Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam, ostatnio się namęczyłem, latałem z drabiną cudowałem, ale w końcu zostawiłem tak jak jest. Kupiłem niedawno antenkę ATK-20 z racji, że będzie stabilniej. No to zamontowałem i wynik taki:
dexter18 niestety 13 jednostek CSQ to nie jest dobry wynik, ale i na szczęście nie jest jakiś najgorszy. Pytanie czy tak samo się dzieje w środku nocy?
Wiesz, dopiero dziś antenę ustawiłem, ale jest problem, gdyż zrywa mi połączenie nie powiem w ciągu ilu czasu, potrafi co 15 min a później szuka sieci i nic. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale mam pre paid plusa i tu działa o niebo lepiej transfery prawie 9 Mb/s up 3 Mb/s i pingi rzędu 37-50. Także zobaczymy co zrobią w następny roku, jak nie to przesiadka. Sygnał plusa mam rzędu -53 dBm - 57 dBm bardzo dobry widok nadajnika. 9 km w linii prostej ale naprawdę widoczność optyczna, jak się siedzi na drabinie
[ Dodano: 2013-12-17, 17:58 ]
Podejrzewam konektor ale na EDGE, jakoś dziwnie jest:
A co do wyniku 2G to BTS mam 2,5 km od siebie także, może być wynik. Antena wyniesiona jeszcze wyżej tak była schowana pod kalenicą a teraz jest ładnie nad. I wynik połączenia:
W dzień chodzi jak chodzi, w nocy do 6 Mb/s to dochodzi. Nie jest źle.
To raczej błędne wskazania routera Mi też kiedyś router będąc ustawiony na tylko 3G (bardzo słaby zasięg z daleka) pokazywał chwilowo właśnie siłę sygnału 100% i też EDGE, ale działał dalej (ping i prędkości) jak w 3G. Po chwilowych takich wskazaniach wszystko wracało do normy
Nawet nie patrz na 3g info to jest tylko poglądowe, modem masz w trybie auto więc przełaczało edge<> 3g i to co wskazał 3g info to jego opóznienie. Najlepiej to podłaczac bezposrednio do komputera i ustawiać.
Siła sygnału nie jest jakaś rewlacyjna, często lekkie przekręcenie anteny i pogorszenie sygnału poprawia wyniki. Nie tylko antena wzmacnia wybraną częstotliwość lecz i szum. Należy też odsunąc router od modemu np. hubem