Co jest grane ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dexter18

Co jest grane ?

Post autor: dexter18 »

Witam, ostatnio się namęczyłem, latałem z drabiną cudowałem, ale w końcu zostawiłem tak jak jest. Kupiłem niedawno antenkę ATK-20 z racji, że będzie stabilniej. No to zamontowałem i wynik taki:

CSQ:13
RSSI:-87 dBm
MCC MNC:260 02
LAC:CDDE (52702)
CID:82CF (33487)
Urządzenie:huawei E3251

To podaje 3ginfo z czym rzecz tni podaje tak samo. Ale internet chodzi, że "pożal się Boże". Nie wiem już co robić.

Obrazek

Obrazek

Ciekawe czy są jakieś problemy na nadajniku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Co jest grane ?

Post autor: YaHooo »

dexter18 niestety 13 jednostek CSQ to nie jest dobry wynik, ale i na szczęście nie jest jakiś najgorszy. Pytanie czy tak samo się dzieje w środku nocy?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dexter18

Wiesz, dopiero dziś antenę ustawiłem, ale jest problem, gdyż zrywa mi połączenie nie powiem w ciągu ilu czasu, potrafi co 15 min a później szuka sieci i nic. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale mam pre paid plusa i tu działa o niebo lepiej transfery prawie 9 Mb/s up 3 Mb/s i pingi rzędu 37-50. Także zobaczymy co zrobią w następny roku, jak nie to przesiadka. Sygnał plusa mam rzędu -53 dBm - 57 dBm bardzo dobry widok nadajnika. 9 km w linii prostej ale naprawdę widoczność optyczna, jak się siedzi na drabinie :hyhy: :hyhy:

[ Dodano: 2013-12-17, 17:58 ]
Podejrzewam konektor ale na EDGE, jakoś dziwnie jest:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dexter18 to może wina sieci?

A co do wyniku na EDGE to ja w to nie wierzę :P
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dexter18

A co do wyniku 2G to BTS mam 2,5 km od siebie także, może być wynik. Antena wyniesiona jeszcze wyżej tak była schowana pod kalenicą a teraz jest ładnie nad. I wynik połączenia:

Obrazek

W dzień chodzi jak chodzi, w nocy do 6 Mb/s to dochodzi. Nie jest źle.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

dexter18 pisze:A co do wyniku 2G to BTS mam 2,5 km od siebie także, może być wynik
Nie może taki być
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

dexter18 pisze: także, może być wynik
To raczej błędne wskazania routera :D Mi też kiedyś router będąc ustawiony na tylko 3G (bardzo słaby zasięg z daleka) pokazywał chwilowo właśnie siłę sygnału 100% i też EDGE, ale działał dalej (ping i prędkości) jak w 3G. Po chwilowych takich wskazaniach wszystko wracało do normy :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dexter18 pisze:A co do wyniku 2G to BTS mam 2,5 km od siebie także, może być wynik.
Na EDGE prawie 1Mb/s? Tak się nie da :]
dexter18 pisze: W dzień chodzi jak chodzi, w nocy do 6 Mb/s to dochodzi. Nie jest źle.
Faktycznie ładnie :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dexter18, na U900? Ładne wyniki.
dexter18

Antena wyniesiona maksymalnie jak można.

Obrazek

Chodź i tak pewnie są nadajniki zapchane. Bo speed testy nie zachwycają.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Nawet nie patrz na 3g info :D to jest tylko poglądowe, modem masz w trybie auto więc przełaczało edge<> 3g i to co wskazał 3g info to jego opóznienie. Najlepiej to podłaczac bezposrednio do komputera i ustawiać.
Siła sygnału nie jest jakaś rewlacyjna, często lekkie przekręcenie anteny i pogorszenie sygnału poprawia wyniki. Nie tylko antena wzmacnia wybraną częstotliwość lecz i szum. Należy też odsunąc router od modemu np. hubem :)
dexter18

Mam wymuszone 3G, pasmo U900, więc mogę sobie w ustawieniach wybrać czy 2G czy 3G. A no trzeba jeszcze z tym pokombinować.
ODPOWIEDZ