoicznie - mieszkanie w bloku, a brak zakłóceń, ale po prostu w dzień jest wszystko okej.
Niestety nie mam innego routera, w tym problem.
Co do tworzenia problemów przez Cerberusy to poczytałem o nich dopiero teraz i żałuję zakupu jak na ten moment, ponieważ przy zakupie laptopa mi to wcisnęli :dobani:

ps. wybaczcie, że palnę pewnie prędzej czy późnią jakąś głupotą spowodowaną moją nie wiedzą, ale się rozwijam dopiero :cwaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Sobczi pisze:Z zabezpieczeń mam założone hasło na sieć, na stronę zarządzania siecią i owy Mac. Jeśli cokolwiek innego mogę jeszcze zrobić, by lepiej ją zabezpieczyć to chętnie poczytam wskazówki :)
Wystarczy WPA2 z mocnym hasłem. Cała reszta zbędna.
Sobczi pisze:Po Macu? Patrzę w zakładce status połączenia i jestem tylko ja podłączony, i tak jest podany adres Mac.
Zasadniczo włamanie do sieci zabezpieczonej tylko filtrem MAC polega na podmianie swojego MACa na taki, który się na liście znajduje. Więc i tak byś widział swój. A dwa takie same MACi w jednej sieci mogą powodować całą masę kolizji, a co za tym idzie - znaczącą ograniczać przepustowość.
Ale jak mówisz, że masz dodatkowo szyfrowanie, to jest ok (o ile to nie WEP).
Sobczi pisze:Mieszkam w bloku, wiem, że to brzmi paranoicznie - mieszkanie w bloku, a brak zakłóceń, ale po prostu w dzień jest wszystko okej.
Może być tak, że np. ktoś włącza bezprzewodową niańkę na noc i już po transmisji.
Sobczi

Mam ustawione szyfrowanie jako WPA2.
Też jest to możliwe, aczkolwiek nie ma innych dostępnych rozwiązań?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sobczi pisze:aczkolwiek nie ma innych dostępnych rozwiązań?
Sprawdź na innych kanałach WiFi, jak masz 6 to powiedzmy na 1 i 13.
Nie pomagam na PW!
Sobczi

wojteks pisze:Sprawdź na innych kanałach WiFi, jak masz 6 to powiedzmy na 1 i 13.
Sprawdzałem, dalej to samo.

[ Dodano: 2014-02-01, 23:33 ]
@odświeżam
Przepraszam, jeśli jest to nie zgodne z regulaminem, aczkolwiek problem jest bardzo - delikatnie mówiąc - irytujący.
Prędkość w tej chwili pobierania to - uwaga - 25 kb/s.
W takim razie zapytam Was - jest jakiś sposób by zniwelować w jakimś stopniu lub całkowicie tych zakłóceń? Oprócz pójścia do sąsiada i wsadzeniu mu przykładowo niani w cztery litery? :dobani:
liske1
Stały użytkownik forum

Post autor: liske1 »

Jedyny sposób jaki widzę chociaż też może nie być skuteczny to pójście do sklepu i wypożyczenie jednego routera, który chodzi na paśmie 5Ghz , jeżeli on będzie działać to znaczy że 2,4GHz jest za bardzo zakłócone tak jeszcze bym spróbował zanim pójdziesz po routera z 5Ghz to żeby jak masz niskie prędkości połączyć się po kablu i sprawdzić czy po kablu też prędkość jest taka niska.
Sobczi

Okej, postaram się coś zrobić, a co do kablówki to pisałem, że ona niezawodnie działa 24/7, tylko WI-Fi ma swoje "trzaski". W takim razie dziękuję i temat do zamknięcia, chyba, że ktoś ma inne pomysły?
ODPOWIEDZ